İŞLETMELERİN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARINDAN BEKLENTİLERİ ÜZERİNE, KONYA İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

Günümüzde işletmelerin sundukları hizmetin kalitesi daha önemli hale gelmekte ve işletmelerde kaliteolgusunun yerleşmesinde başka işletmeler de önemli ölçüde role sahip olmaktadır. Araştırmanınamacı, muhasebe meslek mensuplarının sundukları hizmetin kalitesinin ve işletmeler açısından tatmindüzeyinin belirlenmesidir. Bu amaca yönelik Konya ilinde 1000 işletmeye, muhasebe meslek mensubundanbeklentileri, anket yöntemiyle sorulmuştur. Anket iki bölümden oluşmaktadır. Anketin birincibölümü işletmenin özellikleri, ikinci bölümü ise işletmenin muhasebe meslek mensuplarından beklentilerinibelirlemeye yöneliktir. Araştırma kapsamında toplanan veriler istatistiksel olarak analiz edilmiş,muhasebe meslek mensuplarının hizmetlerinin kalitesi ve işletmelerin bu hizmetten duyduklarıtatmin düzeyi belirlenmiştir. Sonuçlar ilgili literatür doğrultusunda tartışılıp, daha kaliteli muhasebehizmeti için öneriler sunulmuştur.

A RESEARCH ON THE EXPECTATIONS OF BUSINESSES FROM MEMBERS OF ACCOUNTING PROFESSION IN KONYA

Today, the quality of the service provided by the businesses becomes more important and other businessesalso play a significant role in the establishment of the quality concept in the businesses.The purpose of the present research is determining the level of service quality offered by membersof accounting profession and businesses’ levels of satisfaction from their service. For this purpose,1000 businesses in Konya province were asked about their expectations from members of accountingprofession via questionnaire method.The questionnaire consists of two parts.The first part of the questionnaireis about business characteristics and the second part is for determining the expectationsof businesses from the members of accounting profession. The data collected for the research wereanalysed statistically to determinethe quality of the service offered by the members of accounting professionand level of satisfaction of businesses from their service.The results were discussed in accordancewith the related literature and suggestions were offered for a more qualified accounting service.

___

  • Armstrong, R. ve Smith, M. (1996). Marketing Cues and Perceptions of Service Quality in the Selection of Accounting Firms. Journal of Customer Service in Marketing & Management, 2(2), 37-59.
  • Banar, K. ve Ekergil, V. (2010).Muhasebe Meslek Mensuplarının Hizmet Kalitesi: Sunulan Hizmetlerin Kalitesi İle Müşteri Memnuniyeti İlişkisi, Eskişehir Uygulaması Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 39-60.
  • Dalğar, H. (2012). İşletmelerin Muhasebeye Bakışı ve Muhasebecilerden Beklentileri Üzerine Bir Araştırma Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, 37, 85-102.
  • Erol, M.(2007). Muhasebe Meslek Elemanlarının Sundukları Hizmetlerin Mükellefleri Tatmin Eden Özelliklerini Belirlemeye Yönelik Ampirik Bir Çalışma, Selçuk Üniversitesi Karaman İİBF Dergisi, 12, 244-252.
  • Higgins, L. F. ve Ferguson, J. M. (1991). Practical Approaches for Evaluating the Quality Dimensions of Professional Accounting Services. Journal of Professional Services Marketing, 7(1), 3-17.
  • Keng, K. A. ve Liu, P. (1998). Expectation of Service Quality in Professional Accounting Firms. Journal of Customer Service in Marketing & Management, 5(2), 39- 54.
  • Ustaahmetoğlu, E. ve S. (2012). Mustafa, Muhasebe Meslek Mensuplarının Sundukları Hizmetin Kalitesini Değerlendirmesi ve Örnek Bir Uygulama, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (22) 2, 168-184.
  • Yanık A., Dinçel G. , Yıldız F. ve Karacan S. (2012). Muhasebe Meslek Mensuplarının İdeal Hizmet ve Mevcut Hizmet Kalitesi Algılarının Servqual Modeli İle Değerlendirilmesi Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9 (20), 593-604.