Öğretmenlerin Örgütsel Dedikodu ve Örgütsel İkiyüzlülük Algı Düzeylerinin İncelenmesi

Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin örgütsel dedikodu ile örgütsel ikiyüzlülük algı düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma betimsel ilişkisel tarama modeliyle desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini; 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili merkez ilçeleri Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçelerinde bulunan devlete ait anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 9843 öğretmen oluşturmaktadır. Örneklem ise seçkisiz örnekleme yöntemlerinden tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak ulaşılabilen 717 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin toplanması amacıyla “Örgütsel Dedikodu Ölçeği”, “Örgütsel İkiyüzlülük Ölçeği” ve katılımcıların demografik bilgilerinin yer aldığı “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi korelasyon analizi ve yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak yol analizi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre örgütsel dedikodunun alt boyutları ile örgütsel ikiyüzlülüğün alt boyutları arasında pozitif anlamlı ilişkilere rastlanılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin örgütsel dedikodu algı düzeyleri örgütsel ikiyüzlülük algı düzeylerini pozitif yönde yordadığı tespit edilmiştir.

___

  • Kılınç, M. (2021). Öğretmen görüşlerine göre okul yöneticilerinin algı yönetim taktikleri ile öğretmenlerin işle bütünleşmelerinin örgütsel ikiyüzlülükle ilişkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Levent, F., & Türkmenoğlu, G. (2019). Okul yöneticilerinin dedikodu ve dedikodu yönetimine ilişkin görüşleri. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 10(17), 787-814.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8120
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Universitesi