Tunus Mozaik Mirası : Genel Bir Tanı

Bu araştırma, Tunus mozaik mirası ile ilgili mümkün olduğunca ayrıntılı bir görüntü çizmeyi amaçlamaktadır. Çok sayıda yerleşim yeri -bir kısmı Dünya Miras Listesi’nde kayıtlı-, rezerv ve müze araştırmasıyla (elli üç farklı yer), sıklıkla bilinmeyen bir buzdağının bazı gizli yönlerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Benzer şekilde, şimdiye dek böyle bir kültürel mirasın uzun ömürlülüğünü, korunmasını ve kurtarılmasını sağlamak için, geçen yüzyılın ikinci yarısının başından bugüne kadar üstlenilen konservatif/koruyucu program ve stratejilerin yanı sıra, izlenen yöntem ve uygulamaların etkisini de inceliyoruz. Tam olarak neyi koruyoruz? Tarihi bir tanık, bilimsel bir belge veya sadece kültürel bir gösteri unsurunu mu? Bu tür uygarlık kazancını korumak için ulusal bir stratejinin varlığından bahsedebilir miyiz? Karar vericilerin uygulamaları, evrensel standartlara ve gereksinimlere gerçekten saygı duyuyorlar mı? Ayrıca, envanterleri, arşivleri, sunumları ve teşhirleri hala düzenleyen yöntem ve uygulamaların güvenilirliğini ve verimliliğini sorguluyoruz. Evrensel metinler tarafından belirlenen normlar ve temel ilkeler, bilinmiyor mu? Mozaik / belge olarak kabul edilen nedir? Genel halkın görmesi için sunulan gösterişli güzel bir nesne mi? Veya önemli, tarihi, sanatsal, teknik ve bilimsel değerleri olan bir arkeolojik tanıklık mı?

___

  • R. Arharbi, “Mission archéologique maroco-française de Banasa”, Architecture du Maroc 37, 104–107.
  • L. Chatelain, “Inventaire des mosaïques du Maroc (première partie)”, Publications du Service des antiquités du Maroc 1, 67–89.
  • H. Limane - R. Rebuffat - D. Drocourt, Volubilis de mosaïque à mosaïque, Casablanca.
  • J. P. McCool, “PRAGIS: A Test Case for a Web-BasedArchaeological GIS”, JASc 41, 133–139.
  • H. Zouhal, Les Mosaïques de Lixus, mémoire de fn d’études, Institut national des sciences de l’archéologie et du patrimoine, Insap.
Journal of Mosaic Research-Cover
  • ISSN: 1309-047X
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Ululdağ Üniversitesi, Mozaik Araştırlmaları Merkezi