Az bilinen bir konu ‘Menstrüel Psikoz’: Bir olgu sunumu ve kısa bir gözden geçirme

Menstrüel psikoz (MP), adet döngüsü ile ilişkili ve önemli ruhsal değişikliklere neden olabilen bir durumdur. Tanı ve tedavi yaklaşımları hakkında bilgi sınırlıdır. Genellikle 16 yaşın altındaki genç kadınlarda meydana geldiği bildirilen MP, tipik olarak adet öncesi döngüye uygun, kısa süreli psikotik semptomlarla akut bir başlangıca ve menstrüasyon kanamasının kesilmesinden birkaç gün sonra sona eren klinik bir görünüme sahiptir. Psikotik semptomlara ek olarak, hastaların önemli duygudurum semptomları olabilir. Bu çalışmada psikiyatri polikliniğine insanlardan şüphe duyma, onlardan kötülük göreceğini düşünme, odaklanamama, dikkatte azalma, isteksizlik ve uykusuzluk şikayetleri ile başvuran 42 yaşında kadın hasta sunuldu. Hasta bu semptomların ergenlik yaşlarından itibaren hemen her adet öncesi döneminde meydana geldiğini bildirdi. Diğer çalışmalardan farklı olarak, olgumuz yetişkin yaştadır ve menarştan beri olan MP belirtileri için geç tanı almış olması dikkat çekicidir.
Anahtar Kelimeler:

Menstrüel psikoz, tanı, tedavi

A little known topic ‘Menstrual Psychosis’: A case report and a short review literature

Menstrual psychosis (MP) is a condition that is associated with the menstrual cycle and can cause significant mental changes. Information about diagnosis and treatment approaches is limited. MP, which is generally reported to occur in young women around the age of 16, typically has an acute onset consistent with the premenstrual cycle, with short-term psychotic symptoms, and a clinical appearance that ends within a few days of discontinuation of menstruation bleeding. In addition to psychotic symptoms, patients may have significant mood symptoms. In this study, a 42-year-old female patient presented to the psychiatry outpatient clinic with complaints of suspicion of people, thinking that she would see them evil, inability to focus, attention, lack of willingness and insomnia. The patient reported that each of these symptoms occurred during her premenstrual period. Unlike other studies, our case is of adult age. We believe that our study will contribute to the current literature.

___

  • 1. Reilly TJ, Sagnay de la Bastida VC, Joyce DW, Cullen AE, McGuire P. Exacerbation of psychosis during the perimenstrual phase of the menstrual cycle: Systematic review and meta-analysis. Schizophr Bull 2020; 46:78-90. 2.Thippaiah SM, Nagaraja S, Birur B, Cohen AW. An interesting presentation about cyclical menstrual psychosis with an updated review of literature. Psychopharmacol Bull 2018; 48:16-21.
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Düşük Riskli Bir Gebe Populasyonunda Gebelik Haftasına Göre İri Fetusların Tahmin Edilmesi Amacıyla Gestasyonel Kilo Alımı İçin Bir Eşik Değer

Saime YETİS, Atakan TANACAN, Esra KARATAS, Namık DEMİR, Mehmet Sinan BEKSAÇ

Kalp hastalığı olan gebelerin retrospektif analizi

Erkan ELÇİ, Harun TOLUNAY

PERİNATAL SONUÇLARI BELİRLEMEDE MSAFP VE ASAFP’NİN YERİ

Elif TERZİ, Serdar CEYLANER

Plasenta Dekolmanı İçin Risk Faktörleri, Maternal ve Perinatal Sonuçlar; Tek Merkezin 5 Yıllık Deneyimi

Gizem Berfin ULUUTKU, Başak ERGİN, İbrahim KALE, Rahime BAYIK

Gebelikte Yaşanan Distres ile Gebelikteki Yakınmalar ve Yaşam Kalitesi Arasındaki İlişki

Fatma AKPINAR, Serap EJDER APAY

Çok düşük doğum ağırlıklı prematüre yenidoğanlarda pulmoner kanama sıklığı ve risk faktörleri

Özlem BOZKURT, Ebru YÜCESOY, Ayşe ZÖHRE, Deniz AKÇA

ANNE VİTAMİN DÜZEYLERİNİN BEBEK DOĞUM AĞIRLIĞI ÜZERİNE ETKİSİ

Meryem HOCAOĞLU, Özgül BULUT, Taner GÜNAY, Abdulkadir TURGUT, Fahri OVALI

Yenidoğan Yoğun Bakım Hemşirelerinin Stres Düzeyleri ve Kaynaklarının İncelenmesi

Rüya ÇOLAK, Semra BÜLBÜLOĞLU

Preeklamptik ve Normotansif Gebeler Arasındaki Vimentin Seviyelerinin Karşılaştırılması

Emsal Pınar TOPDAĞI YILMAZ, Yunus Emre TOPDAĞI, Seda AŞKIN

Gebelikte Ağız-Diş Sağlığı ve Periodontal Hastalıkla İlgili Postpartum Annelerin Bilgi, Farkındalık ve Davranışları

Mahmure AYŞE, Ümit Yasemin SERT