İlkokul Eğitim Mekânlarında Mekânsal İhtiyaçların Eğitim Yaklaşımları Açısından Araştırılması

Öğretmen ve öğrencilerin vakitlerinin büyük bir çoğunluğunu geçirdikleri eğitim mekanlarının öğrenci ve eğitmen istekleri doğrultusunda farklılaştırılabilir olması hem öğrenci gelişimi hem de eğitsel etkinlikler üzerinde pozitif etkiler yaratacaktır. Çalışma kapsamında ilkokul yapılarında yer alan sınıfların mekânsal ihtiyaçlarının neler olduğu/olabileceği, bu ihtiyaçların değişen eğitim yaklaşımlarına göre ne yönde değişmesi gerektiği gibi konularda bilgi edinmek amacıyla konunun uzmanları olan akademisyenlerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nitel bir araştırma olarak planlanan çalışmada kullanılacak örneklem yöntemi rastlantısal olmayan, amaçlı (yargısal) örneklem ve kartopu olarak belirlenmiştir. Görüşmeler neticesinde öğrencilerin başarılarında, eğitim mekanlarının fiziksel düzeninin etkin rol oynadığı, öğrencinin aktif ve merkezde olduğu çağdaş eğitim yaklaşımlarına göre, öğrencinin ihtiyaçları ve bireysel farklılıkları gözetilerek öğrenme mekanlarının tasarlanması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Analysis of Spatial Needs in Primary Education Spaces in Terms of Educational Approaches

The changeable characteristic of educational spaces, where teachers and students spend most of their time, according to students’ and teachers’ wishes, will create positive effects on both students’ development and educational activities. Within the study’s scope, interviews were done with academicians who are experts in this field to acquire information on topics like identifying what the spatial needs of classrooms in primary schools are/might be; determining how these needs should change in line with educational approaches. The sampling method in the study, which was planned as a qualitative study, was determined as the non-random purposeful sampling (judgement sample) and snowball sampling. Following the interviews, it was concluded that the physical setting of educational spaces plays an active role in students’ success and learning spaces should be designed in view of students’ needs and individual differences according to contemporary educational approaches where the student is active and at the center.

___

  • Akpınar, B. (2014). Eğitimde Program Geliştirme, s. 67 Ankara: Data Yayınları.
  • Anıktar, S. (2017). Yeni Nesil İlkokullarda Öğrenme Ortamları Tasarım Destek Kılavuzu. Doktora Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Atabay, S. (2014). Mekân ve Mimarinin Eğitimde Başarıya Etkisi, Banu Binat (Ed.), Neslihan Şık (Ed.). Vitra Çağdaş Mimarlık Dizisi 3-Eğitim Yapıları, s. 40. İstanbul: A4 Ofset Matbaacılık.
  • Erdoğan, İ. (2002). Eğitimde Değişim Yönetimi, s. 12. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • İsmailoğlu, S. ve Zorlu, T. (2018). Yapılandırmacı eğitim felsefesinde dersliklerin mekânsal özellikleri üzerine bir değerlendirme: Rize ili örneği. Online Journal of Art And Design, 6(1), s. 148-173.
  • Karadağ, E., Deniz, S., Korkmaz, T. ve Deniz, G. (2008). Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı: sınıf öğretmenleri görüşleri kapsamında bir araştırma. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21(2), 383-402.
  • Özden, Y. (2020). Öğrenme ve Öğretme, s. 54. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Özkan, A. ve Mutdoğan, S. (2018). Erasmus programı’nın tasarım öğrencilerinin yaşam ve eğitimlerine katkısı. Turkish Online Journal of Design Art and Communication, 8(2), 153-165. Erişim Adresi (11.02.2022): https://dergipark.org.tr/en/pub/tojdac/issue/36245/408257?publisher=deniz-yengin
  • Sünbül, M. (2011). Öğretim İlke ve Yöntemleri, s. 146. Konya: Eğitim Yayınevi.
  • Şahin, B., E. (2018). Mimarlık öğrencilerinin eğitim ortamında informel çalışma gereksinimleri üzerine bir inceleme. Uluslararası Hakemli Tasarım ve Mimarlık Dergisi, 14, s. 148-173.
  • Şensoy, S., A. (2018). Eğitim yapılarında sirkülasyon alanları. Uluslararası Hakemli Tasarım ve Mimarlık Dergisi, 14, s. 175-200.
  • Yavuzer, H. (2016). Çocuk Psikolojisi, s. 36. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Yenice, S. (2013). İlköğretim okulları için mekânsal yeterlilik analizi: Burdur örneği. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28(3), s. 430-439.
  • Yıldırım, K., Çapanoğlu, A. ve Çağatay, K. (2011). The Effects of physical environmental factors on students’ perceptions in computer classrooms. Indoor and Built Environment, 20(5), 501– 510. Erişim Adresi (04.02.2022): https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1420326X11411135