Uluslararası Göç ve Sonrası: Teoriden Pratiğe Çokkültürlülük

İnsanlık tarihi farklı dilleri, inançları, renkleri, gelenek ve görenekleri olan birçok toplumdan birçok insanın uluslararası göçlerine tanık olmuş ve olmaktadır. Bu durum bir toplumda farklı kültürlerin karşılaşmasına ve o toplumda öncekinden daha fazla çokkültürlü toplum yapılarının oluşmasına yol açmıştır. Farklı kültürlere sahip olan ve bir toplumda bir araya gelen insanlar, sadece kendilerini ve dahil oldukları grupları değil içinde yaşadıkları toplumu da etkileyerek değişmesine ve yeni biçimler almasına neden olabilmektedir. Bu değişmelerin olabildiğince sorunsuz olması için geçmişten günümüze teoriden pratiğe birçok söylem, model ve politika ileri sürülmüştür. Bunlardan birisi de farklılıkları dikkate alması ve onlara ‘hoşgörü’ ile yaklaşılması nedeniyle çokkültürlülük olmuştur. Ancak çokkültürlülük de diğer söylem ve modeller gibi her iki tarafı memnun edebilecek ne evrensel bir genellemeye ne de mutlak bir geçerliliğe sahip olabilmiş değildir. Üstelik son zamanlarda uluslararası göçlerde yaşanan artışlarla bu durum çok daha karmaşık bir hâl alabilmiştir. Bu nedenle bu çalışmada, literatürden hareketle çokkültürlülüğün teorideki ve pratikteki toplumsal yansımaları irdelenmeye çalışılmıştır.

International Migration and After: Multiculturality from Theory to Practice

The world of yesterday and today has witnessed the international migration of many people from many societies with different languages, beliefs, colors, customs and traditions. This situation has led to the encounter of different cultures in a society and the formation of more multicultural social structures in that society than before. People with different cultures in the same society can affect not only themselves and the groups they belong to, but also the society they live in, causing them to change and take new forms. In order for these changes to be as smooth as possible, many discourses, models and policies have been put forward from theory to practice. One of them has been multiculturalism as it takes into account differences and approaches them with 'tolerance'. However, multiculturalism, like other discourses and models, has neither a universal generalization nor an absolute validity that can satisfy both sides. Moreover, with the recent increase in international migration, this situation has become much more complex. Therefore, this study aimed to examine the social reflections of multiculturalism in theory and practice based on the literature.

___

  • Abadan-Unat, N. (2017). Bitmeyen Göç: Konuk İşçilikten Ulus Ötesi Yurttaşlığa, (Üçüncü Baskı), İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Adıgüzel, Y. (2016). Göç Sosyolojisi, Ankara: Nobel Yayınları.
  • Banting K., Johnston R., Kymlicka W., & Soroka S. (2006). Do Multiculturalism Policies Erode The Welfare State? An Empirical Analysis. In Multiculturalism and the Welfare State: Recognition and Redistribution in Contemporary Democracies, ed. K Banting, W Kymlicka, pp. 49–90. Oxford: Oxford Univ. Press.
  • Bloemraad, I., Korteweg, A., & Yurdakul, G. (2008). “Citizenship and Immigration: Multiculturalism, Assimilation, and Challenges to the Nation-State”, The Annual Review of Sociology, 34, pp. 153–179.
  • Canatan, K. (2007). “Milli Devlet ve Milliyetçiliğin Ortaya Çıkardığı Bir Sorun Alanı Olarak Çok Kültürlülük Çok Kültürcülük”. Eskiyeni / 6, ss. 41-48.
  • Castles S., De Hass H., & Miller, M. J. (2014). The Age of Migration: lnternational Population Movements in the Modern World, Palgrave Macmillan, US. New York.
  • Castles, S. (2011), “Globalization, Ethnic İdentity and the İntegration Crisis”, Ethnicities 11(1), pp. 23-26.
  • Castles, S., ve Miller, J. M. (2008). Göçler Çağı: Modern Dünyada Uluslararası Göç Hareketleri, (Çev: B. U. Bal ve İ. Akbulut), İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Ghosh, R. (2018). “Multiculturalism in a Comparative Perspective: Australia, Canada and India”, Canadian Ethnic Studies, 50 (1), pp. 15-36.
  • Habermas, J., (2018). “Demokratik Anayasal Devlette Tanınma Savaşımı”, A. Gutmann (Ed.) Çokkültürcülük: Tanınma Politikası, içinde (ss. 125-161), İstanbul: YKY Yayınları.
  • IOM (2019). World Migration Report 2020, International Organization for Migration, Geneva.
  • Kymlicka, W. (2021). “Çoklültürlülüğün Düşüşü Mü Yükselişi mi?”, (Çev. E. K. Kaya), P. Kivisto (Ed.), Sosyal Teori: Kökler ve Dallar, içinde (ss. 629-644), İstanbul: Islık Yayınları.
  • Raz, J., (1998). "Multiculturalism", Ratio Juris, 11(3), pp. 193-205.
  • Taylor, C. (2012). “Interculturalism or Multiculturalism?”, Philosophy and Social Criticism, 38 (4-5), pp. 413–423.
  • Touraine A. (2002). Eşitsizliklerimiz ve Farklılıklarımızla Birlikte Yaşayabilecek miyiz? (Çev. Olcay Kunal) İstanbul: YKY Yayınları.
  • Unutulmaz, K. O., (2012). “Gündemdeki Kavram Göçmen Entegrasyonu, Avrupa’daki Gelişimi ve Britanya Örneği”, der. Öner I.G., Öner Ş. A., (2012), Küreselleşme Çağında Göç, Kavramlar, Tartışmalar, İstanbul: İletişim Yayınları, ss. 135-159.
  • Vasta, E. (2007). “From Ethnic Minorities to Ethnic Majority Policy: Multiculturalism and the Shift to Assimilationism in the Netherlands”, Ethnic and Racial Studies, 30:5, pp. 713-740.
  • Verkuyten, M., (2006). “Multicultural Recognition and Ethnic Minority Rights: A Social Identity Perspective”, European Revıew Of Socıal Psychology, 17 (1), pp. 148 – 184.
  • Vertovec, S. (2010). “Towards Post-multiculturalism? Changing Communities, Conditions And Contexts of Diversity”, Blackwell Publishing.
  • Vertovec, S., (2007). “Super-Diversity and its Implications”, Ethnic and Racial Studies, 29 (6), pp. 1024–1054.
  • Yalçın, C., (2004). Göç Sosyolojisi, Ankara: Anı Yayıncılık.
Kent Akademisi-Cover
  • ISSN: 2146-9229
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Karadeniz Yazarlar ve Şairler Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kentlerde Biyofilik Tasarım ve Mekansal Adalet İlişkisi: Mahalle Parkları Deneyimi

Sevim Pelin ÖZTÜRK

Çanakkale Sarıçay ve Yakın Çevresinde Ekolojik Tasarım Önerileri

Alper SAĞLIK, Fatoş KARTAL, Dilan ŞENKUŞ, Merve TEMİZ

Kentsel Yenilemede Katılımcı Yaklaşım Tarzının İrdelenmesi: Isparta “Karaağaç Mahallesi” Örneği

Büşra CESUR DURMAZ, Atila GÜL

Yeşil Altyapı Uygulamaları Kapsamında Biyotutma Sistemlerinin Yağmur Suyu Kirletici Giderim Verimlerinin Değerlendirilmesi

Gökçen BAYRAK, Cansu KÜP

Ev Kadınlarının Kentsel Mekânı Sahiplenmesine Yönelik Bir Uygulama Örneği Olarak: Şehir Benim Projesi

Hasan TAŞÇI, Sevilay ACAR

Türk Vardiya Zabitlerinin Kruvaziyer Gemilerde Çalışmasını Engelleyen Zorluklar ve Çözüm Önerileri

İlterişhan Çağrı KOLÇAK, Murat Selçuk SOLMAZ

İzmir’in Kapıları: Kent Mültecilerinin Göç Hikayeleri ve Yaşam Koşulları

Emel KARAKAYA AYALP, Esen YANGIN KİREMİT

Van Tarihi Peynirciler Çarşısının Turizm Sektörü ve Turizm Girişimciliği Açısından Değerlendirilmesi: Restorasyon ve Covid-19 Süreci

Emine CİHANGİR, Özlem DEMİRHAN

Ar-Ge Harcamaları ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Seçilmiş Yeni Sanayileşen Ülkelerde Panel Veri Analizi

Eda FENDOĞLU, Mehmet Ali POLAT

Kentin İmgesel Değeri: Sinemada Kolektif Kimlik Tezahürleri, Bir Yeşilçam Sokağı’nın Heterotopya Olarak Yakalanması ve Özdüşünümsel Bir Mekan Deneyimi

Canan Gülseren İNAN