ERGONOMİ RİSK ANALİZLERİ YAZILIMLAŞTIRILMASI ERGONOMİ- İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ RİSK HARİTALANDIRILMASI

Ergonomi ve İş Sağlığı Güvenliğinde risk haritalandırılması özellikle ülkemizde çok az derecede yapılmaktadır. Son zamanlarda gerçekleşen iş kazalarından İş Sağlığı Güvenliği konusu daha fazla önem kazandığından bu konuda haritalandırmalar daha çok artacaktır. Ergonomik analizlerin eksikliği bu gelişmeyi daha da yavaşlatmaktadır. Üzerinde çalışılan proje, operasyonların ergonomik açıdan durumunun incelenerek İş Sağlığı ve Güvenliği açısından riskli bölgelerin analizlerinin yapılabileceği dünya üzerinde kabul görmüş etkili sonuçlar veren ergonomik analizlerin uygulamasını içermektedir. Bu analizlerin uygulamaları yapılırken hızlı ve güvenilir olabilmesi için NIOSH tarafından geliştirilmiş olan NIOSH Lifting Equation ve Alman BAUA tarafından geliştirilmiş olan itme-çekme, tutma-taşıma işlerinin değerlendirilmesi için kullanılan yöntemler Excel VBA tabanında yazılımlaştırılmıştır. Excel VBA yazılımlarının yanı sıra projenin temel fikrini oluşturan Ergonomik Risk Haritalama için MS Access üzerinden bir yazılım geliştirilmiştir. Çalışma da İş Sağlığı ve Güvenliği değerlendirilmesi için kullanılan yöntem fiiliyatta en çok kullanılan yöntem olan “L Tipi Matris” yöntemini temel almıştır ve işletmenin isteğine göre yeniden tasarlanmıştır. Ergonomi risk analizi için ise “Sue Rodgers Formu” kullanılmıştır formda belirlenen değer aralıklarına göre değerlendirilmeye alınmıştır. Son olarak alınan bu yöntemlerden yararlanarak sayısal verileri oluşturulmuş ve risk haritası oluşturulmuştur. Yapılan çalışmada bu konuda daha farklı bir çalışmanın yapılmamış olması daha sonra yapılacak olan çalışmalara da fikir verecek ve fayda sağlayacaktır.
Anahtar Kelimeler:

Egonomi

___

  • Akay, D., Dağdeviren, M., & Kurt, M. (2003). Çalışma Duruşlarının Ergonomik Analizi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 73-84.
  • Aslanhan, B. (Tem,2004). Mesleki Bel Ağrılarında Nıosh Kaldırma Eşiti Ve Bir Uygulama Örneği. Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık Ve Güvenlik Dergisi, 23-27.
  • Ayanoğlu, C. (Ocak, 2009). Bir Sanayi İşletmesinde Ergonomik Risk Değerlendirme Uygulaması. İş Sağlığı Ve Güvenliği Dergisi, 33-45.
  • Camkurt, M. Z. (Mayıs, 2007). İşyeri Çalışma Sistemi Ve İşyeri Fiziksel Faktörlerinin İş Kazaları Üzerindeki Etkisi. Tühis İş Hukuku Ve İktisat Dergisi, 80-106.
  • Cengiz, T. G., & Kotanak Pişkin, K. (27-29 Eylül 2013). Otomobil Koltuğu Kılıfı İmalatı Yapılan Bir Firmada Rwl, Reba Ve Rula Yöntemleri Kullanılarak Yapılan Yük Kaldırma Analizleri. 19.Ulusal Ergonomi Kongresi (S. 332- 342). Balıkesir: Mühendisliği Bölümü & Türk Ergonomi Derneği. Üniversitesi Endüstri Uygulama. International Journal Of
  • Ekşioğlu, M. (Mart, 2009). İyi Ergonomi İyi Ekonomidir. Makina Mühendisleri Odası Bülteni Dergisi, 22-25.
  • Esen, H., & Fığlalı, N. (2013). Çalışma Duruşu Analiz Yöntemleri Ve Çalışma Duruşunun Kas-İskelet Sistemi Rahatsızlıklarına Etkileri. Saü.Fen Bilimler Dergisi, 41-51.
  • Günaydın, İ., & Kumru, P. Y. (Haziran, 2012). Ergonomik Risk Analizi Ve Lastik Sektöründe Uygulanması. Yöneylem Araştırması Ve Endüstri Mühendisliği Ulusal Kongresi - Yaem, 1-10.
  • Gürsoy, S., Gönültaş, E., & Ekşioğlu, M. (2005). Tekstil Endüstrisinde Bir İş İstasyonunun Ergonomik Analizi. 11.Ulusal Ergonomi Kongresi (S. 123- 130). İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi.
  • Koltan, A. (Nisan, 2007 ). Mesleki Kas İskelet Sistemi Hastalıklarını Önlemede Bir Ergonomik Yaklaşım Modeli. İş Sağlığı Ve Güvenliği Dergisi, 37-55.
  • Özcan, E. (21-23 Nisan 2011). İş Yerlerinde Ergonomik Risklerin Değerlendirilmesi Ve Hızlı Maruziyet Değerlendirme Yöntemi. Mühendis Ve Makina, 86-89.
  • Özel, E., & Çetik, O. (2010). Mesleki Görevlerin Ergonomik Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 41-56. Kullanılan Araçlar.
  • Susmuş, M. T. (2012). Elle Taşıma İşleri Yönetmeliği Kapsamındaki Değerlendirme Yöntemlerine Bakış. 18. Ulusal Ergonomi Kongresi (S. 121-130). Gaziantep: Gaziantep Üniversitesi. Ergonomik Risk
  • Ülker, O., & Erdem, H. E. (Ekim,2011). Bir Mobilya Fabrikasında Çalışanların Makinalara Yatay Ve Dikey Şekilde Parça Taşımasından Dolayı Kaynaklanan Zorlanmaların Engellenmesi Ve Çalışma Verimliligini Arttırıcı Yöntem Seçimi. 17.Ulusal Ergonomi Kongresi (S. 390-399). Eskişehir: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi.
  • http://6331sayilikanun.com/is-guvenligi/31matris- yontemi-17.html
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi