AVRUPA BİRLİĞİ SERMAYE PİYASALARINDA GÖRÜLEN ENTEGRASYON ÇALIŞMALARI VE TÜRKİYE'DEKİ SERMAYE PİYASALARININ UYUMU

Finansal piyasalar, kurumlar ve araçlardan oluşan finansal hizmetler sektörü, ana işlevi olan fon toplama ve fon kullandırma süreci yoluyla, ekonomik birimler ve diğer sektörler ile yoğun ileri ve geri bağlantılara sahiptir.Sermaye piyasalarında özellikle 1980’lerden bu yana teknolojik yenilikler, deregülasyon ve yeni finansal enstrümanlara ilişkin büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Alım satım işlemleri ve finansal piyasalar giderek daha global hale gelmektedir. Şirketler finansman imkanları konusunda kendi iç pazarları ile sınırlı kalmamakta ve uluslar arası piyasalardan yoğun şekilde faydalanmaktadırlar. Aynı şekilde yatırımcıların seçim yapabileceği yelpazenin de kayda değer şekilde genişlediği görülmektedir. Bu, doğal olarak, beraberinde dünya genelinde piyasaların işleyişine ilişkin kuralların uyumlaştırılmasını getirmektedir. Bu uyumlaştırma çalışmaları ise yine doğal olarak birleşmeleri beraberinde getirmektedir. Sermaye piyasalarında görülen birleşmeler aynı ülke içerisinde ya da farklı ülke borsaları arasında olabilmektedir.Bu çalışmada, öncelikle Avrupa Birliği’nin finans sektörüne ilişkin politikası ile AB’de finansal alandaki düzenlemelerden temel olarak bahsedildikten sonra AB’deki borsalar arası işbirliği, birleşme ve entegrasyon çalışmalarından bahsedilecektir.Çalışmanın devamında başta İMKB olmak üzere Türkiye sermaye piyasalarında yürütülen uluslar arası faaliyetlerden bahsedilecek, AB sürecinde Türkiye Sermaye Piyasalarında yapılmış ve yapılmakta olan uyumlaştırma çalışmaları hakkında bilgi verilecektir

AVRUPA BİRLİĞİ SERMAYE PİYASALARINDA GÖRÜLEN ENTEGRASYON ÇALIŞMALARI VE TÜRKİYE'DEKİ SERMAYE PİYASALARININ UYUMU

Keywords:

-,

___

  • BİRİNCİ, Yüksel (2001), Euro’nun Uluslar arası Finansal Piyasalar ve Türkiye Ekonomisi Üzerindeki Etkileri, Alfa Yayınları
  • BOLAK, Mehmet (1991), Sermaye Piyasası Menkul Kıymetler ve Portföy Analizi, İstanbul, Beta Yayınları.
  • CANBAŞ, Serpil ve Hatice Doğukanlı (1997), Finansal Pazarlar, İstanbul, Beta Yayınları.
  • ÇAKMAK, Yavuz (2005), Finansal Liberalizasyon Politikalarının Türkiye’deki Sermaye Piyasaları Üzerindeki Etkileri, (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü), Konya
  • DAĞLI, Hüseyin (1996), Türkiye’nin Risk ve Getiri Açısından Gelişen Hisse Senedi Piyasaları Arasındaki Yeri, Ankara, İşletme ve Finans Yayınları.
  • DTM ve TOBB (2002), Avrupa Birliği ve Türkiye, DTM Yayınları
  • Güngör, Ali İhsan (2004), Borsalar Arası İşbirliği, Birleşme ve Entegrasyon Çalışmaları ve Türk Sermaye Piyasası, Ankara, SPK Yayınları, No:148.
  • İKV (2002), Avrupa Birliği’nin Sermayenin Serbest Dolaşımı Konusundaki mevzuatı ve Türkiye’nin Uyumu, Türkiye’nin Avrupa Birliğine Katılım Süreci Serisi, Kitap 9, İKV Yayınları, sf.13. KARAKAYALI, Hüseyin (2003), Türkiye Ekonomisinin Yapısal Değişimi, İzmir, Güleç Matbaacılık Ltd. Şti.
  • KARAN, Mehmet Baha ve Ali Argun Karacabey (2003), Türkiye’de Sermaye Piyasası’nın Mali Sistem İçindeki Yeri, Sorunları ve Geleceği, Ankara, SPK Yayınları.
  • KARLUK, Rıdvan (2004), Türkiye Ekonomisi, İstanbul, Beta Yayınları.
  • MOUSSİS, Nicholas (2004), Avrupa Birliği Politikalarına Giriş Rehberi, İstanbul, Mega Press Yayınları TSPAKB (2004), AB Yolunda Türkiye Sermaye Piyasası, İstanbul, TSPAKB Yayınları. TSPAKB (2004), Sermaye Piyasasında Gelişmeler, Yatırımcı Analizi Aracı Kuruluşlar, İstanbul, TSPAKB Yayınları.
  • TEZCANLI, Meral Varış ve Oral Erdoğan (1996), Avrupa Birliği Sermaye Piyasalarının Entegrasyonu ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İMKB Araştırma Yayınları, No:8.
  • ÜLGER, İrfan Kaya (2005), Avrupa Birliği’nin ABC’si, Ankara, Sinemis Yayınları.
  • http://www.spk.gov.tr/Hakkinda/hakkinda.htm?tur=uluslararasifaaliyetlerimiz, Erişim tarihi: 18.02.2006.