ENTEGRE RAPORLAMADA COVID-19 SALGININA İLİŞKİN VERİLERİN ANALİZİ

Günümüzde bilgi kullanıcılarının, taleplerinin karşılanabilmesi amacıyla kurumsal raporlama çerçevesinin de geliştiği görülmektedir. Kurumsal raporlamanın, geleneksel finansal raporlamadan çevresel raporlamaya, sürdürülebilirlik raporlamasından entegre raporlamaya doğru evrildiği görülmüştür. Entegre raporlama, kurumsal raporlamada yaşanan son gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurumların yarattığı değeri, en kısa, öz ve anlaşılır şekilde, bütüncül ve stratejik bir bakış açısı ile paydaşlarına aktarabilme yolu olarak ortaya çıkan entegre raporlama, finansal ve sürdürülebilirlik raporlarının birleştirilmesinin ötesine geçerek, bugün birçok ülkede kullanılan bir raporlama yöntemi haline gelmiştir. Bu kapsamda, tüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgınına ilişkin, entegre raporlarda bilgi sunulması gerektiği değerlendirilmektedir. Çalışmanın temel amacı, entegre raporlarda COVID-19 salgının ne şekilde ele alındığının incelenmesidir. Çalışmada, Türkiye’de az sayıda entegre rapor yayınlayan şirket bulunması ve bu şirketlerden ise 5’inin raporlarında salgına yer vermesi sebebiyle Johannesburg Borsa’sına kayıtlı 23 şirketin 2019 yılına ait entegre raporu, içerik analizi kullanılarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda, 9 şirketin entegre raporunda salgına ilişkin bilgi verdiği tespit edilmiştir. Bu şirketlerin de genel olarak entegre raporlarında COVID-19 salgınına ilişkin olarak kılavuz ilkeler ve içerik öğelere uyumlu olarak bilgi verdiği görülmüştür.

ANALYSIS OF DATA ABOUT COVID-19 DISEASE IN INTEGRATED REPORTING

Today, it is observed that the corporate reporting framework has also improved in order to meet the demands of information users. It has been seen that corporate reporting has evolved from traditional financial reporting to environmental reporting, from sustainability reporting to integrated reporting. Integrated reporting is the last development in corporate reporting. Integrated reporting, which emerged as a way of transferring the value created by the institutions to its stakeholders in a short, concise and understandable manner, with a holistic and strategic perspective, has become a reporting method used in many countries today. In this context, it is considered that information should be presented in integrated reports on the COVID-19 disease affecting the whole world. The main aim of the study is to examine how the COVID-19 disease is handled in integrated reports. In the study, due to few companies have published integrated report in Turkey and 5 of these companies included the epidemic in their reports, the integrated report of 23 companies registered in the Johannesburg Stock Exchange for 2019 was analyzed using content analysis. As a result of the research, it was determined that 9 companies provided information about the disease in the integrated report. It has been observed that these companies also provide general information about the COVID-19 disease in accordance with the guiding principles and content elements in their integrated reports.

___

  • Ağdeniz, Ş. (2018). Entegre Raporlamada İç Denetimin Rolü. Mali Çözüm, 147, 121-138.
  • Altınay Tarakçıoğlu Ayşenur (2016). Entegre Raporlama ve Sürdürülebilirlik Muhasebesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(25), 47-64.
  • Aras G., Özsözgün Çalışkan, A., Esen, E., Kutlu Furtuna, Ö. (2019). Türkiye’de Entegre Raporlama: Mevcut Durum, Paydaşların Algı ve Beklentileri. ACCA, CFGS, KPMG, İstanbul, Ocak 2019.
  • Aras G., Uğur Sarıoğlu, G. (2015). Kurumsal Raporlamada Yeni Dönem: Entegre Raporlama, TÜSİAD Yayın No:T/2015, 10-567.
  • Aydın, S. (2015). Kurumsal Raporlamanın Evrilme Sürecine İlişkin Bir İrdeleme, Mali Çözüm, Temmuz-Ağustos, 61-72.
  • Battal, Ü. (2018). Sürdürülebilirlik Raporlaması ve Entegre Raporlama: Türk Hava Yolları ve Güney Afrika Hava Yolları İncelemesi, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 11(3), 393-423.
  • Berksoy, B. (2018). Sürdürülebilirlik ve Entegre Raporlama Metodolojisinin Sektörel Bazda Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi (Yüksek Lisans Tezi). Işık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muhasebe ve Denetim Yüksek Lisans Programı.
  • Entegre Raporlama Türkiye Ağı - ERTA, Sunum, 2017, www.entegreraporlamatr.org, Erişim Tarihi:8 Mayıs 2020.
  • Ercan, C., Kestane, A. (2017). Entegre Raporlama ve Türkiye’deki Uygulama Örnekleri Üzerine Bir Araştırma, Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(4) (Özel Sayı: Türk Dünyasında Afro-Avrasya Çalışmaları Kongresi), 73-86.
  • Ernst and Young. (2019). Excellence in Integrated Reporting Awards 2019.
  • Gençoğlu Gücenme, Ü., Aytaç, A. (2016). Kurumsal Sürdürülebilirlik Açısından Entegre Raporlamanın Önemi ve BIST Uygulamaları, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Ekim, 51-66.
  • IIRC (International Integrated Reporting Council) (2013). “Uluslararası Entegre Raporlama (ER) Çerçevesi”, Aralık 2013.
  • Kılıç İşgüden, B. (2018). Entegre Raporlama ve Türkı̇ye’dekı̇ Gelı̇şmeler: Entegre Rapor Hazırlayan İşletmeler ve Bist Kurumsal Sürdürülebı̇lı̇rlı̇k Endeksı̇nde Yer Alan İşletmeler Açısından Bı̇r İnceleme, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 20(1), 28-64.
  • Nedbank Group Integrated Report 2019. https://nedbank.co.za/content/nedbank/desktop/gt/en/investorrelation/information-hub/integrated-reporting/2019.html. Erişim Tarihi: 30.04.2020
  • Ulusan, H. (2009). Çevresel Raporlama Rehberleri ve İşletme Çevresel Raporlarında Açıklanması Gereken Bilgiler, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(2), 181-206.
  • Yılmaz E., Aslan, T. (2019). Kurumsal Raporlamanın Gelişimi: Finansal Tablolardan Entegre Raporlamaya Doğru, ISPEC Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Kongresi, 10-12 Haziran 2019, 424-431.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-3740
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası
Sayıdaki Diğer Makaleler

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE KREDİLERİN TFRS-9’A GÖRE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASI – BEKLENEN KREDİ ZARARI

Havva Nur ÇİFTCİ

HEDEF MALİYETLEME UYGULAMALARINDA YAŞANAN SORUNLAR VE ÇOK BOYUTLU NEDENLERİ ÜZERİNE BİR TARTIŞMA

Ahmet TERZİ

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DÜZEYİNİN FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: BORSA İSTANBUL’DA BİR ARAŞTIRMA

Süleyman EMİR, Hakki KIYMIK

PİGOUVİAN BİR VERGİ ÖNERİSİ: SAR VERGİSİ

Baki YEGEN, Mehmet TURAN

İŞLETME NAKİT AKIŞLARININ YATIRIM TERCİHLERİ ÜZERİNE ETKİSİ; SON MALİ KRİZ ÇERÇEVESİNDE BİR DEĞERLENDİRME

Hasan SEZGİN

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PERFORMANSINI ETKİLEYEN FİNANSAL VE FİNANSAL OLMAYAN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: BIST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİ ÖRNEĞİ

Merve ACAR, Şevket DURMAZ, Şafak Nur COŞGUNARAS

KİRALAMA İŞLEMLERİNİN KİRACI TARAFINDAN KGK YENİ HESAP PLANINA GÖRE RAPORLANMASININ TFRS 16 VE BOBİ FRS BÖLÜM 15 KAPSAMINDA İNCELENMESİ

Sabrı Burak ARZOVA, Bertaç Şakir ŞAHİN

MUHASEBE ÖĞRENCİLERİNİN KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU HAKKINDA FARKINDALIK DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ

Ulukan BÜYÜKARIKAN, Harun ÖĞÜNÇ, Cengiz ERYILMAZ

İŞLETMELERDEKİ BECERİ EĞİTİMİ UYGULAMASININ MUHASEBE EĞİTİMİNE ETKİSİ

Atila KARKACIER, Fahri ORAKÇI

YOZGAT’TA FAALİYET GÖSTEREN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ E-FATURA VE E-DEFTER UYGULAMALARINA KARŞI TUTUMLARI

Hikmet ULUSAN, Ebru BOZKURT