YENİ TÜRK TİCARET KANUNU'NDA EŞYA TAŞIMA HUKUKU ALANINDA GETİRİLEN YENİLİKLER

Yeni Ticaret Kanunu (6102 sayılı), 6762 sayılı Ticaret Kanunundan farklı olarak Taşıma İşleri isimli yeni bir kitap meydana getirmiştir. Bu kitap m.850-930’u kapsamaktadır. Bu kitapta genel hükümler, eşya taşıma, taşınma eşyası taşınması, değişik tür araçlarla taşıma ve taşıma işleri komisyoncusu bölümleri yer almaktadır. Eşya taşıma bölümü en önemli bölümdür. Çünkü bu bölüm deniz taşıması hariç olmak üzere bütün taşıma yöntemleri ile eşya taşımalarını düzenlemektedir. Bu bölüm Alman Ticarete Kanunu ve CMR hükümlerini temel almıştır. Temel olarak eşya taşıma bölümü taşıyıcının sorumluluğu ile ilgilidir. Fakat taşıyıcının sözleşmeden doğan hakları ve borçları, taşıma sözleşmesindeki ikinci derecedeki yükümlülükleri, taşıma senedinin hukuki niteliği, taşıyıcının sorumluluğundan doğan tazminat ve hesaplanması, tazminatın sınırları, sözleşme dışı sorumluluk ve tazminat sınırlamasının kalktığı haller de düzenlenmiştir. Yeni Ticaret Kanunu bu konularda bir çok değişiklikler yapmıştır. Makalemiz bu değişiklikleri incelemektedir.

The New Commerical Code (6102 numbered) is a new book which name “Carriage Aff airs ” as diff erent f rom 6762 Numbared Commerical Code. This covers 850-930 articles. The Book has sections including general articles, good carriage, household goods carriage, multimodal carriage and f reight f orwarder. The good carriage section is the most important. Because this section covers all transport on merchandise except see carriage. This section is based on German Commercial Code f orth book and CMR. Basically, Carrige Goods Section deals with carrier liability. But It also regulates carrier subsidiary perf ormances, carriage contractual rigts and obligations, nature of transport bill, compansation and it’s count of compansation, compansation limits, non contractual liability, statue of limitation . The New Commercial Code has several changes in this subj ects. My article involves this changing analyse.

___

Akıncı Ziya : Karayolu İle Milletlerarası Eşya Taşımacılığı ve CMR, Ankara, 1999.

Arkan Sabih : Karayoluyla Yapılan Taşımalarda Taşıyıcının Sorumluluğu, Ankara 1982.

Arkan Sabih : Türk Ticaret Kanunu’nun Tasıma Senetlerine ve İlmühaberlere İlişkin Hükümleri Üzerine Bir İnceleme, BATİDER 1978, C. IX, S.4

Aydın Alihan : CMR’ye Göre Taşıyıcının Zıya, Hasar Ve Gecikmeden Doğan Sorumluluğu, İstanbul 2002.

Atabek Reşat : Eşya Taşıma Hukuku, İstanbul 1960.

Clarke Malcolm : International Carriage of Goods by Road: CMR, Fifth Edtion, London 2009. Çağa Tahir/

Kender Rayegan : Deniz Ticaret Hukuku, Navlun Mukaveleleri, 9.Baskı, İstanbul 2008.

Doğanay İsmail : TTK Şerhi, C.2, Ankara 2004.

Eriş Gönen : Açıklamalı-İçtihatlı-Uygulamalı Kara Taşıma Hukuku, Ankara 1996

Glöckner Herbert : Leitfaden zur CMR, 8.Auflage, Berlin 2005. Hill, D.J./

Messent, A.D. : CMR: Contracts For The Carriage of Goods by Road, London 1995.

Heuer Klaus : Die Haftung des Franchtführers nach dem Übereinkommen über den Beförderungsvertrag im internationalen Strassengüterverkehr, Hamburg 1975.

Karan Hakan : CMR Şerhi, Ankara 2011.

Kaya Aslan : Karayolu İle Eşya Taşınmasına İlişkin Uluslar arası Sözleşmenin Uygulanma Şartları ve Öngörülen Sorumluluğun Esasları (I), Oğuz İmregün’e Armağan, İstanbul 1998.

Kaya, Arslan : Taşıyıcının Karayolu İle Eşya Taşınmasına İlişkin Sözleşmede (CMR) Öngörülen Sorumluluğunun Esasları (II), İÜHFM, Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’na Armağan Sayısı, C. LVI, S. 1-4, İstanbul 1998.

Kehl F. Michael : Die Haftung des Unterfrachtführers im Straßengüterverkehr, Münster 2004.

Knorre Jürgen/Demuth Klaus/ Reinhard Th. Schmid: Handbuch Des Transportrechts, München 2008.

Koller Ingo : Transportrecht, Kommantar zu Spedition, Gütertransport und Lagergesschäft, 6. Auflage, München 2007. Neufang Detlef/

Vlader Huber : Laden und Ladungssicherung im Straßengüterverkehr-Wer ist verantwortlich? Transportrecht, Heft 9, September 2002.

Seven Vural : Karayoluyla Yapılan Uluslararası Eşya Taşımlarında Taşıyıcının Ödeme Karşılığı’nda Teslim Şartı’ndan Doğan sorumluluğu, Legal Hukuk Dergisi, S.46, 2006.

Tandoğan Haluk : Türk Mesuliyet Hukuku, Ankara 1961.

Thume Heinz Karl: Kommentar zur CMR, 2.Auflage, Heidelberg 2007.

Yeşilova Ecehan : CMR-Taşıma Senedinin İspat Kuvveti, DÜHFD, C.7, S.1, İzmir 2005.

Yeşilova Ecehan : Taşıyıcının CMR Hükümlerine Göre Yardımcı Şahıslarının Ve Müteakip Taşıyıcıların Eylemlerinden Doğan Sorumluluğu (CMR madde 3, 34), Ankara 2004.

Yeşilova Aras Ecehan : Uluslararası Karayolu ile Yük Taşımacılığında Teslim Süresinin Aşılması ve Teslimde Ödeme, Ankara 2010.

Yazgan Sıtkı : Taşıma Akitlerinde Zamanaşımı, Banka Ticaret Hukuku ile İlgili İncelemeler, Ankara 1972.