TANILAYICI DALLANMIŞ AĞAÇ TEKNİĞİ VE İLKÖĞRETİM 5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI ADLI ÜNİTEDE KULLANIMI

Öz Bu araştırmanın amacı, Tanılayıcı Dallanmış Ağaç (TDA) tekniğinin özelliklerini açıklamak ve bu teknikle ilköğretim 5. Sınıf Fen ve Teknoloji dersi “Maddenin Değişimi ve Tanınması” ünitesi “Buharlaşma-Yoğuşma ve Kaynama” konusu ile ilgili bir etkinlik örneği sunmaktır. TDA tekniği, bir ağaç diyagramına yerleştirilen birbiriyle ilişkili önermelere, öğrencilerin doğru veya yanlış yanıtlar vererek bir sonuca ulaşmalarını sağlayan ve bu sayede öğrencilerin zihin yapılarında yer alan bilgi örüntüleri ile kavram yanılgılarını tespit etmeyi amaçlayan yeni bir ölçme ve değerlendirme tekniğidir. 2004 ilköğretim programlarında yeni bir ölçme ve değerlendirme aracı olarak yer almasına rağmen, ilgili dokümanlarda bu tekniğin teorik ve uygulanmasını içeren yeterli bilgiler bulunmamaktadır. İlköğretim Programlarını değerlendirme çalışmalarında öğretmenlerin TDA tekniği ilgili yeterli bilgilerinin olmadığı ve bu tekniğin alanda istenilen düzeyde kullanılmadığı ortaya çıkmıştır. Bu araştırmada ilgili literatür taranarak TDA tekniğinin temel yapısı ve özellikleri ayrıntılı bir şekilde ele alınmış ve ilköğretim 5. sınıf Fen ve Teknoloji dersine ait örnek bir etkinlik verilmiştir.

___

Bachman, L. F. (2002). “Alternative Interpretations of Alternative Assessments: Some Validity Issues in Educational Performance Assessments.”Educational Measurement: Issues and Practice, 21(3), 5-18. (ERIC Document Reproduction Service No. EJ658415). (Erişim Tarihi 22.05.2011).

Baki, A. ve Bütüner, S. Ö. (2009).” Kırsal Kesimdeki Bir İlköğretim Okulunda Proje Yürütme Sürecinden Yansımalar.”İlköğretim Online, 8(1), 146-158. [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr/vol8say1.html (Erişim Tarihi 28.06.2011).

Baki, A. ve Birgin, O. (2004).” Alternatif Değerlendirme aracı Olarak Bilgisayar Destekli Gelişim Dosyası Uygulamasından Yansımalar: Bir Özel durum Çalışması.”The Turkish Online Journal of Educational Technology, 3(2).

Bahar, M. (2001). “Çoktan Seçmeli Derslere Eleştirel Bir Yaklaşım ve Alternatif Metotlar.”Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi, 1(1), 23-38.

Bahar, M., Nartgün, Z., Durmuş, S. ve Bıçak, B. (2009). Geleneksel-Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Teknikleri: Öğretmen El Kitabı (3. Baskı). Ankara: PagemA Yayıncılık.

Baştürk, R. (2005). “Performans Değerlendirme Üzerine Genel Bir Bakış.”Eğitim Araştırmaları Dergisi, 21.

Buldur, S. (2009). Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımlarına Yönelik Okuryazarlık ve Öz Yeterlik Düzeylerinin Geliştirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Enstitüsü, Sivas.

Çoruhlu, T. Ş., Ernas, S. ve Çepni, S. (2009). Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerini Kullanmada Karşılaştıkları Problemler: Trabzon Örneği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(4), 122-141.

Daşçan, Ö. Ve Yetkin, D. (2008). İlköğretim Programı 1-5. Sınıflar (2. Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık.

Gözütok, F. D. (2007). Öğretim İlke ve Yöntemleri. (Gözden Geçirilmiş 2. Baskı). Ankara: Ekinoks Yayınları

Gözütok, D., Akgün, Ö. E. ve Karacaoğlu, C. (2005). “Yeni İlköğretim Programlarının Uygulanmasına Öğretmenlerin Hazırlanması.” Eğitimde Yansımalar: 8 Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu, Erciyes Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Kayseri.

Herman, J. L. , Aschbacher, P. R. and Winters, L. (1992). A Practical Guide to Alternative Assessment. Association for Supervision and Curriculum Development, USA.

Kanatlı, F. (2008). Alternatif Ölçme ve Değerlendirme konusunda Sınıf Öğretmenlerinin Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hatay.

Kan, A. (2007). “Portfolyo Değerlendirme.”Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32, 133-144.

Karcaoğlu, Ö. C. (2011). Online Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: İhtiyaç Yayıncılık.

Karahan, U. (2007). Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Metotlarından Grid, Tanılayıcı Dallanmış Ağaç ve Kavram Haritalarının Biyoloji Öğretiminde Uygulanması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Karaoğlan, C. ve Çatak, M. (2005). “Tanılayıcı Dallanmış Ağaç Yöntemiyle Ölçme Değerlendirme: 7. Sınıf Matematik Dersi İçin Bir Uygulama”, 14. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 28-30 Eylül, Denizli.

Köklükaya, A. N. (2010). Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Teknikleri ile İlgili Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Yeterliklerinin Belirlenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimler Enstitüsü, Sakarya

Şahin, Ç ve Çepni, S. (2011). Developing of the Concept Cartoon, Animation and Diagnostic Branched Tree Supported Conceptual Change Text: “Gas Pressure”, Eurasian J. Phys. Chem. Educ., Jan (Special Issue):25-33, http:// http://www.eurasianjournals.com/index.php/ejpce/article/viewArticle/595 (Erişim Tarihi: 25.07.2012).

Şenel, T. (2008). Fen ve Teknoloji Öğretmenleri için Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerine Yönelik Bir Hizmet İçi Eğitim Programının Etkililiğinin Araştırılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.

Selvi, K. (2006).”Developing a teacher trainees' democratic values scale: validity and reliability analyses.”Social Behavior and Personality: An International Journal. 34(9), 1171-1178

Şeyihoğlu, A. ve Erbaş, A. A. (2010). Hayat Bilgisi Dersinde Tanılayıcı Dallanmış Ağaç Tekniğiyle Doğru-Yanlış Test Tekniğinin Karşılaştırılması. 9. Sınıf Öğretmeliği Sempozyumu, 20-22 Mayıs, Elazığ.

Okur, M. (2008). 4. ve 5. Sınıf Öğretmenlerinin Fen ve Teknoloji Dersinde Kullanılan Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerine İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karaelmas Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak.