KENTSEL BİR MİMARİ DONATI ELEMANI OLARAK HACIVEYİSZADE CAMİ VE KÜLLİYESİ’NİN MİMARİ ANALİZİ

Hacıveyiszade Cami ve Külliyesinin bulunduğu yer, Konya için önerilen yeni kent merkezinin bir parçasıdır ve oluşturulmaya çalışılan yeni yerleşimin merkez donatı elemanı olarak ortaya çıkmıştır. Burada Hacıveyiszade Camisini, yeni oluşturulmak istenen merkezin ‘Cuma Camisi’ olarak değerlendirmek gerekir. Toplumsal yapı, kültür, teknoloji ve ekonomi ile yakın ilişkisi olan mimarlık eyleminin, dini sahadaki durumu, çalışma kapsamında ‘Hacıveyiszade Cami ve Külliyesi’ ölçeğinde değerlendirilmeye çalışılmaktadır.

Archıtectural Analysis Of Hacıveyıszade Mosque And Its Kullıye As An Equıpment Componeent Of Urban Architecture

The place on which Hacıveyiszade Mosque and its külliye is located, is a part which is suggested to be the new city center of Konya and appeard to be the basic equipment component of the settlement.here, Hacıveyiszade Mosque should be considered to be the ‘Cuma Mosque’ of the new constructed center. In this sense, the situation of the architecture activity on the religious area, which has close relationsships with social frame culture, tecnology and economy, is trying to be evaluated in the scale of hacıveyiszade Mosque and its Kulliye.

___

  • Güngör,H.,1988, ‘Mimar Koca Sinan’ın Üç Büyük Camiinde mekan Strüktür  İlişkileri’,Mimar Sinan Dönemi Türk Mimarlığı ve Sanatı,İst.,T.İş Bankası Yayını,No.288, s.135‐142
  • Oral, M., 1993, “Gelişim Süreci İçerisinde Cumhuriyet Dönemi Cami Mimarisi”, Y. Lisans Tezi, SÜ. Fen Bilimleri Enst., Konya, s.175.
  • Özdeş, G.,1985 ,Şehircilik, , İst.,İTÜ Kütüphanesi,Sayı. 1317
  • Özer, F.,1990, ‘Çağdaş Mimaride Geçmişin Değerlendirilmesi’ Tasarım Dergisi,sayı.7, s.97.