Seroprevalences of HBV, HCV and HIV among healthcare workers in a state hospital

Amaç: Çalışmamızda, 2008 ve 2009 yıllarında Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi çalışanlarında hepatit B virüsü (HBV), hepatit C virüsü (HCV) ve insan immün yetmezlik virüsü (HIV) seroprevalansını araştırmayı amaçladık.Yöntem: Toplam 180 hastane çalışanına ait serum örneklerinde; hepatit B yüzey antijeni (HBsAg), hepatit B yüzey antikoru (anti-HBs), hepatit C antikoru (anti-HCV) ve HIV antikoru (anti-HIV) belirteçleri Advia Centaur (Siemens) otoanalizörü ile kemiluminesans immünassay tekniği kullanılarak çalışıldı.Bulgular: Araştırmaya dahil edilen 66’sı (%36.7) erkek 114’ü (%63.3) kadın olmak üzere toplam 180 hastane çalışanının; 2’sinde (%1.1) HBsAg (+)/anti-HBs (-), 123’ünde (%68.3) HBsAg (-)/anti-HBs (+), 55’inde (%30.6) HBsAg (-) / anti-HBs (-) ve 2’sinde (%1.1) anti-HCV (+) olarak belirlenirken çalışanların hiçbirinde anti-HIV antikoru tespit edilmedi. Çalışanların 107’sinde (%59.4) aşıya bağlı anti-HBs pozitifliği, 16’sında (%8.9) ise doğal bağışıklığa bağlı anti-HBs pozitifliği olduğu görüldü. HBsAg pozitiflik oranı beklenenden daha düşük düzeyde, anti-HBs pozitiflik oranı ise beklenenden daha yüksek düzeyde bulundu.Sonuç: Hastanemizde görev yapan sağlık çalışanları hepatit B ve C yönünden, normal populasyondan daha yüksek risk altında değildir. Buna rağmen, kan ve vücut sıvıları ile bulaşan enfeksiyonlardan gerek sağlık personelini ve gerekse hastaları korumak amacıyla standart enfeksiyon kontrol programlarına uyulmalı ve gerekli aşılama çalışmaları mutlaka yapılmalıdır.

Bir devlet hastanesi çalışanlarında HBV, HCV ve HIV seroprevalansı

Objectives: In present study was aimed to investigate the seroprevalences of hepatitis B virus (HBV), hepatitis C virus (HCV) and human immunodeficiency virus (HIV) among healthcare workers in Mardin Obstetric and Children Hospital between 2008 and 2009.Methods: In sera samples obtained from 180 healthcare workers, hepatitis B surface antigen (HBsAg), hepatitis B surface antibody (anti-HBs), HCV antibody (anti-HCV) and HIV antibody (anti-HIV) markers were tested by chemiluminescent immunoassay with Advia Centaur (Siemens) autoanalyser.Results: We found HBsAg positive and anti-HBs negative in 2 healthcare workers (1.1%); HBsAg negative and anti-HBs positive in 123 healthcare workers (68.3%); HBsAg negative and anti-HBs negative in 55 healthcare workers (30.6%); 2 healthcare workers (1.1%) anti-HCV antibody positive in 115 (63.3%) girls and 65 (36.7%) boys on the way total 180 healthcare workers. None of these patients found HIV antibody. It was also seen that 107 (59.4%) healthcare workers had anti-HBs positivity due to vaccination and 16 (8.9%) healthcare workers without vaccination. As the HBsAg positivity rate was detected expected low, anti-HBs positivity rate was detected expected high.Conclusion: As a result, healthcare workers are not at risk more than normal population for hepatitis B and C in our hospital. However, standard infection control programs and immunization should be applied for the protection of both patients and healthcare workers.

___

  • 1. Akçam Z, Akçam M, Coşkun M, Sünbül M. Hastane personelinin viral hepatitler ve hepatit B aşısı ile ilgili bilgi düzeyinin değerlendirilmesi. Viral Hepatit Derg 2003;8:32–5.
  • 2. Polat M, Öğüt S, Orhan H, Sucaklı MB. Isparta ve Burdur’da çalışan hemşirelerin hepatit B virüs enfeksiyonu konusundaki bilgi, tutum ve davranışları. Viral Hepatit Derg 2006;11:11;89–94.
  • 3. Çetin M, Temiz M, Aslan A, Turhan E. Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi araştırma görevlilerinin hepatit B virusu infeksiyonuna ilişkin bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi. Viral Hepatit Derg 2007;12:121–7.
  • 4. Akçam FZ. Hepatit B virüsü enfeksiyonu. Sted 2003;12:211–4.
  • 5. İnci M, Aksebzeci AT, Yağmur G, Kartal B, Emiroğlu M, Erdem Y. Hastane çalışanlarında HBV, HCV ve HIV seropozitifliğinin araştırılması. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 2009;66:59–66.
  • 6. Öksüz Ş, Yıldırım M, Özaydın Ç, Şahin İ, Arabacı H, Gemici G. Bir devlet hastanesi sağlık çalışanlarında HBV ve HCV seroprevalansının araştırılması. ANKEM Derg 2009;23:30–3.
  • 7. Doğan GB, Bayındır Y, Kayabaş Ü, Tekerekoğlu MS, Yoloğlu S, Ersoy Y. Dişhekimleri ve yardımcı sağlık personeli arasında hepatit B ve C seroprevalansı. Klimik Dergisi 2005;18:121–4.
  • 8. Koruk ST, Koruk İ, Şahin M, Duygu F. Şanlıurfa’da ağız ve diş sağlığı çalışanlarında HBsAg, anti-HBs ve anti-HCV pozitifliği ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi. Klimik Dergisi 2009;2:55–61.
  • 9. Güzelant A, Kurtoğlu MG, Kaya M, Keşli R, Baysal B. Kan vericilerinde ve bir ağız-diş sağlığı merkezi çalışanlarında hepatit B, hepatit C ve HIV seroprevalansı ile veiriclerde risk faktörlerinin araştırılması. İnfeksiyon Dergisi 2008;22:189–95.
  • 10. Demir İ, Kaya S, Demirci M, Arıdoğan BC. Isparta ili sağlık personelinde hepatit B virus seropozitifliğinin araştırılması. İnfeksiyon Derg 2006;20:183–7.
  • 11. Özbölükbaş FF, Zeyrek FY, Bölükbaş C ve ark. Hasta bakımı ve hastane hijyeninden sorumlu sağlık personelinde HBV, HCV ve HIV sıklığı. Viral Hepatit Derg 2004;9:89–92.
  • 13. Ersöz G, Şahin E, Kandemir Ö, Kurt Ö ve ark. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık personelinde HAV, HBV, HCV seroprevalansı ve hepatit B aşılaması. Viral Hepatit Derg 2006;11:84–8.
  • 14. Sarı N, Günal Ö, Dizbay M, Hızel K, Aktaş F. Bir üniversite hastanesinde temizlikten sorumlu şirket elemanlarında ve sözleşmeli hemşirelerde HBsAg ve anti-HCV sıklığının araştırılması. Viral Hepatit Derg 2006;11:126–31.
  • 15. Akgül S, Gündüz T, Borand H, İspir B, Ötnü AA. Hastane personellerinin hepatit B hakkında bilgi düzeyleri ve HBV serolojik markerlerinin araştırılması. Viral Hepatit Derg 2005;10:54–7.
Journal of Clinical and Experimental Investigations-Cover
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Sağlık Araştırmaları Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

The effect of intraarticular local anaesthesia on postoperative pain in arthroscopic knee surgery

Mehmet Akif ALTAY, Nuray ALTAY, Hasan ATBİNİCİ, Cemil ERTÜRK

The seroprevalence of antibodies against Toxoplasma gondii and Rubella virus among childbearing age women in Mardin province

Erkan YULA, Özcan DEVECİ, Alicem TEKİN

The opinions of nurses and physicians related to euthanasia

Handan EREN, Sevinç YILMAZ, Alper BEDER, Gamze AYDOĞMUŞ, Mahmure CAN, Nihal İŞLER, Müberra BİRLİ, Gül PINAR

A clinico-etiological study of cervical lymphadenopathy in children with special reference to ultrasonography

Mangal YASODA, Agarwal ASHA, Gupta Amit KUMAR, Tripathi Virendra NATH, Arya Arun KUMAR

Herpes zoster oftalmikus’a bağlı okulomotor sinir felci

Adem GÜNGÖR, Gökhan CELBEK, Zehra GÜRLEVİK, Hayati KANDİŞ, Hülya COŞKUN

Severe respiratory failure secondary to Varicella zoster pneumonia

Türkay AKBAŞ, Turgay ÇELİKEL, Emel ERYÜKSEL, Sait KARAKURT, Lütfiye MÜLAZIMOĞLU, Yasin ABUL

Damariçi bölgesel anestezi uygulaması sonrası gelişen, yüksek doz lidokaine bağlı toksik reaksiyon

S. Gökhan BEYAZ, Orhan TOKGÖZ, Zülfü ARIKANOĞLU

Postoperatif peritoneal yapışıklıkların oluşumu ve klinik önemi

Murat BAŞBUĞ, Zülfü ARIKANOĞLU

Anterior chest wall musculoskeletal tuberculosis

Akın ÖNDER, Murat KAPAN, Zülfü ARIKANOĞLU, Ayşe Nur KELEŞ, Alicem TEKİN

Changes in left ventricular functions after coronary artery by-pass surgery

Aşkın Ender TOPAL, Habib ÇİL, Zuhal ATILGAN, Fırat AYAZ, M. Nesimi EREN, Celal YAVUZ