KENTLEŞME DİNAMİKLERİNE CİTTASLOW KENTLER ÜZERİNDEN BAKMAK: TÜRKİYE’DEKİ CİTTASLOW ŞEHİRLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Sakin şehirler bugün 24 ülkede 147 kentin üye olduğu bir yerel yaşam ve yerel kalkınma hareketini ifade etmektedir. Türkiye’nin ilk sakin şehri Seferihisar bu ağa 2009 yılında girmiştir. Günümüzde kentleşme konusu birçok dinamik çerçevesinde irdelenmektedir. Türkiye’de son 5 yıllık süreç içinde bu dinamiklere cittaslow adıyla anılan yavaş şehir ya da sakin kent kavramıyla açıklanan yeni bir unsur eklenmiştir. Yavaş şehir kriterlerinin hangi nitelikleri bu şehirlerde ön plana çıkmakta, kent ve yaşam kalitesini artırmak amaçlı ne gibi faaliyetlerde bulunulmakta olduğu bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu sorulara yanıt aranırken konu çevre iletişimi ve siyasal iletişim bağlamında incelenmiştir. TÜBİTAK SOBAG tarafından desteklenen 113K624 nolu proje çerçevesinde yapılan bu çalışmada bu şehirlerin yerel aktörleriyle belediye başkanları, STK ve Cittaslow temsilcileri yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır

LOOKING URBANIZATION DYNAMICS OVER CITTASLOW CITIES: A RESEARCH ON TURKISH CITTASLOW CITIES

There are 147 Cittaslow cities in 24 countries in the World. Cittaslow refers to local life and local development act. The first Cittaslow city of Turkey Seferihisar was accepted this network in 2009. Today, urbanization is discussed in many dynamic framework. In last 5 years a new element cittaslow added to urbanization discussion in Turkey. The aim of tis study are answering Which qualities of Cittaslow criterias are standing out in Turkish cittaslow cities and what kind of activities are doing by municipalities to increase life quality questions. These questions were answered from environmental and political communication point of view. This study was done as a part of TUBITAK SOBAG supported project No: 113K624. In this study semi structured interwievs were done local actors of Cittaslow cities such as mayors, NGO and cittaslow represantors

___

  • Akman, E. ve Argun, Ç. (2010). Yerel Kalkınmanın Bir Aracı Olarak CittàSlow (Yavaş Kentler) Seferihisar Örneği. Kent ve Toplum (2), 43-48.
  • Altunışık, R., Çoşkun, R., Yıldırım, E. ve Bayraktaroğlu, S. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. 6.Baskı, Sakarya: Sakarya Kitabevi.
  • Coşar, Y. (2013). Yavaş şehir (cittaslow) olgusunun turist davranışları ve yerel halkın kentsel yaşam kalitesi algısına etkileri. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • Caffyn, A. (2007). Slow tourism. www.tpnw.org(Erişim tarihi: 25.01.2015).
  • Doğutürk, G. (2010). Mimari ve yaşam kalitesi bağlamında yavaş şehir hareketi ve Seferihisar örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.
  • Ekincek, S. (2014). Sakin Şehir (Cıttaslow) Yöneticilerinin Sakin Şehir Hareketine Ve Sürdürülebilirliğe Yönelik Değerlendirmeleri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi SBE.
  • Elovich, M. A. (2012). Becoming Cittaslow A City’s Journey To Becoming A Cittaslow Member, (Yüksel Lisans Tezi), California: The Faculty of California Polytechnic State University, Master of City and Regional Planning
  • Günerhan, S. A., Erdem, Ü., Günerhan, H., Çevre ve Enerji Açısından Yavaş Şehir Hareketinin Gelişimi, MMO Dergisi, Eylül, (2010).
  • Honore, C. (2008). Hız Çılgınlığına Başkaldıran Yavaşlık Hareketi: Yavaş. İstanbul: Alfa Yayınları.
  • Knox, P. ve Mayer H. (2006). Slow Cities: Sustainable Places in a Fast World. Journal of the Urban Affairs Association, Greenwich, JAI Press, 321–334.
  • Özgenç, Ö. (2012). İdeal toplum düzeni arayışında kurgulanan kentsel planlamalar, ütopyalar ve yavaş şehir akımı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.
  • Özkan, H. C. (2011). Bir sürdürülebilir kent modeli: Yavaş şehir hareketi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi.
  • Sugranyes, A ve Mathivet, C. (2010). “Cities For All Proposals and Experiences Towards the Right to the City”, Launching the Habitat Internatinal Coalition Publication.
  • Sezgin, M. ve Ünüvar, Ş. (2011), Yavaş şehir; sürdürülebilirlik ve şehir pazarlaması ekseninde. Konya: Çizgi Kitabevi.
  • Tozal, Y. E. (2013). Cittaslow: Salyangoza Saklanan Şehirler. Ayraç Dergisi, 46.
  • Wirth, L. (2002). Bir Yasam Biçimi Olarak Kentlileşme. (Der. ve Çev. Bülent Duru ve Ayten Alkan) 20.Yüzyıl Kenti içinde (ss. 77-107). Ankara: İmge Kitabevi.
  • Wolcott, H.F. (1994). Transforming Qualitative Data Description, Analysis, and Interpretation. University of Oregon, USA, Emeritus: Sage Publication
  • Yurtseven, H. R., Kaya O. ve Harman S. (2010). Yavaş hareketi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Yurtseven, H. R. (2007). Slow Food ve Gökçeada: Yönetsel Bir Yaklaşım. 2.Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.