TÜRKİYE AVRUPA BİRLİĞİ KONUSUNDA NEYİ SEÇMELİDİR?

Bu rabtma TiJ.rk halkmm AB konusundaki tercihini anlamaya y(}nelikrir,Sonurlar Temmuz ~ Arallk 2005 ddneminde her ay 704 ki4i ile yaprlan biranket falwnasma dayanmaktad1r. Benzer bir(ok <;ail$mada oldugu gibi,burada ulajlian teme1 sonu~·lardan birisi Tiirk haiktmn vogunlug<tnun ABile tam iJ.yeligi desteklemesi ya da tercih etmesidir. Bu oran 6 ay boyuncayapdan anketlerde yti.zde 50 ile 65 arasmda se:yretmiytir. AB ile TUrkiyearasmda gerginligin en yiiksek oldugu dOnem!erde tam iiyelik istegi yiizt}e50'lere gerilerken, mUzakerelerin resmen ~ladlftt diinemde bu oron yti:tle65'e pkmt5ttr. "Tiirkiye AB iiyeliftinden vazgermelidir'' diyen ya da buliyelige kar$t qtkanlartrt oram da siiz konusu diinemde yauk 35 ile yii<.de 25arasmda seyretmi$tir. Tiirkiye- AB acysuterinin gergin oldugu diJnemlerdeylizde 35 'e pkan oran olduk{'a yiiksek bir rakamdtr. Bu verilerdenul[l$ttg1m!Z genet bir somt{·, TUrk halkmm AB'ye yakla~1mmda ciddi biresneklij!in olmaSidtr. Tiirkiye -·· AB arasmda siyasi gerginlijjin olmmilgl,ili$kilerin iyi devam ettigi ddnemlerde destek artmaktadtr. 

TÜRKİYE AVRUPA BİRLİĞİ KONUSUNDA NEYİ SEÇMELİDİR?

___

  • Dart.an, M., Nas, <;., Akman, M. S., Savran, C., & S. Suner, (2004-). Tiirkiye 'nin Avrupa BirliJll'ne Katlhm SUrecinde Marmara Onhusftesi Ogrencilerinin Gelecege ve Avrupa ile llitkilere BakiJt. istanbn): Marmara Oniversites1 Avrupa Toplulugu Enstiti.is\i.
  • Eken, M. Hasan (2005). On Analysis and Control of Financial Risks and a View of Tur.ktsh and European Banks and Financial Markets. Marmara Journal of Euro/)f?an Studies, 130~2), 129,140.