Kağıttan Çember Çıkarma: Bir Modelleme Çalışması

Somut bir modelleme çalışması ile etkin bir ders planı için içerik hazırlanması, modelleme aşamasında öğrencilerin karşılaşabileceği zorlukların belirlenmesi ve uygulamasındaki çeşitliliklerin belirlenmesi araştırmamızın amacını oluşturmaktadır. Alt amacımız da modelleme çalışmalarındaki aşamaları ve süreç analizini yüksek lisans öğrencileriyle paylaşmak ve modelleme sorusunu geliştirerek ders planı oluşturmaktır. Pandemi sürecinde çevrimiçi verilen yüksek lisans Modelleme dersi ödevlerinden birisi olarak öğrencilere bir A4 kâğıdından sadece şerit oluşturarak, parçalanmayacak ve kopmayacak şekilde makasla yapılan kesim hareketleriyle yaklaşık bir çember çıkarıp çıkaramayacakları ve bu çemberin içine kaç çocuk sığdırabilecekleri sorulmuştur. Her düzeye uygun olan bu modelleme sorusunda yüksek lisans öğrencilerinin matematiksel modele nasıl ulaştıklarının aşamalarını incelenmiştir. O dönem dersi alan 14 öğrenci vardır, bu 14 öğrenciden veriler toplanmıştır. Niteliksel araştırma yöntemlerinden durum değerlendirmesi şeklinde düşünülen araştırma metoduyla toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Öğrenci cevaplarının analizinde modelleme aşamaları, modelleme süreçleri gözlemlenebilmiştir. Cevaplarda matematiksel model oluşturanlar olduğu gibi, modelleme etkinliğine odaklananlar da olmuştur. Analiz sonuçlarımızda öğrencilerin ellerindeki veriyle gerçekçi bir yolla değerlendirmeler yaptığını, farklı ve yaratıcı yollar izleyenler olduğunu gözlemledik. Sorumuzun oyun niteliği taşımasından dolayı aile içi bir etkinliğe dönüştüğünü de söylenebilir. Bu gibi modelleme sorularının hem her düzeyde uygulanabileceği için, hem de yaratıcılığı arttıracağından modelleme sorusu ve konusu olarak uygulanabilir olduğunu düşünülmektedir.

___

  • Doruk, B.K., Umay, A.(2011).Matematiği Günlük Yaşama Transfer Etmede Matematiksel Modellemenin Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 124-135.
  • Teachers College (2012). Mathematical modeling Handbook, Eds. H. Gould, D.R. Murray, & A. Sanfrallo, COMAP: MA.
  • Çiltaş,A. Işık, A. (2012). Matematiksel Modelleme Yönteminin Akademik Başarıya Etkisi. Çağdaş Eğitim Dergisi, 1(2), 57-67.
  • Kal, F.M. (2013).Matematiksel Modelleme Etkinliklerinin İlköğretim 6. Sınıf Öğrencilerinin Matematik Problemi Çözme Tutumlarına Etkisi, Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Erbaş, A. K. , Çetinkaya, B., Alacacı, C., Çakıroğlu, E., Yenmez, A. A, Şen-Zeytun, A., Korkmaz, H., Kertil, M., Didiş, M. G. Baş, S., & Şahin, Z. (2016), Lise matematik konuları için Günlük hayattan modelleme soruları, Tuba Yayınları: Ankara.
  • Güzel, E. B. (2018). Matematik eğitiminde matematiksel modelleme: Araştırmacılar, Eğitimciler ve Öğrenciler için(2.baskı). Pegem Akademi: Ankara.
  • Erdoğan, F.(2019). İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Matematiksel Modelleme Özyeterliklerinin Belirlenmesi, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(1): 118-130