Bir Terapi Yöntemi Olarak Fotoğraf Sanatının Geriatride Kullanımı

Sağlığın korunması ve sürdürülmesi ile yaşlılığın doğal süreçleri ve hastalıkların tedavisinde pek çok farklı biyopsikososyal tedavi ve terapi yöntemleri uygulanmaktadır. Sanatın bir terapi ve tedavi aracı olarak kullanımı da gittikçe yaygınlaşmaktadır. Sanat alanlarında pek çok branş terapi amacıyla kişinin ilgi alanına göre kullanılmaktadır. Bu alanların başında, resim, seramik, ebru, müzik, fotoğrafçılık gibi sanat türleri gelmektedir. Özellikle geriatri alanında uygulanacak sanat türlerinin kişiye özel olması önem taşımaktadır. Bu derlemede fotoğraf sanatının geriatrik vakalarda terapi amacıyla kullanımı ele alınmış, beklenen muhtemel terapi sonuçları üzerinde durulmuştur. Fotoğraf çekimi yaşlı bireylerin iç ve dış dünyaya yönelik merak ve kontrol duygusu geliştirmelerine yardımcı olur. Fotoğraf çekimi sırasında çekilecek nesnenin aranması, kurgulanması, pozisyonu ve konumunun belirlenmesi fiziksel olarak var olma hissini arttırır. Ayrıca; dikkat, hafıza, planlama, problem çözme, soyutlama gibi işlevselliği arttırıcı yeteneklerinin, yani psikomotor becerilerinin gelişimine imkân tanır. Fotoğrafın fiziksel varlığı ve dışsal dünyanın temsilini harekete geçirme özelliği, gerçeklikte zemin oluşturma ile birlikte içsel kaos durumlarıyla baş edebilme imkanı tanır. Fotoğraf çekiminde tematik çalışmalar yaptırılarak yaşlı bireylerin hayata katılımı ve iyilik hali desteklenip, güvenli bir şekilde terapötik etkilerinden faydalanılabilir. Bu terapinin etkilerinin daha detaylı inceleneceği ileriki bilimsel çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler:

Geriatri, sanat, terapi, fotoğraf

Useage of The Art of Photography in Geriatrics as a Method of Therapy

Many different biopsychosocial treatment and therapy methods are applied in the protection and maintenance of health, the natural processes of aging and the treatment of diseases. The use of art as a therapy and treatment is also becoming more and more common. Many branches of art are used for therapy according to the interest field of the person. Art types such as painting, ceramics, marbling, music and photography are at the forefront of these branches. Especially in the field of geriatrics, it is important that the branch of art to be used is determined individually. In this review, the use of photography for therapy in geriatric cases was discussed, and the expected possible therapy results are emphasized. Photographing helps older individuals develop a sense of curiosity and control towards the inner and outer world. Searching for the object to be shot, editing, and determining its position and location during the photo shoot increases the sense of physical existence. Moreover, it allows the development of psychomotor skills such as attention, memory, planning, problem solving, and abstraction. Together with creating a ground in reality, the physical presence of the photograph and its ability to activate the representation of the external world provides the opportunity to cope with internal chaos situations. It is possible to support the participation and well-being of elderly individuals in life by having thematic studies in the photo shoot and to benefit from their therapeutic effects in a safe way. Further scientific studies are needed to examine the effects of this therapy in more detail.

___

  • Çakmak Ö, Biçer İ, Demir H. Sağlıkta Sanat Terapisi Kullanımı: Literatür Taraması. Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi. 2020; 2(2):12-21.
  • Case C, Dalley T. The art therapy room from: The Handbook of Art Therapy. London: Routledge;2014.
  • Adrian, H. Art versus illness: a story of art therapy. London: G. Allen and Unwin; 1945.
  • Hogan S. Healing arts: The history of art therapy. London, Philadelphia: Jessica Kingsley Publishers; 2001.
  • Karadağ E. - Uğur Ö. Kanserli Hastalarda Çok Konuşulmayan Bir Uygulama: Sanat Terapisi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi. 2015; 8(2): 142-144.
  • Buchalter, SI. Art Therapy and Creative Coping Techniques for Older Adults. London, Philadelphia: Jessica Kingsley; 2011.
  • Paskaleva R, Uzunova A. Role of art-therapy for psycho-emotional and physical stimulation of the elderly. Research in Kinesiology. 2015; 43(2):239-41.
  • drozdoğan.com [Internet]. Prof. Dr. Mustafa Özdoğan; 2018[Alıntı 2 Nisan 2018]. Erişim: https://www.drozdogan.com/fotograf-terapisi-vekanserde-kullanimi/.
  • Kuşaklıoğlu, R. V. Uluslararası IX. Ulusal Psikiyatri Hemşireliği Kongresi.2018.
  • theoneproject.co [Internet]. The One Project; 2020 [cited 2020 Apr 7]. Available from: https://theoneproject.co/therapeutic-photography/#tp.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2458-9799
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kemoterapiye Bağlı Bulantı ve Kusmada Akupresür Kullanımı

Songül KARADAĞ, Çiğdem ERGİN

Türkiye’de Üniversitelerin Hemşirelik Eğitiminde Kullandığı İnovatif Yaklaşımlar

Ayşegül YILDIZ, Seda ŞAHAN, Elif GÜNAY İSMAİLOĞLU

Tekerlekli Sandalye Kullanıcılarında Kas İskelet Sistemi Problemleri: Bir Derleme Çalışması/Musculoskeletal Problems in Wheelchair Users: A Review Study

Merve Suay UCGUL, Gamze AYDIN, Ela TARAKCI

Yaşlılıkta Beslenme Durumunu Etkileyen Engellilik Sorunlarına Karşı Uygulanan Beslenme Çözümleri

Kübra TONBALAK, Dilek ONGAN

COVID-19 Pandemisi Nedeniyle Evde Kalış Döneminin Hemiparetik Serebral Palsili Çocuklarda Fonksiyonel Kapasite ve Denge Üzerine Etkisi

Derya AZİM REZAEİ, Güzin KAYA AYTUTULDU, Burcu ERSÖZ HÜSEYİNSİNOĞLU

Rekabetçi ve Rekreasyonel Motokros Sporcularında Spora Bağlı Yaralanmaların İncelenmesi

Bahar AYBERK, Berna KILIÇ, Eren TİMURTAŞ, İlkşan DEMİRBÜKEN, Mine Gülden POLAT

Sağlık Personelinin COVID-19 Antikor Pozitifliğinin Değerlendirilmesi

Selçuk KAYA, Ufuk AKBAYIRLI, Ayşegül AKSOY GÖKMEN, Tuba MÜDERRİS, Süreyya GÜL YURTSEVER

Besin Gruplarının Meme Kanseri Gelişme Riski Üzerine Etkileri Var Mıdır?

Nursena ERSOY, Hülya YARDIMCI

Ebelik Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Rollerine Yönelik Tutumları ve Etkileyen Faktörler

Nurdan AYMELEK ÇAKIL, Gökçe DEMİR

Online Fizyoterapi Danışmanlığı’nın Fizyoterapist ve Danışan Gözüyle Uygulanabilirliği

Şeyda YÜCEER, Hilal KEKLİCEK