Hydrodroma despiciens (Müller, 1776) (Acari, Hydrachnidia) Türünde Fe2+ Metali Uygulamaları

Bu çalışmada yaygın bir su kenesi türü olan Hydrodroma despiciens kullanılmıştır. Örnekler 2015 HaziranAğustos ayları arasında Afyonkarahisar ili sınırlarındaki Karamık Gölü’nden toplandı. Laboratuvar ortamında akvaryumlarda küçük bir göl ekosistemi oluşturuldu ve içerisine belirli sayılarda bu türün canlı örnekleri konuldu. 10 günlük periyotlarda bu ortama artan miktarlarda (1x10-5 , 1x10-4 , 1x10-3 ve 1x10-2 M) Fe(NO3)2 tuzu ilavesi yapıldı. Belirli aralıklarla bu ortamdan su ve canlı örnekleri alınarak ICP (Inductively coupled plasma-optical emission spectroscopy ICP-OES; Spectro Genesis, Germany) ile analize tabi tutuldu, sudaki ve canlıdaki demir absorplama oranları belirlendi. Ayrıca yine laboratuvar ortamında oluşturulan diğer bir akvaryum ise kontrol grubu olarak kullanıldı. Her iki ortamda da deney süresince canlılar sürekli gözleme tabi tutuldu. Çıkan sonuçlar toksikolojik olarak değerlendirildi. Sonuçta bu canlılarda Fe absorplama ve bu metale karşı tolerans sınırlarının oldukça yüksek olduğu görüldü. 

Hydrodroma despiciens (Müller, 1776) (Acari, Hydrachnidia) Türünde Fe2+ Metali Uygulamaları

In this study, Hydrodroma despiciens which is a common type of water mite was used. Samples were collected from Lake Karamık in Afyonkarahisar in June-August 2015. A small lake ecosystem has been created in the aquarium in labarotory conditions and was placed into a certain number of living examples of this species. Iron salt was added increasing amounts (1x10-5 , 1x10-4 , 1x10-3 ve 1x10-2 Molar) to this medium periodically. Taking water and living organism from this medium was analyzed by ICP (Inductively coupled plasma-optical emission spectroscopy ICP-OES; Spectro Genesis, Germany) at regular intervals. Iron absorption rates were determined in the water and samples. Moreover another aquarium formed in vitro was used as control group. Samples were subjected to observation in both environment during the experiment. The results were evaluated as toxicological. Finally iron absorption of this species was seen very high of this metal towards tolerance limits. 

___

  • Asçi F, Bahadir M, Akkus, GU 2015. Study on the Impact of Elements in Water on the Diversity of Water Mites (Acari, Hydrachnidia) Species. Advances in Bioscience and Biotechnology, 6: 259.
Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 2587-2389
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Kafkas Üniversitesi