Fabrika Balıkçı Gemileri Yaşam Mahallerinde Ergonomik Kriterleri Sağlayan Duvar, Tavan ve Zemin Donatıları

Fabrika balıkçı gemileri, içerisinde hem iş hayatını hem de sosyal hayatı barındıran mobil yapılardır. Bu gemilerde çalışan insanlar, aynı yapı içerisinde yemek yeme, uyuma gibi günlük eylemlerini ve sosyal ilişkilerini gerçekleştirirler. İş hayatı dışındaki günlük rutinlerin ve sosyal ilişkilerin gerçekleştirildiği yaşam mahalinde ortam konforu sağlamak, üretimde verimliliği sağlamak için zaruridir. İnsanın fizyolojik ve psikolojik yorulmasını önleyerek iş hayatındaki üretimi verimli hale getirmeyi hedefleyen ergonomi, yaşam mahali tasarımında oldukça önemli bir yere sahiptir. Titreşim, gürültü, sıcaklık ve soğukluk gibi ergonominin başlıca konuları olan hususlar gemilerde karşılaşılan en büyük problemlerdir. Bu problemleri en aza indirgeyecek yaşam mahali tasarımları oluşturmak ise izolasyon özellikli malzeme seçimiyle mümkündür. Bu makalede literatür taramalarından elde edilen veriler ile birlikte Tersan Tersanesi’nde inşa edilen fabrika balıkçı gemileri üzerinde alan çalışması yapılmıştır. Fabrika balıkçı gemilerinin; yaşam mahalleri ve iç mekân yangın sınıfları açıklanarak; B sınıfı duvar ve tavan panelleri ile gürültü engelleyici zemin malzemelerin özellikleri ve hem ıslak hem de kuru hacimlerde uygulamaları hakkında bilgiler verilmiş olup, kapsamın genişliğinden dolayı boru, çelik vb. donatıların izolasyon uygulamalarına ve teknik mahallere değinilmemiştir. Bu çalışma; tersanecilik sektöründe yer edinmek isteyen İç Mimarlar, Endüstri Ürünleri Tasarımcıları ve Gemi İnşa Mühendisleri için yol gösterici olması hedeflenmektedir.

Wall, Ceiling and Floor Materials that Provide Ergonomic Criterias at Factory Trawler Accommodation Areas

Since fish factory trawlers are mobile vessels that contain both work and social relations, employees of these trawlers do their social relations and daily activites such as eating and sleeping in the same vessel. Ambient comfort should be provided in accommodation areas for ensuring efficiency in production. Ergonomics ensures effciency in production by preventing physiological and psychological fatigues of people that’s why it has an important place during the accommodation design process. The main issues of ergonomics such as vibration, noise, temperature and coldness are the biggest problems that we encounter on fish factory trawler. Materials selections with insulation characteristic during the accommodation design process helps to avoid to all this problems. At this article, field work was carried out on the factory trawlers built in Tersan Shipyard with the data obtained from literature reviews.The accommodation areas and indoor fire classes of the factory trawler are explained. Information were given about the properties of Class B wall and ceiling panels and noise damper floor materials and their applications in both wet and dry spaces.This work will be a guide for interior designers, industrial product designers and naval architects who wants to take part in the shipbuilding industry.

___

  • Adoption of the International Code for Application, 2010. Maritime Safety Committee (MSC) 88/26/Add.2 Annex 1, IMO.
  • International Regulations for The Safety of Fishing Vessels (SFV) Annex 25, (2012). MSC 92/26/Add.2, IMO
  • Maritime Labour Conference, (2006). International Labour Conference, ILO.
  • MEGEP, (2016). Gemi Kaptanı için Genel Deniz Mevzuatı. Ankara: T.C. Milli Eğitim Bakanlığı.
  • Kayapınar, A., (2011). Mobilya Tasarımında Fonksiyonellik ve Ergonomi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
  • Su Ürünleri Alanında Faaliyet Gösteren Gemilere İlişkin Hijyen Kuralları Yönetmeliği. (2010, 16 Şubat). Resmi Gazete (Sayı:27495). Erişim Adresi: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/02/ 20100216-3.htm
  • Toka, C., (1978). İnsan-Araç Bağıntısında Ergonomik Tasarım İlkeleri. İ.D.G.S.A Yayın No: 73.
  • İnternet Atıfları
  • URL-1: Encyclopaedia of Occupational Health and Safety, ILO. 14 Ocak 2021 tarihinde, http://www.ilocis.org/documents/chpt66e.htm adresinden erişildi.