Örgütsel Kaynak ve Hedef İlişkisini Sağlamada Bütçe Süreci ve Uygulamaları: Bütçe Planlama, Yürütme ve Kontrol

Bu çalışma, firmalarda yürütülen bütçe süreci ve uygulamalarını ölçme amacı taşımakta ve bu kapsamda bütçe planlama, yürütme ve kontrol süreçlerini bütçe uygulamaları olarak incelemektedir. Araştırmada metod olarak frekans ve ortalama analizleri kullanılmıştır. Veri analizi sonuçları, firmaların bütçe hazırlamada gözetilen amaçları benimsediğini, bütçenin yürütülmesi aşamasında gerekli iletişim, liderlik ve koordinasyonu sağladığını ve bütçe kontrol sürecinde ise bütçe hedeflerinden sapmaları aylık ve çeyrek dönemlerde hazırladıkları raporlarla izlediklerini göstermektedir. Ayrıca bütçe hedeflerinden sapma, firmalarda, yöneticilerin yetenek ve öngörü becerisini ölçmede kullanılmaktadır. Çalışanlar bütçe hedeflerine ulaşamamayı ise departmanlarının kapasitesine, ulaşılamaz hedef standartlarına ve kötü planlamaya bağlamaktadırlar.

Budget Planing and Budget Implementations in Establishing Relationsbetween Organizational Resources and Goal: Budget Planning, Implementation and Control)

This study aims to explore budget process and practices in organizations. Budget practices include budget planning, implementation and control in the study. Frequency and mean analyses are adopted as research methods. Results show that firms carry on expected budget purposes in preperation process, and provide employees of needed communication, leadership and coordination to effectively manage budget implementation. Firms monitor variation from budget targets by preparing budget reports monthly, or quarterly in budget control. Budget variations are considered in organizations to evaluate managers’ ability, and forecasting skills of managers. In addition, Employees believe that firms do not reach budget targets in some periods are due to ability of their departments, unattainable target standards, and ineffective planning.