Çok Ölçütlü Karar Destek Sistemleri ile Taşınmaz Değerleme ve Oran Çalışması

Bu çalışmada; değerleme işlemlerini nesnelleştiren ve sonuçların kontrol edilebildiği bir küme değerlemesi modelinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca birçok farklı disiplinde kullanılan araçlardan yararlanılarak geliştirilen yeni bir küme değerleme yöntemi sunulmuştur. Çok ölçütlü karar destek sistemi yöntemlerinden biri olan Analitik Hiyerarşi Süreci AHS kullanılarak bir değerleme modeli geliştirilmiş ve İstanbul ili, Kadıköy ilçesinde konumlu, konut amaçlı kullanılan örnek taşınmazlara uygulanmıştır. Değerleme modelinde kullanılmak üzere seçilen bazı bağımsız değişkenlere ait veriler coğrafi bilgi sisteminde CBS yapılan konumsal analizlerle edinilmiş, örneklerin ve analiz sonuçlarının görselleştirilmesi için bu bilgi sisteminden yararlanılmıştır. Oluşturulan küme değerlemesi modelinin sonuçları gelişmiş ülkelerde tüze içerisinde yer alan ve belirli standartları oluşturulmuş olan oran çalışması OÇ ile değerleme düzeyi ve değerleme tekdüzeliği açısından denetlenmiştir

Real Estate Valuation with Multicriteria Decision Support System and Ratio Study

Real Estate Valuation with Multicriteria Decision Support System and Ratio StudyThis paper develops a mass valuation model aims to provide valuation objectivity and control of the results in mass valuation processes. Moreover, it presents a mass valuation methodology applying an array of tools developed by several disciplines with an integrated approach. A mass valuation model is developed by using a multicriteria decision support system, namely Analytic Hierarchy Process, and then applied to a sample including houses located in Istanbul, Kadıköy. Furthermore, a geographical information system GIS is developed so as to analyze sample and visualize analysis results. An array of independent variables used in mass valuation model was produced by mentioned GIS application.Finally, outcomes of the model are analyzed from ‘valuation level’ and ‘valuation uniformity’ aspects by the ratio study which is a tool, used in the developed countries based on specific standards within the law

___

  • AÇLAR A., DEMİR H., ÇAĞDAŞ, V.: Taşınmaz Değerleme Uzmanlığı ve Jeodezi - Fotogrametri Mühendisliği, Hkm Jeodezi, Jeoinformasyon ve Arazi Yönetimi Dergisi, 88 (2003a), 15-20, Ankara.
  • AÇLAR, A., DEMİREL, Z., DEMİR, H., ÇAĞDAŞ, V., GÜR, M., KURT, V.: Taşınmaz Değerlemesi Sistem Tasarımı, 9.
  • Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, (2003b), 129-144, Ankara.
  • AÇLAR, A., ÇAĞDAŞ, V.: Taşınmaz (gayrimenkul) Değerlemesi, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 2. Baskı, (2008), Ankara.
  • ÇAĞDAŞ, V.: Türkiye İçin Bir Emlak Vergi Sistemi Tasarım Modeli Önerisi, Doktora Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, (2007), İstanbul.
  • IAAO (The International Association of Assessing Officers): Standards on Ratio Studies, (2010) Chicago.
  • YILMAZ, A.: Çok Ölçütlü Karar Destek Sistemleri ile Taşınmaz Değerleme ve Oran Çalışması, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, (2010), İstanbul.
Jeodezi ve Jeoinformasyon Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1339
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası