ÇOK KATMANLI DUVAR VE ÇATI TİPLERİNİN ISIL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN DİNAMİK ISIL KARAKTERLERİNE OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Binaların ısıtılması ve soğutulması için tüketilen enerjinin büyümesiyle birlikte artan endişe, ısıl performansı yüksek olan inşaat malzemelerinin ihtiyaç duyulmasına yol açmıştır. Bu amaca yönelik olarak, bu çalışmada; binalarda kullanılan çok katmanlı olan çeşitli duvar ve çatı tiplerinin kalınlık ve ısıl özelliklerinin, eksiltme faktörü, zaman gecikmesi ve ısı kazanımları gibi dinamik ısıl karakterlerine olan etkisini incelemek için bir araştırma yapılmıştır. Türkiye’ de yaygın olarak kullanılan tuğla, blokbims, gaz beton gibi bina yapılarının ısıl performans özelliklerini bulmak amacıyla MATLAB tabanlı bir bilgisayar programında kullanılan, analitik bir yöntem geliştirilmiş ve sonuçlar en uygun duvar ve çatı malzemesini belirlemek için karşılaştırılmıştır. Isı geçişi değerleri çok katmanlı yapılarda geçici rejim ısı transferi probleminin çözümü kullanılarak yapılmıştır. Isı kazancını hesaplamak için, bilgisayar programı Gaziantep’te tasarım günü için 24 saat boyunca üretilen beton numuneleri için çalıştırılmıştır. Malzemelerin termofiziksel özelliklerin sönüm oranı (DF), faz kayması (TL) ve ısı kazanımlarının üzerinde çok büyük bir etkisi olduğu çalışmanın sonucunda görülmüştür.

AN INVESTIGATION OF THE INFLUENCE OF THERMOPHYSICAL PROPERTIES OF MULTILAYER WALLS AND ROOFS ON THE DYNAMIC THERMAL CHARACTERISTICS

The growing concern about energy consumption of heating and cooling of buildings has led to a demand for improved thermal performances of building materials. To achieve this goal, in this study, an investigation is performed to analyze the influence of thermophysical properties and thickness of various multilayer building walls or roofs in a building on the dynamic thermal characteristics, such as the decrement factor (DF), time lag (TL) and heat gain. In order to find the thermal performance characteristics of building structures, such as briquette, brick, blockbims and autoclaved aerated concrete (AAC), which are commonly used in Turkey, an analytical solution method was developed in a computer program in MATLAB and results are compared to determine suitable wall or roof material. Calculation method for the heat flow is based on solution of transient heat transfer problem for the multilayer structures. The program is executed to calculate hourly heat gain values for these samples over a period of 24 h during design day for Gaziantep, Turkey. It was found that thermophysical properties of roofs or walls have a very profound effect on the time lag (TL), decrement factor (DF) and also heat gain.

___

  • REFERENCES
  • Dağsöz A.K., Işıkel K. ve Bayraktar K.G., Yapılarda sıcak etkisinin getirdiği problemlerin ısı yalıtımı ile çözümü ve enerji tasarrufu, IV. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Sergisi, 329-339, 1999.
  • ASHRAE, ASHRAE handbook-fundamentals, ASHRAE, Atlanta, 1993.
  • Bansal K., Chowdhury S., Gopal MR. Development of CLTD values for buildings located in Kolkata, India. Applied Thermal Engineering, 28, 1127–1137, 2008.
  • Yumrutaş R., Unsal M., Kanoglu M., Periodic solution of transient heat flow through multilayer walls and flat roofs by complex finite Fourier transform technique, Building and Environment, 40, 1117–25, 2005.
  • Yumrutaş R., Kaşka Ö., Yıldırım E., Estimation of total equivalent temperature difference values for multilayer walls and flat roofs by using periodic solution, Building and Environment, 42, 1878–85, 2007.
  • Dilmaç Ş., Eğrican N., Binalarda ısı konforu amaçlı enerji tüketimi üzerine malzeme seçiminin etkisi, Energy with All Aspects in 21st. Century Symposium, Bildiri Kitapçığı, İstanbul, 674-682, 1994.
  • Eğrican N. ve Onbaşıoğlu H., Sinüzoidal dış etkiye maruz homojen bir duvarın ısıl analizi, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, Cilt 16, No.2, 13-22, 1993.
  • Asan H. ve Sancaktar Y.S., Effects of Wall’s thermo physical properties on the time lag and decrement factor, Energy and Buildings V:28, 159-166.
  • Asan H., Effect of Wall’s insulation thickness and position on time lag and decrement factor, Energy and Buildings, V:28, 299-305.
  • Ülgen K., Experimental and theoretical investigation of effects of wall’s thermophysical properties on time lag and decrement factor, Energy and Buildings, V.34, pp.273-278, 2002.
  • Duffie JA, Beckman WA. Solar engineering of thermal process, Wiley New York, 1991.
  • Mefti A., Bouroubi M.Y. and Adane A., Generation of hourly solar radiation for inclined surfaces using monthly mean sunshine duration in Algeria, Energy Conversion and Management, 44, 3125–3141, 2003.
Mugla Journal of Science and Technology-Cover
  • ISSN: 2149-3596
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

SINIR GÜVENLİĞİ İÇİN BÜYÜK VERİ TEKNOLOJİLERİ İLE BORU HATTI TASARIMI

Fatih AYDEMİR, Aydın ÇETİN

BİR KONUTUN ISI ENERJİSİ İHTİYACININ YOĞUŞMALI VE KONVANSİYONEL KOMBİ KULLANILARAK KARŞILANMASININ EKONOMİK ANALİZİ

Muhammed Arslan Omar, Kemal Altınışık, Ahmet Ali Sertkaya, Nesrin Adıgüzel

TÜRKİYE’DE MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ VE ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİNİN YERİ

Mehmet Selçuk Mert, Cansu Yılmaz, Mehmet Direk, Fikret Yüksel

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNIVERSITESI'NDEKI GÜNEŞ ENERJISI UYGULAMALARI

Rüştü EKE, Ali ŞENTÜRK

İÇMESUYU İLETİM VE DAĞITIM SİSTEMLERİNDE FAZLA BASINÇTAN ENERJİ ÜRETİM POTANSİYELİ

I.Ethem Karadirek, Selami Kara, Ozge Ozen, Oguzhan Gulaydin, Enes Bestas, Mustafa Boyacilar, Ayse Muhammetoglu, Afsin Gungor, Habib Muhammetoglu

GÖRSEL SÖZLÜK VE SINIFLANDIRMA YAKLAŞIMLARINDAN FAYDALANARAK DİYABETİK RETİNOPATİLİ RETİNAL GÖRÜNTÜLERDE SERT EKSUDALARIN TESPİTİ

Kemal AKYOL, Şafak Bayır, Baha Şen

SU ÜRÜNLERİ İŞLEME SANAYİ ATIKLARINDAN ÜRETİLEN SİLAJIN KİMYASAL VE MİKROBİYOLOJİK KOMPOZİSYONUNUN ARAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Rifat Tezel, Kenan Güllü, Mustafa Alişarlı, Kamil Ekici, Şenol Güzel

ORMAN GÖZETLEME KULESİ İÇİN OPTİMUM RÜZGAR/PV/BİYOKÜTLE HİBRİT GÜÇ ÜRETİM SİSTEMİ

Sibel Dursun, İpek Bostan, Bahtiyar Dursun

ÖNİŞLEM UYGULANMIŞ VE UYGULANMAMIŞ İNCİRLERİN (Ficus carica L.) KURUTMA KİNETİĞİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ

Utkucan Şahin, Harun Kemal Öztürk

EGE BÖLGESİNDEKİ İLLERDE PENCERELER İÇİN OPTİMUM HAVA TABAKASI KALINLIĞININ ARAŞTIRILMASI

Ali Keçebaş, Hakan Pul, Mustafa Ertürk, Ali Daşdemir, Can Coşkun, Zuhal Oktay, Burak Hozatlı