KEMAL TAHİR’İN KÖY ROMANLARINDA KÖYÜ ANLAMA VE ANLATMA ARACI OLARAK ERKEKLİK, KADINLIK VE CİNSELLİK

Kemal Tahir romanları edebiyat alanında olduğu kadar sosyal bilimler alanında da önemli bir araştırma, inceleme ve tartışma konusudur. Bu durum özellikle, yazarın, 1960 sonrası yazdığı romanlarda Türk toplum tarihi ve yapısına ilişkin ortaya koyduğu tezlerden kaynaklanmaktadır. İleri sürdüğü tezler, 1960 sonrasının hareketli düşünsel ortamında, önemli tartışmalara neden olmuştur. Kemal Tahir 1960 öncesinde yazdığı romanlarla ise köye yönelmiş ve romanı Anadolu insanını tanıma aracı olarak kullanmıştır. Anadolu köyünü dönemin diğer köy romanlarından farklı bir biçimde değerlendirmesi eleştiri konusudur. Başlıca eleştiri ise romanlarda cinselliğin yoğun bir biçimde kullanımıdır. Ancak Kemal Tahir'in köy romanları üzerine yapılan dikkatli bir okuma yazarın, diğer birkaç olgu gibi, cinselliği bir araç olarak kullandığını göstermektedir. Kemal Tahir bu romanlarda köyü, köydeki toplumsal işleyişi her yönüyle verme ve köy insanını tüm zaaflarıyla yakalama çabasındadır. Bu çabasında kullandığı önemli araçlar erkeklik, kadınlık ve cinselliktir. Diğer taraftan Kemal Tahir’in köy romanları dönemin hâkim köy anlatısına da bir eleştiridir. Bu olgular bir eleştiri aracı olarak da ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma erkeklik, kadınlık ve cinselliğin Kemal Tahir romanlarında kullanım biçimini tespit etmek ve bu olgular üzerinden Kemal Tahir’in köyü ve köylüyü anlatma çabasını ortaya koymak amacını taşımaktadır.

MASCULINITY, FEMININITY AND SEXUALITY AS A MEANS OF UNDERSTANDING AND DESCRIBING VILLAGES AND VILLAGERS IN KEMAL TAHİR VILLAGE NOVELS

: Kemal Tahir's novels are an important subject of discussion in the field of social sciences as well as in the field of literature. These debates arise from the theses put forward by the author on the history of Turkish society in the novels he wrote after 1960. Kemal Tahir focused on the village in his novels written before 1960. He tries to get to know the Anatolian people in these novels. In these novels, the Anatolian village is discussed differently from the other village novels of the period, and this situation is a subject of criticism. The main criticism is that sexuality is used extensively in these novels. However, a careful reading of these novels shows that the author uses sexuality as a tool to describe the people of the village. In these novels, Kemal Tahir tries to understand the social structure of the village in every aspect and to explain the village people with all their weaknesses. The most important tools he uses in this endeavor are masculinity, femininity and sexuality. In addition, using these facts, the dominant village narrative of the period is criticized. This study aims to examine the use of masculinity, femininity and sexuality in Kemal Tahir's village novels.

___

  • Aytaç, A. (2017). Türkiye'de ailenin tarihsel dönüşümü: 1925-2010. 1920' den Günümüze Türkiye'de Toplumsal Yapı ve Değişim, (Ed.: F. Alpkaya - B. Duru), 299-320, Ankara: Phoenix.
  • Baştürk, Ş. (2017). Türkiye'de nüfus ve demografik yapının dönüşümü. Dünden Bugüne Türkiye'nin Toplumsal Yapısı, (Ed.: M. Zencirkıran), 301-334, Bursa: Dora.
  • İleri, S. (1973). Kemal Tahir'le konuşma. Yeni Dergi, 19-25.
  • Kayalı, K. (2010). Herkese selam duran edebiyat yanında ayrıksı bir düşünce ve roman dünyası: Kemal Tahir düşünce ve romanı. Kemal Tahir 100 Yaşında, (Ed.: E. Eğribel - A. M. Fatih), 423-426, Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve yayımlar Genel Müdürlüğü.
  • Tahir, K. - Baykurt, F. - Kemal, O. - Apaydın, T. - Makal, M. (1960). Beş romancı tartışıyor. İstanbul: Düşün.
  • Tahir, K. (1989). Notlar/sanat ve edebiyat 2. İstanbul: Bağlam.
  • Tahir, K. (1994). Köyün kamburu. İstanbul: Adam.
  • Tahir, K. (1995a). Sağırdere. İstanbul: Adam.
  • Tahir, K. (1995b). Körduman. İstanbul: Adam.
  • Tahir, K. (1995c). Büyük mal. İstanbul: Adam.
  • Tahir, K. (1996). Yediçınar yaylası. İstanbul: Adam.
  • Tural, S. (2011). Kemal Tahir'in köy romanlarında naturalist bir eğilim olarak cinselliğin vulgarize edilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 83-94.
  • Vatandaş, S. (2020). Toplumsal cinsiyet rolleri ve kalıpyargıları bağlamında kadının medyada metalaşması. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S. 36, 747-784.