ALİAĞA VE İZMİR LİMANLARININ LOJİSTİK POTANSİYELİ VE BÖLGENİN KONTEYNER TAŞIMALARI AÇISINDAN GELECEĞİ

Günümüzde, artan küreselleşmenin bir sonucu olarak, dış ticarette en yaygın kullanılan taşımacılık modu olan denizyolu taşımacılığının önemi de son derece artmıştır. Üretimin Batı pazarlarından, Doğu pazarlarına kaymasıyla birlikte, Doğu pazarlarında üretilen ürünlerin, Batı pazarlarına ulaştırılması için yeni yollar arayışına girilmiştir. Türkiye, Doğu ve Batı arasında bir köprü görevi gördüğünden, doğru stratejik adımlarla, gelecekte bir lojistik üssü olma potansiyeline sahiptir. Dünya konteyner ticaretinin giderek artması ile birlikte Türkiye de konteyner taşımacılığı pazarından önemli miktarda pay almaya başlamış ve konteyner ticaretindeki payını artırmak için çalışmalar ve yatırımlar yapmaya başlamıştır. Bu doğrultuda, bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin en önemli limanlarından olan Aliağa ve İzmir Limanlarını ve bölgenin gelecekteki lojistik potansiyelini özellikle konteyner taşımaları açısından incelemektir.

LOGISTICS POTENTIALS OF ALIAĞA AND İZMIR PORTS, AND FUTURE OF THE REGION IN TERMS OF CONTAINER TRANSPORTATION

Nowadays, as a result of increasing globalization, the importance of marine transportation, which is the most widely used mode of transportation in foreign trade, has increased considerably. With the shift of the production from Western markets to the Eastern markets, new routes are being sought for the transportation of the products from Eastern markets to the Western markets. Because Turkey acts as a bridge between East and West, with the right strategic steps, Turkey has the potential to become a logistics center in the future. In this context, the objective of this study is to examine the Aliağa and İzmir Ports, which are among the most important ports in Turkey, and the future logistics potential of the region in terms of container transportation.

___

  • Alpay, Y., & Alkin, E. (2017). Olaylarla Türkiye Ekonomisi, Yirminci Yüzyıl Türkiye Ekonomi Tarihi. İstanbul: Hümanist Kitap.
  • Bakkalcı, A. C., & Argın, N. (2013). Türk Dış Ticareti ve Ekonomi Politikaları Arasındaki Nedensellik İlişkileri. Yönetim Bilimleri Dergisi, 11(21), 49-73.
  • Clarksons Research. (2017). Maritime Report 2017. 13 Şubat 2019 tarihinde https://www.clarksons.com/ media/1137918/ckn_annual_report_2017.pdf adresinden erişildi.
  • Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. (2015). Deniz Ticareti 2015 İstatistikleri, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı. 15 Şubat 2019 tarihinde http://www.ubak.gov.tr/BLSM_WIYS/DTGM/tr/Kitaplar/ 20161116_165220_64032_1_64480.pdf adresinden erişildi.
  • Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. (2019). Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Liman Yük İstatistikleri. 15 Şubat 2019 tarihinde https://atlantis.udhb.gov.tr/ istatistik/istatistik_yuk.aspx adresinden erişildi.
  • Elbirlik, G. (2008). Türk Lojistik Sektöründe Denizyolu Taşımacılığının Önemi ve Sorunları. Yayınlanmamış doktora tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Seyidoğlu, H. (1982). Türkiyeʼde Sanayileşme ve Dış Ticaret Politikası. İstanbul: Turhan Kitabevi.
  • Telatar, F. (2003). Türkiye’de Enflasyon, Enflasyon Belirsizliği ve Siyasi Belirsizlik Arasındaki Nedensellik İlişkileri. İktisat İşletme ve Finans, 18 (203), 42-51.
  • Terzi, N., & Bolukbas, O. (2016). Türkiye’de Lojistik Sektörü ve Lojistik Köyler. PressAcademia Procedia, 2 (1), 206-228.
  • Woodman, R. (2005). The History of the Ship: The Comprehensive Story of Seafaring from the Earliest Times to the Present Day. Londra: Anova Books.