LİSE FİZİK I DERS KİTABININ OKUNABİLİRLİĞİ VE HEDEF YAŞ DÜZEYİNE UYGUNLUĞU

Öğrenciler tarafından anlaşılması zor bulunan konuların akıcı ve anlaşılabilir şekilde okunması ve yaş grubuna uygunluğu, bir ders kitabında bulunması gereken özelliklerdendir. Fizik ders kitaplarında anlaşılması zor konuların yer alması nedeniyle, akıcı ve anlaşılır olarak okunması önemlidir. Bu çalışmada Lise Fizik 1 ders kitabının okunabilirliği ve hedef yaş grubuna uygunluğu araştırılmıştır. Okunabilirliğin araştırılmasında uluslararası geçerliliği olan Cloze test prosedürü ve yaş grubuna uygunluğun araştırılmasında da FOG testi kullanılmıştır. Cloze testi 40 lise 1. sınıf öğrencisine uygulanmıştır. FOG testi ise öğrencilere uygulanma özelliği olmayan bir test olduğundan, sadece ders kitabı üzerinde uygulanmıştır. Sonuç olarak, ders kitabının okunmasında öğrencilerin bazı problemlerle karşılaşabileceği ve düşük seviyedeki öğrenciler için ders kitabının okunma yaşının yüksek olabileceği sonuçlarına varılmıştır.

READABILITY AND TO TARGET AGE LEVEL SUITABILITY OF PHYSICS I HIGH SCHOOL COURSE BOOK

That subjects accepted to understand hard by students can be read fluently and clearly and that they are suitable for age group are the characteristics that must be in a course book. Since physics school books contain subjects which are difficult to be understood, it is very important for them to be read fluently and clearly. In this study, readability and target age level suitability of physics I high school course book are investigated. Cloze test procedure which is international was used to investigate readability and FOG frequency of gobbledygook test was used to investigate suitability for age level. Cloze test was applied to first grade pupils of 40 high schools. As a result, it’s concluded that students might meet some difficulties while reading the course book and that reading age of the course book might be high for low level students.

___

  • Ünsal, Y. ve Güneş, B. Bir Kitap İnceleme Çalışması Örneği Olarak M.E.B. İlköğretim 8. Sınıf Fen Bilgisi Ders Kitabına Fizik Konuları Yönünden Eleştirel Bir Bakış. Kastamonu Eğitim Dergisi, 11 (2), 387-394. 2003.
  • Tosunoğlu, M. Arslan, M. M. Karakuş, İ. Konu Alanı Ders Kitabı İnceleme. Anıttepe Yayıncılık. Ankara. 2005.
  • Çepni, S. Keleş, E. ve Ayvacı H. Fizik Ders Kitaplarını Değerlendirme Ölçeği. Hacettepe Üniv. 4. Ulusal Fen Bil. Eğt. Semp. Ankara. 1999.
  • Morgil, İ. Yılmaz, A. ve Özcan, F. Orta Öğretimde Kimya 1,2,3 Ders Kitaplarının Değerlendirilmesi. D.E.Ü. Buca Eğitim Fak. Dergisi. Özel Sayı 11. 1999.
  • Çepni, S. ve Azar, A. Lise Fizik Sınavlarında Sorulan Soruların Analizi. K.T.Ü. 3. Ulusal Fen Bil. Eğt. Semp. Trabzon. 1989.
  • Wellington, J. (1994). Chatham. Secondary Science. Mackays of Chatham PLC. 177-179.
  • Çepni, S. Gökdere, M. ve Taş, E. Mevcut Fen Bilgisi Ders Kitaplarının Okunabilirlik Formülleri ile Değerlendirilmesi. Maltepe Üniv. Yeni Bin Yılın Başında Fen Bil. Eğt. Semp. İstanbul. 2001.
  • Ayvacı, H. Ş. Çepni, S. ve Akdeniz, A. R. Fizik Ders Kitaplarının Değerlendirilmesi. K.T.Ü. 3. Ulusal Fen Bil. Eğt. Semp. Trabzon. 1989.