Elazığ Golan Kaplıcasındaki Geleneksel Kaplıca Tedavisi Uygulamalarının Değerlendirilmesi

Amaç: Çalışmada Elazığ İli’nde bulunan Golan Kaplıcası’ndaki geleneksel kaplıca tedavisi uygulamalarının özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütüldü. Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırmada kaplıca tedavisine gelen 99 kişiye yüz yüze görüşme yoluyla anket uygulaması yapıldı. Bulgular: Kaplıca tesislerinde değerlendirmeye alınan kişilerin % 54,6'sı mekanik ya da inflamatuvar nitelikteki kasiskelet sistemi hastalıklarından biri nedeniyle, % 11,1'i ise cilt hastalığı nedeniyle kaplıcaya geldiğini belirtmiştir. Çalışmada değerlendirilen hastaların % 63'ü kaplıcaya başvurmasına neden olan rahatsızlığıyla ilgili olarak öncesinde bir modern tıp kurumuna başvurmadan doğrudan kaplıcaya geldiğini belirtmiştir. Çalışmada değerlendirilen hastaların % 97'si ise kaplıca tedavisi öncesi her hangi bir sağlık kontrolünden geçmediğini belirtmiştir. Sonuç: Golan Kaplıcası balneolojik özellikleri açısından bilimsel yöntemlerle planlanması durumunda kullanımı uygun olabilecek ve olmayacak pek çok hastalığın tedavisi için kullanılmaktadır

Elazığ Golan Kaplıcasındaki Geleneksel Kaplıca Tedavisi Uygulamalarının Değerlendirilmesi

Objective: The study was conducted for the purpose of specifying the features of the implementations of traditional spa treatments at the Gonan thermal spring situated in the city of Elazig. Materiel and Methods: Identification methods were used in the study. During the study a questionnaire was made by face-to-face interviews with 99 individuals who participated in the spa treatments. Results: It is detected that the 54,6 % of the individuals who were evaluated at the spa facility suffered from one of the mechanic or inflammatory musculoskeletal system illnesses and 11,1 % of them came to the spa for dermatologic disorders. The 63 % of the patients, who were evaluated during the study, have stated that they directly went to the spa before applying to a modern medicine institution for a curtain illness. The 97 % of the patients evaluated during the study indicated that they haven’t gone through a medical checkup before the spa treatment. Conclusion: Considering the balneological features of the Golan Spa, it is used for the treatment of many suitable and unsuitable illnesses. However, if planned scientifically it can be utilized for proper treatment

___

  • Eşref A. Akratotermal su ile banyo ve sodyum bi- karbonatlı balneoterapötik uygulamanın glukoz toleransı bozuk içme tip2 diyabetik hastalarda glukoz regülasyonu üzerine etkisi. Uzmanlık Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Ekoloji ve Hidro-Klimatoloji AD, 19 kürü şeklinde bir Karagülle ZM (Editör). Balneoloji ve kaplıca tıbbı. İstanbul: Nobel Kitabevi, 2002:1-36.
  • Karagülle ZM, Doğan BD (Editörler). Kaplıca tıbbı ve Türkiye kaplıca rehberi. In: Karagülle ZM. Kaplıca tedavisi, balneoterapi ve klimaterapi. İstanbul: Nobel Kitabevi, 2002:1-20.
  • Cici M. Elazığ ve çevresindeki mineralli sular ve sağlığa etkileri. Doktora Tezi. Elazığ: Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 1982.
  • Öztekin Ö. Kolan Sıcak ve mineralli su kaynağının hidrojeokimyasal incelemesi. Doktora Tezi. Elazığ: Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı, 200 Karagülle MZ, Tütüncü ZN, Özer N. Die traditionellen und empirischen Kukort behandlungs verfahren in der Turkei. Phys Rehab Kur Med 1995:(5):106-8.
  • Tokay A. Yozgat ili kaplıcalarında ampirik ve gele- neksel kaplıca tedavisi ve balneoterapi. Doktora Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitü- sü, 2001.
  • Alzafer HB. Sivas kangal balıklı kaplıcasının gelenek- sel kullanımı ve balneolojik açıdan değerlendirilmesi. Uzmanlık Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Tıp Fa- kültesi, Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji AD, 1997.
  • Kesiktaş N. Kaplıca tedavilerinin değerlendirilmesi. III. Ulusal Balneoloji Kongresi Özet Kitabı, 1995:243.
  • Türkdoğan O. Kültür ve sağlık hastalık sistemi. İstanbul: MEB Yayınları, 1991.
Kocatepe Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-4612
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1999
Sayıdaki Diğer Makaleler

Premenopozal Kadınlarda D Vitamini Yetersizliğinin Yaşam Kalitesine Etkisi

Gül DEVRİMSEL, Ayşegül TÜRKYILMAZ KÜÇÜKALİ, Aynur KIRBAŞ

Miyokard Perfüzyon Sintigrafisinde Fotopeni Gösteren Pulmoner Amfizem Vakasi

Zeynep ERDOĞAN, Güler SİLOV, Ayşegül ÖZDAL, Özgül TURHAL, Mehtap BAŞBUĞ, İlknur IŞIK

Böbrek Yetmezlikli Hastalarda Doppler Ultrasonografi Eşliğinde Hemodiyaliz Amaçlı Geçici Kateter Uygulamaları: Erken ve Geç Dönem Sonuçlar

Celalettin KARATEPE, MUSTAFA ALDEMİR, Tülin YETİM DURGUN, Ayşe AKKOCA OĞUZHAN, Celalettin DAĞLI

Seboreik Blefaritte Konjonktival Flora Tayini ve Gözyaşı Fonksiyonlarının İncelenmesi

Mürşide TÜRK, Pınar ÖZUĞUZ, Gülkan SOLGUN 3, Seval KAÇAR DOĞRUK

Lenfatik Sistem ve Klinik Önemi

Mahinur ULUSOY, Musa ACAR, İsmail ZARARSIZ

Çocuk Cerrahisi Ameliyatlarında Ameliyat Sürelerinin Belirlenmesi

Umut ALICI, Hüseyin İLHAN, CENGİZ BAL, BARAN TOKAR

Safra Kesesi Karsinomunu Taklit Eden Ksantogranülomatöz Kolesistit

İsmail ÖZSAN, MUSTAFA ÖZSOY, Ragıp ORTAÇ

Erkek Alkol Bağımlılığında Nüks ile Biyokimyasal Etmenler Arasındaki İlişki Var Mıdır?

Abdullah AKPINAR, Mehmet ÇEVİK, Erman BAĞCIOĞLU

Pallidotomi Sonrası Dopamin Disregülasyon Sendromu Gelişen Parkinson Hastası: Olgu Sunumu

Suat KAMIŞLI, Ebru ÖZTOPRAK, Özden KAMIŞLI, Sibel ALTINAYAR, Cemal ÖZCAN

Tekrarlayan anjinaya neden olduğu düşünülen lıma yan dalının başarılı koil embolizasyonu

Adem BEKLER, Kemal KARAAĞAÇ, Tezcan PEKER, Özlem ÖZLÜK ARICAN, Mustafa YILMAZ, Mustafa KUZEYTEMİZ, Fahriye VATANSEVER