Hapis Cezasının Koşullu Salıverilme Uygulanarak İnfazı

Toplum düzenini sağlamak için suç teşkil eden davranışlar cezalandırılır. İşlenen suç karşılığında genel ve özel önleme amacı taşıyan hapis cezaları günümüz infaz hukuku sisteminde önemli bir role sahiptir. Ancak hürriyeti bağlayıcı nitelikteki hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesi, mahkumun yeniden topluma kazandırılmasını zorlaştırmakta, insanın tekamülü ve kişiliği üzerinde olumsuz izler bırakmaktadır. Cezasının belirli bir kısmını infaz kurumunda çeken hükümlü, topluma uyum sağlayacağı izlenimini veriyor ve ceza süresinden daha kısa sürede uslandığını davranışlarıyla ortaya koyuyorsa, cezasının geri kalan kısmı için koşullu salıverilme hükümlerinden faydalanır. Bu bağlamda çalışmamızın konusunu, koşullu salıverilmenin amacı, hukuki niteliği, uygulanma şartları ve denetimli serbestlik uygulaması ile cezanın infazı oluşturmaktadır.

___

  • Erem, Faruk, “Ümanist Ceza Hukuku Doktrinine Giriş”, Ernst E. Hirsch’e Armağan, Ankara 1964.
  • Erem,Faruk-Danışman, Ahmet-Artuk, M.Emin, Ümanist Doktrin Açısından Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, 14.Baskı, Ankara 1997.
  • Fischer, Thomas, Strafgesetzbuch mit Nebengesetzen, 62. Auflage, München 2015.
  • Gropp, Walter, Strafrecht, Allgemeiner Teil, 4. Auflage, Berlin-Heidelberg, 2015.
  • Hafızoğulları, Zeki-Özen, Muharrem, Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, 2. Baskı, Ankara 2010.
  • Jescheck, Hans Heinrich, “Hürriyeti Bağlayıcı Cezaların Alman ve Türk Ceza Hukukundaki Yeri” (Çeviren; Ayhan Önder), İÜHFM., C.: XLVIII-XLIV, S.: 1-4, İstanbul 1983.