7. Sınıf Öğrencilerinin Düzlemdeki Doğrular İle İlgili Hata ve Kavram Yanılgısı Türleri

Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin ‘aynı düzlemde üç doğrunun birbirine göre durumlarını belirleme ve inşa etme’ ile ilgili hata ve kavram yanılgılarını tespit ederek giderilmesi için öneriler sunmaktır. Matematiğin temel öğrenme alanlarından geometri öğrenme alanına ait konularda sıklıkla güçlük yaşanması, bu konulardaki hata ve kavram yanılgılarını belirlemenin ve giderilmesi için yapılabileceklerin araştırılmasının önemini ortaya çıkarmıştır. İlköğretim 7. sınıf öğretim programında geometri konularının ilki ve temeli olan “Doğrular ve Açılar” konusunda düzlemdeki doğrulara ait hata ve kavram yanılgılarının belirlenmesi ve analizinin diğer geometri konularının da doğru öğrenilmesine katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Araştırmanın örneklemini; Düzce iline bağlı üç ilköğretim okulundan toplam 60 adet 7. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından ‘aynı düzlemde olan üç doğrunun birbirine göre durumlarını belirleme ve inşa etme’ ile ilgili hata ve kavram yanılgıları teşhis testi hazırlanmıştır. Teşhis testi bu kazanımla ilgili 5 sorudan oluşmaktadır. Araştırma verileri SPSS 17.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizi aşamasında yüzde ve frekans tablolarından yararlanılmıştır. Ayrıca her soru için hata ve kavram yanılgısı olan öğrencilerin ne tür hata ve kavram yanılgılarının olduğu tespit edilerek kategorilere ayrılmıştır. Bazı hatalar ve kavram yanılgıları araştırmacı tarafından taranarak her bir sorunun ardına eklenmiştir. 

___

  • Aydın S, Yeşilyurt M 2007. Matematik öğretiminde kullanılan dile ilişkin öğrenci görüşleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi www.esosder.org ISSN:1304-0278. 6(22): 90-100.
Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 2587-2389
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Kafkas Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Geographical Areal Types of Astragalus Species Spread in Nakhchivan Autonomous Republic

Dashgyn GAMBAROV, Aliyar İBRAHİMOV, Fatmakhanym NABİYEVA

Moleküler Veriler Işığında Medicago sativa L. Tür Kompleksinin Mevcut Durumu

Muhammet ŞAKİROĞLU, Doğan İLHAN, Müge MAVİOĞLU KAYA, Orkun DEMİRÖZOĞUL, Orhan ULUÇAY, Barış EREN

Gaziantep İli Crambidae (Lepidoptera: Pyraloidae) Faunasının Belirlenmesi

Halil Uğur AYTEKİN, Murat KÜTÜK

Antepfıstığı (Pistacia vera L.) Üzerinde Gelişen Ksilotrof Funguslar

Hasan AKGÜL, C.cem ERGÜL, Demet YILMAZKAYA, Elşad HÜSEYİN

Sentetik Gıda Boyalarının Drosophila melanogaster’in Oregon R Soyunda Larval Toksisite ve Ergin Ömür Uzunluğu Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Handan UYSAL, Sıdıka SEMERDÖKEN

Coğrafi Bilgi Sistemi ve Jeolojideki Uygulama Alanları

Deniz ARCA, Hülya KESKİN ÇITIROĞLU

Gaziantep İli Sterrhinae (Lepidoptera: Geometridae) Faunasıın Belirlenmesi

Mürşit Ömür KOYUNCU, Murat KÜTÜK

Gaziantep İli Fıstık Ağaçlarında (Pistacia vera L.) Yeni Fungus Kayıtları

Hasan AKGÜL, C.cem ERGÜL, Demet YILMAZKAYA, Elşad HÜSEYİN

Celal Bayar Üniversitesi Muradiye Kampüs Alanından Alınan Örnek Parsellerin Nümerik Sınıflandırma Metodları İle Sınıflandırılması

Ali ÖZDEMİR, Alperen Yaşar ÖZDEMİR, Tuğba AKTAN

Hydrachnidia’dan (Acari: Hydrachnidia: Lebertia), Türkiye Faunası İçin Yeni Kayıt (Lebertia (Hexalebertia) stigmatifera)

Ferruh AŞÇI, Yunus Ömer BOYACI, Muhlis ÖZKAN