COVID-19 İLE BİRLİKTE MUHASEBE MESLEĞİNDEKİ STRESİN YENİ HALLERİ

Mesleklerde yaşanan stresler meslek ya da örgüt kaynaklı olabileceği gibi örgüt dışı bir etki olan çevresel faktörlerden de kaynaklanabilmektedir. Günümüzde mesleki olarak strese maruz bırakan çevresel faktörlerden biri ise tüm dünyayı saran COVID-19 salgınıdır. Bu çalışmanın amacı örgüt dışı stres faktörü olan COVID-19 virüsünün muhasebe meslek mensupları üzerindeki etkisi ve mesleki bağlamda strese neden oluşturan kaynakların ortaya çıkarılmasıdır. Çalışmada benimsenen araştırma yöntemi nitel araştırmadır ve araştırma aracı derinlemesine görüşmelerdir. Araştırma bulguları bağlamında pandeminin muhasebe meslek mensuplarında yarattığı stres sebepleri arasında klasik muhasebe mesleğinin işleyişinin bozulması ve iş yapış biçiminde meydana gelen değişiklikler, artan iş yoğunluğu ve işyükü, mevzuat değişiklikleri ile gelen mesleki belirsizlikler, evrak teması ile virüsün bulaşma riski gibi faktörler yer almaktadır. Meslek mensupları COVID-19’un sebep olduğu stres ile bilişsel ve davranışsal mücadele yollarını yapılan görüşmelerde aktarmışlardır. Ancak muhasebe meslek mensuplarının yaşadıkları zorluklara rağmen hakettikleri mesleki değeri ve saygınlığı göremedikleri araştırmanın sonuçlarındandır.
Anahtar Kelimeler:

Muhasebe mesleği, Stres, Covid-19

NEW STATES OF STRESS WITH COVID-19 IN ACCOUNTING PROFESSION

The stresses experienced in the professions can be caused by the profession or the organization, aswell as by environmental factors that are an external effect. One of the environmental factors thatexpose vocational stress today is the COVID-19 epidemic that has spread all over the world. Theaim of this study is to reveal the impact of the COVID-19 virus, which is an external stress factor,on accounting professionals and the sources that cause stress in the professional context. Researchmethodology adopted in this study is a qualitative approach that used depth-interviews as a researchtool. In the context of the research findings, the reasons for the stress caused by the pandemic in theaccounting profession include factors such as the disruption of the classical accounting profession andchanges in the way of doing business, increasing work intensity and workload, professional uncertaintiesdue to legislative changes, document contact and the risk of contamination of the virus. In theinterviews, accounting professionals shared the stress caused by COVID-19 and the ways of cognitiveand behavioral struggle. However, it is one of the results of the research that accounting professionalsdo not see the professional value and prestige they deserve despite their difficulties.

___

  • Demir, M. ve Anasız, İ. (2008), Muhasebecilik Mesleğinde Mesleki Stres Kaynakları ve Uygulanan Bireysel Stratejiler Üzerine Bir Araştırma. Verimlilik Dergisi, (3), 135-159.
  • Hobfoll, S. E. (2001), The Influence of Culture, Community, and the Nested‐Self in the Stress Process: Advancing Conservation of Resources Theory. Applied Psychology, 50(3), 337-421.
  • Kapcı, S. D. ve Usul, H. (2020), Kadın Muhasebe Meslek Mensuplarında Stres Kaynaklarının Belirlenmesi Üzerine İzmir İlinde Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (2), 125-151.
  • Kaplanoğlu, E. (2014), Mesleki Stresin Temel Nedenleri ve Muhtemel Sonuçları: Manisa ilindeki SMMM’ler Üzerine Bir Arastırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 64, (Ekim), 131-150.
  • Kayıhan, B., Tepeli, Y. ve Heybeli, B. (2015), Muhasebe Meslek Mensuplarında Strese Neden Olan Faktörlerle İş Tatmin Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Analizi: Muğla İli Örneği. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 14, (Haziran), 374-390.
  • Özkan, A. ve Özdevecioğlu, M. (2011), Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Streslerinin Ruhsal ve Fiziksel Sağlıkları Üzerine Etkisi. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, (13), 201-224.
  • Taysı, K. ve Canbaz, S. (2018), Muhasebe Meslek Mensuplarında Tükenmişlik Sendromu Üzerine İstanbul İlinde Bir Araştırma. Mali Çözüm Dergisi, (28), 91-111. Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011), Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Zeytin, M. ve Gökgöz, A. (2011), Muhasebe Meslek Mensuplarında Strese Neden Olan Faktörlerin İncelenmesi: Yalova ve Bilecik İlleri Örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 3, (Ocak), 99-118.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB