Evaluation of our neuronavigation assisted biopsy results according to lesion location and size

Amaç: Nöronavigasyon ile intraserebral biyopsi sıklıkla daha derindeki ve ufak boyuttaki lezyonlarda kullanılan bir yöntem olduğu için hastalarda radyolojik ve nörolojik komplikasyonlar oluşturabilmektedir. Ayrıca minimal invaziv bir yöntem olduğu için kısıtlı doku örneği alınabilir ve buna bağlı histopatolojik tanı koyulmayabilir. Biz de bu çalışmayla nöronavigasyon ile intraserebral biyopsi sonuçlarımızın lezyon lokalizasyonuna ve boyutuna bağlı ne kadar etkilendiğini ortaya koymaya çalıştık. Materyal ve Method: 2016 ve Mayıs 2021 yılları arasında bu yöntem ile opere edilmiş 41 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya çerçevesiz nöronavigasyon ile biyopsi alınan hastalar dahil edildi. Belirlenen parametreler lezyonların yerine, hassas bölgede olup olmamasına ve boyutlarına göre değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 41 hastanın 26 (%63.41)' sının lezyonu hassas bölge, 15 (%36.58)' nin lezyonu ise hassas bölge dışı yerleşimliydi. Lezyon boyutları ortalama 34x27.76 mm idi. 38 (%92.68) hastanın doku örneklerine tanı koyulabildiği tesbit edildi. Operasyon sonrası çekilen kontrol BT' lerde 4 (%9.75) hastada radyolojik olarak komplikasyon görüldü. 3 (%7.31) hastada ise operasyon sonrası nörolojik komplikasyon mevcuttu. Cerrahiye bağlı mortaliteye rastlanmadı. Sonuç: Cerrahi öncesi iyi planlama ve radyolojik görüntülerin hem radyolog hem de cerrah tarafından iyi incelenmesi lezyonun hassas bölgede ve küçük boyutta olmasının getirdiği radyolojik ve nörolojik komplikasyon riskini azaltmaktadır. Hedef dokudan birden fazla kadrandan biyopsi alınması histopatolojik tanı için yeterli doku elde edilmesini sağlar ve doğru tanı koyulmasına çok daha fazla yardımcı olur.

___

  • Referans1 Sciortino, T, Fernandes, B, Nibali, MC, Gay, LG, Rossi, M, Lopci E, et. al. Frameless stereotactic biopsy for precision neurosurgery: diagnostic value, safety, and accuracy. Acta Neurochirurgica 2019;161(5):967–974
  • Referans2 Dhawan S, He YY, Bartek J, Alattar AA, Chen CC. Comparison of Frame-Based Versus Frameless Intracranial Stereotactic Biopsy: Systematic Review and Meta-Analysis. World Neurosurg. 2019; 127:607-616.
  • Referans3 Zhang JS, Qu L, Wang Q, Jin W, Hou YZ, Sun GC, et. al. Intraoperative visualisation of functional structures facilitates safe frameless stereotactic biopsy in the motor eloquent regions of the brain. Br J Neurosurg 2018; 32 (4):372–380
  • Referans4 Livermore LJ, Ma R, Bojanic S, Pereira EAC. Yield and complications of frame-based and frameless stereotactic brain biopsy – The value of intra-operative histological analysis, Br J Neurosurg 2014;28(5): 637-644
  • Referans5 Owen CM, Linskey ME. Frame-based stereotaxy in a frameless era: current capabilities, relative role, and the positive- and negative predictive values of blood through the needle. J Neurooncol 2009;93 (1):139–149
  • Referans6 Grunert P, Espinosa J, Busert C, Gunthner M, Filippi R, Farag S, et. al. Stereotactic biopsies guided by an optical navigation system: technique and clinical experience. Minim Invasive Neurosurg. 2002;45(1): 11-15.
  • Referans7 Raabe A, Krishnan R, Zimmermann M, Seifert V. Frame-less and frame-based stereotaxy? How to choose the appropriate procedure. Zentralbl Neurochir. 2003;64(1):1-5.
  • Referans8 Smith JS, Quiñones-Hinojosa A, Barbaro NM, McDermott MW. Frame-based stereotactic biopsy remains an important diagnostic tool with distinct advantages over frameless stereotactic biopsy. J Neurooncol. 2005;73(2):173-179.
  • Referans9 Dorward NL, Paleologos TS, Alberti O, Thomas DG. The advantages of frameless stereotactic biopsy over frame-based biopsy. Br J Neurosurg. 2002;16(2):110-118.
  • Referans10 Bishokarma S, Shrestha P, Koirala S, Raut M, Gongal DN. Venture in 101 cranial punctures: A comparative study between frame-based versus frameless biopsy of 101 intracranial space occupying lesion. Asian J Neurosurg 2019;14(1):175-80.
  • Referans11 Krieger MD, Chandrasoma PT, Zee CS, Apuzzo ML. Role of stereotactic biopsy in the diagnosis and management of braintumors. Semin Surg Oncol 1998;14(1):13-25.
Journal of Contemporary Medicine-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Rabia YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hastaneye Yatan Çocuklarda Periferik Venöz Kateterin Vende Kalma Süresinin Değerlendirilmesi

Mukaddes DEMİR ACAR, Ümran ÇEVİK GÜNER, Gülçin YILMAZ

Acil servise başvuran geriatrik kırıkların yıllara ve mevsimlere göre değerlendirilmesi

Necip GÜVEN, Ramazan Sami AKTAŞ, Tülin TÜRKÖZÜ, Gizem GİZLİ, Abbas TOKYAY, Sevdegul BİLVANİSİ

Serdar ÖZDEMİR, Abdullah ALGIN

Üçüncü Basamak Bir Sağlık Kuruluşunda Çalışan Hekimlerde İnme Farkındalığı

Erman ALTUNIŞIK, Ali Zeynel Abidin TAK

Periferik arter hastalığı olan olgularda optik koherens tomografi ile koroid kalınlığı, retina sinir lifi tabakası kalınlığı maküla kalınlığı ve retina damar çapı ölçümlerinin değerlendirilmesi

Adem SOYDAN, Enes UYAR, Abdulgani KAYMAZ, Fatih ULAŞ, Ufuk Turan Kürşat KORMAZ

Son 10 yılda künt karın travması nedeniyle acil servise getirilen çocuklarda gelişen karaciğer hasarının geriye dönük değerlendirilmesi; Tek merkez deneyimi.

Mehmet UYSAL, Ahmet ASLAN

DEĞİŞİK MESLEK GRUPLARINDA EBEVEYNLİKLE İLGİLİ TUTUMLARIN İNCELENMESİ

Emine YILDIRIM, Mustafa Ülkü UÇKAN, Duygu YENGİL TACİ, İzzet FİDANCI, Gülay GÜLMEZ, Gökçe İŞCAN, İsmail ARSLAN, Oğuz TEKİN

Etiyo-patogenez perspektifi ile Otizm Spektrum Bozukluğu; Çevresel, genetik ve epigenetik faktörler

Recep KEŞLİ, Mine DOSAY-AKBULUT

Abdullah ALGIN, Serdar ÖZDEMİR

Çocuklarda Nozokomiyal Enfeksiyonlar İçin Risk Faktörleri

Tülin ÇATAKLI, Aysel YÖNEY