ÜLKELER BAZINDA KATILIM BANKACILIĞININ KARLILIK LİKİDİTE VE RİSKLİLİK AÇILARINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

Bu çalışmanın amacı, katılım bankacılığının karlılık, likidite ve risklilik açılarından ülkeler bazında karşılaştırılarak performanslarının incelenmesidir. Bunun için, Malezya, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye ülkelerinin 2011-2015 dönemine ait yıllık verileri kullanılarak analiz yapılmaktadır. Yöntem olarak, oran analizi yöntemi, veri olarak ise, kârlılık oranları, likidite oranları, risk ve ödeme gücü oranları kullanılmaktadır. Yapılan oran analizi sonucunda; en yüksek kârlılığa Suudi Arabistan’ın, en düşük kârlılığa ise Kuveyt’in sahip olduğu, en yüksek likiditeye Türkiye’nin, en düşük likiditeye ise Malezya’nın sahip olduğu, ve yine, en yüksek riske İran ve Malezya’nın, en düşük riske ise Katar’ın sahip olduğu görülmektedir.

COMPARISON OF PARTICIPATING BANKING IN TERMS OF PROFITABILITY LIQUIDITY AND RISK ON A COUNTRY BASIS

The purpose of this study is to examine performance of participating banking by comparing their profitability, liquidity and Risk on a country baysis. In order to perform this, an analysis is done by using data belong to the countries of Malayzia, Saudi Arabia, Katar, Kuwait, Iranian, United Arap Emirates and Turkey for the years between 2011-2015. Ratio analysis method and profitability ratios, liquidity ratios, risk and payment power ratios as data are used. At the end of the ratio analysis, it is seen that while Saudia Arabia has the highest profitability, Kuwait has the lowest profitability, While Turkey has the highest liquidity, Malayzia has the lowest liquidity and while Iranian and Malayzia have the highest risk, Katar has the lowest risk.

___

  • Alkheil, M., A., (2012). Ethical Banking and Finance: A Theoretical and Empirical Framework For The Crosscountry and Inter-Bank Analysis of Efficiency, Productivity, and Financial Performance. Doctoral Dissertation, Hohenheim University.
  • Abduh, M., Hasan: M., & Pananjung, A. G. (2013). Efficiency And Performance ofIslamic Banks in Bangladesh. Journal of Islamic Banking and Finance, 30(2), 94 106.
  • Akgüç, Ö.,(2012). Banka Finansal Tabloların Analizi. (2. Baskı). İstanbul: Arayış Basım Yayıncılık.
  • Aktaş, M.,(2008). Hisse Senedi Seçimi ve Hisse Senedi Seçiminde Etkili Olan Finansal Oranların Belirlenmesine Yönelik İMKB Şirketleri Üzerinde Bir Uygulama. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Arabacı, Nihat; (2007), Katılım Bankalarının Türkiye’de Bankacılık Sektöründeki Yeri, İşleyişi ve Performans Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Ayrıçay, Y., Yardımcıoğlu, M., & Demir, B., (2014). Mevduat ve Katılım Bankalarının Finansal Performanslarının Karşılaştırılması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 1-18.
  • Bağcı, H.,(2013).Ticari Bankalar İle Katılım Bankalarının Karlılık Performanslarının Topsis Yöntemi İle Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Gökalp, F., (2014). Kriz Öncesi ve Kriz Sonrası Dönemler İtibariyle Katilim Bankaları ve Ticari Bankaların Karlılığı Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (32), 191.
  • Gülşen, M., (2010). Katılım Bankalarının Mali Tablo Analizi ve Performanslarının Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü, İstanbul.
  • Gümüş, F. B., & Nalbantoğlu, Ö. (2015). Türk Bankacılık Sektörünün Camels Analizi Yöntemiyle 2002-2013 Yılları Arasında Performans Analizi. Afyon KocatepeÜniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(2).
  • Gürsoy, C.,T., (2012). Finansal Yönetim İlkeleri. (2.Baskı). İstanbul: Beta Basım Yayıncılık. İskenderoğlu, Ö., Karadeniz, E., & Atioğlu, E., (2012). Türk Bankacılık Sektöründe Büyüme, Büyüklük ve Sermaye Yapısı Kararlarının karlılığa Etkisinin Analizi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 291 311.
  • Karaayhan, İ., (2008), Bankalarda Performans Değerlendirme ve Türkiye’de Faaliyet Gösteren Katılım Bankaları Üzerinde Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Massah, E. & Sayed, A., O., (2015). Banking Sector Performance: Islamic and Conventional Banks in The UAE.
  • Omari, O., O., (2011). Measuring Islamic Banks' Efficiency Using Data Envelopment Analysis (DAE) and Financial Ratio Analysis (Fra): The Case of Jordanian Islamic Banks During The Period 2005-2009. Master's Thesis, Yarmouk University.
  • Qureshi, M. A., & Shaikh, M. (2012). Efficiency of Islamic and Conventional Banks in Pakistan: A Non-Parametric Approach. International Journal of Business and Management, 7(7), 40.
  • Yayar, R., & Baykara, H. V. (2012). Topsis Yöntemi İle Katilim Bankalarının Etkinliği ve Verimliliği Üzerine Bir Uygulama. Business and Economics Research Journal, 3(4), 21.
  • Zeb, A.,(2015). Comparative Analysis of Performance of Islamic Vis A Vis Conventional Banking of Pakistan During Global Financial Crisis 2007 2010. Journal of Islamic Banking And Finance. Vol. 32 /No.1