Sosyal Bilimler: Bir Şeyler Yapmalı!

Kuzey ülkelerinden başlamak üzere üniversitelerin bu tasallut karşısındaki tepkileri, Slaughter ve Leslie’nin (1997: 214), “yüksek öğrenci sübvansiyonlarından, temel ya da ‘merak-yönelimli’ araştırmalardan ve fakülte ve kurumsal özerklik”ten (s. 214) vazgeçerek, “akademik kapitalizm” dedikleri, kaynak yaratıcı girişimlere yönelmek oldu. Yazarlar “akademik kapitalizm”i “dış parayı sağlamak amacıyla kurumsal ya da profesyonel piyasa
Anahtar Kelimeler:

-

___

  • Benedict P, Tümertekin E, Mansur F (1971). Önsöz. İçinde: Tümertekin E, Mansur F, Benedict P (der), Türkiye: Coğrafî ve Sosyal Araştırmalar, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Enstitüsü, ix-xiv.
  • Burawoy M (2005). 2004 ASA Presidential Address: For Public Sociology. American Sociological Review, 70(1), 4-28.
  • de Sousa Santos B (1998). Oppositional Postmodernism and Globalizations [Commentary]. Law & Social Inquiry, 23(1), 121-139.
  • Gjessing G (1968). The Social Responsibility of the Social Scientist. Current Anthropology, 9(5), 397-402.
  • Metcalfe, A S (2010). Revisiting Academic Capitalism in Canada: No Longer the Exception. The Journal of Higher Education, 18(4), 489-514.
  • Moore K, Kleinman D L, Hess D, Frickel S (2011). Science and Neoliberal Globalization: A Political Sociological Approach. Theory and Society, 40(5), 505-532.
  • Nalbantoğlu Ü (2008). Daimon’suz Bilim? Esin Candan (der), Bilim ve İktidar. Ankara: Dipnot Yayınları, 34-39.
  • SBD (Sosyal Bilimler Derneği) (1970) ‘Sonuç Bildirgesi’ İçinde Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü ve Türk Sosyal Bilimler Derneği Seminerinde Sunulan Bildiriler, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları, D-11.
  • Slaughter S ve Leslie L (1997). Academic Capitalism: Politics, Policies and the Entrepreneurial University. Baltimore: John Hopkins University Press.
  • Sprague J (2008). The Good, The Bad and The Public. Gender and Society, 22(66), 697-704.
Mülkiye Dergisi-Cover
  • ISSN: 1305-9971
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1965
  • Yayıncı: Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kaybımız

Mülkiye Camiası Adına MÜLKİYE DERGİSİ

Öğrenciler için üniversitenin anlamı: Bizim düşlediğimiz Üniversite...

Engin SARI, Çağla SARI KARABAĞ

Yerel ve Küresel: Küreselleşme ve Etniklik

Stuart Hall ÇEV.: HAKAN TUNCEL

Fransız Filozofu Kimdir? Kavramların Toplumsal Yaşamı (1880-1980) - (Çev.: Alev Er, İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları)

Umut KARA

Stuart Hall’un ardından…

Simten COŞAR, Hakan ERGÜL

Sosyal Bilimler Alanındaki Akademisyenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanım Pratikleri: Bitmemiş Bir Alan Çalışmasından Notlar / The Social Scientists’ ICT Practices: Notes from an Unfinished Field Study

Eda ÇETİNKAYA

Sartre’a Karşı? Foucault ve Bourdieu’da Düşünme ve Entelektüelin Siyasal Sorumluluğu / Foucault and Bourdieu on the Intellectual contra Sartre: Thinking and Political Responsibility

Nazlı GÜLSOY

Öğrenciler İçin Üniversitenin Anlamı: “Bizim Düşlediğimiz Üniversite…” / The Meaning of University for Students: “The University, We Dream of”

Engin SARI, Çağla SARI

Neoliberal Zamanın Ruhu, Yaşam Boyu Öğrenme ve İstihdam İlişkileri: Yaşam Boyu Öğrenme Politikaları’nın Eleştirel Bir Analizi / Neoliberal Zeitgeist, Lifelong Learning and Employment Relations: A Critical Analysis of Lifelong Learning Policies

Fuat GÜLLÜPINAR, Emre GÖKALP

Neoliberal Zamanın Ruhu, Yaşam Boyu Öğrenme ve İstihdam İlişkileri: Yaşam Boyu Öğrenme Politikaları’nın Eleştirel Bir Analizi

Fuat GÜLLÜPINAR, Emre GÖKALP