MARX'TA ÖZNE NESNE İLİŞKİSİ ÜZERİNE

Bu makalede, Marxçı düşüncede ilişkinin ilişkiye girenlere öncelikli olduğu iddia edilerek özne ve nesne arasındaki ayrımın neden temel bir sorun olarak ortaya çıktığı incelenmektedir. Öznenin ve nesnenin ne oldukları kendi başlarına yani birbirleriyle ayrımları içinde değil, birbirleriyle ilişkilerinde ortaya çıktığı ve tarihin zemininde özneler ve nesneler arasındaki ilişkinin bulunduğu öne sürülmektedir. Buna bağlı olarak Marxçı düşünceye göre, kimi filozoflarca dolaysız bir başlangıç olarak kabul edilen özne ve nesne ayrımının zamana bağlı olduğu, yani tarihin belirli bir döneminde açığa çıktığı gösterilmektedir. Tarihin bu belirli döneminde, özne ve nesne ilişkisini kesintiye uğratarak onlar arasında ayrıma neden olan etmenler, Marx’ın çeşitli yapıtlarına referansla ve bu çeşitli yapıtlar arasında bir bağlantı kurmaya çalışılarak ortaya serilmekte ve sorgulanmaktadır.

MARX'TA ÖZNE NESNE İLİŞKİSİ ÜZERİNE

The Relation between Subject and Object in Marx In Marxian approach relationship precedes the related things; consequently, the distinction between the subject and the object appears as a fundamental problem. The subject and the object, accordingly, are determined not by and in themselves but in relation to each other; the relation between subjects and objects form the ground of history. The distinction between the subject and the object, which according to some philosophers is assumed to be an immediate starting point, is time-dependent, i.e., it appears at a particular historical era. The factors that cut the relationship between the subject and the object within this particular historical era will be analyzed with reference to Marx’s various writings.

___

  • Fraser, I. (2008). Hegel ve Marks İhtiyaç Kavramı. (B.S. Aydaş, Çev.). Ankara: Dost Kitabevi.
  • Hegel, G.W.F. (1991). Phénoménologie de l’Esprit. Traduction Jean-Pierre Lefebvre (Traduction). Aubier, «Bibliothèque philosophique».
  • Hegel, G.W.F. (1994). Encyclopédie Des Sciences Philosophique I, La Science De La Logique. Traduction Bernard Bourgeois. Paris: Librairie Philosophique J. Vrin.
  • Hyppolite, J. (1969). Studies On Marx And Hegel. (Translated by John O’Neill). New York: Harper Torchbooks.
  • Kojève, A. (1947). Introduction à la Lecture de Hegel. Gallimard.
  • Marx, K. (1978). Kapital 1 Cilt. (A. Bilgi, Çev.). Ankara: Sol Yayınları.
  • Marx, K. (1992). Early Writings. (Translated by Rodney Livingstone and Gregor Benton). London: Penguin.
  • Marx, K. (1997a). Hegel’in Hukuk Felsefesinin Eleştirisi. (K. Somer, Çev.). Ankara: Sol Yayınları.
  • Marx, K. (1997b). Yahudi Sorunu. (M. İ. Erdost, Çev. Sorumlu Yönetmen). Ankara: Sol Yayınları.
  • Marx, K. (1999a). Felsefenin Sefaleti. (A. Kardam, Çev.). Ankara: Sol Yayınları.
  • Marx, K. (1999b). Grundrisse 1. (A. Gelen, Çev.). Ankara: Sol Yayınları. Marx, K. (2004). Alman İdeolojisi (Feuerbach). (S. Belli, Çev.). Ankara: Sol Yayınları.