ARALIK 2017 ULUSAL GÜVENLİK STRATEJİ BELGESİ BAĞLAMINDA ABD’NİN KARADENİZ POLİTİKASI VE TÜRKİYE

İlk kez Marcus Tullius Çiçero (M.Ö. 106-43) tarafından kullanıldığı id- dia edilen ve Latince “secura (se+cura)” kökünden türetilen güvenlik; en genel ifadeyle tehdit ve tehlikelerden uzak olma durumudur. Dev- letlerin temel hedef ve görevlerinin başında yer alan güvenlik, ulus- devlet olgusundan itibaren literatürde tartışmalı da olsa daha çok ulusal güvenlik kavramıyla ifade edilmiştir. Ulusal güvenliğini, Ulusal Güvenlik Strateji Belgeleri üzerinden tesis eden Amerika Birleşik Dev- letleri’nin (ABD) son Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi Aralık 2017 tari- hinde kamuoyuyla paylaşılmıştır. Aralık 2017 Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’nde Karadeniz ve Türkiye ifadeleri yer almasa dahi gerek kü- resel meydan okuma gerçekleştirilen Rusya’nın revizyonist girişimleri gerekse nükleer silah ve balistik füzeler, denizlerin serbestliği, enerji güvenliği ve ekonomik güvenlik başlıklarında ABD’nin Karadeniz stra- tejisine dair perspektifler konulmuştur. Türkiye ise gerek NATO ve bölge stratejileri gerekse Rusya ile ilişkiler bağlamında belgedeki dost ve müttefik ülkeler olarak bahsedilen devletler arasındadır. Bu nok- tada Türkiye, ABD açısından küresel liderliğini sürdürmek için müca- dele edeceği tehditler ve meydan okumalara karşı iş birliği içinde olu- nacak önemli bir müttefiktir.

___

  • HAAS Ernst (1986). “What is Nationalism and Why Should We Study It?”,International Organization, 40 (3): 707-744.
  • HARKNETT Richard J. ve Hasan Basri Yalçın (2012). “The Struggle for Auto- nomy: A Realist Structural Theory of International Relations”, Interna- tional Studies Review, 14 (4): 499-521.
  • İŞYAR Ömer Göksel (2008). “Günümüzde Uluslararası Güvenlik Stratejileri: Kavramsal Çerçeve ve Uygulama”, Gazi Akademik Bakış, 2 (3): 1-42.
  • KARABULUT Bilal (2011). Güvenlik: Küreselleşme Sürecinde Güvenliği Yeni- den Düşünmek, Ankara: Barış Kitabevi.
  • KUZIO Taras (2007). Ukraine Crimea Russia: Triangle of Conflict, Vol. 47, Col: Columbia University Press.
  • LEWIS Bernard (1992). İslamın Siyasal Dili, (Çev.) Fatih Taşar Kayseri: Rey Yayıncılık.