CORONAVİRÜS SALGINIYLA SARSILAN DÜNYADA ORTAYA ÇIKAN BAZI YENİ TOPLUMSAL DURUMLAR: FRANSA VE TÜRKİYE ÖRNEĞİ

nsanlığın şimdiye kadar karşılaştığı en önemli salgınlardan biri olan ve henüz bütün yönleriyleaçıklanamayan Covid-19 virüsünün ortaya çıkardığı yeni durum ve sosyal etkileri sosyal bilimlerin önemliaraştırma konularından biri haline geldi. “Evde kal”, “izolasyon” ve “mesafe” gibi kavramlar günlükhayatımızı aylardır biçimlendiriyor ve bu durumun ne zamana kadar devam edeceği de henüz belli değil.Farklı ülkeler kendi durumlarına göre tedbirler alarak bu süreçten en az zararla çıkmanın yollarını arıyorlar.Korku ortamının yarattığı bu çok özel var olma hali, ekonomik, sosyal, kurumsal ve siyasal alanları dayeniden sorgulamaya başladı. Bu makalede, sahada yaptığımız gözlemler ve görüşmelerin ışığında salgındöneminin ortaya çıkardığı belli toplumsal olguları ve eğilimleri karşılaştırmalı bir çerçevede elealınmaktadır. Fransa’da alınan önlemler ve beliren perspektifler Türkiye ile karşılaştırmalı bir şekildedeğerlendirilmektedir.

THE NEW SOCIAL TRENDS IN THE WORLD EFFECTED BY THE CORONAVIRUS PANDEMIC DISEASE: FRANCE AND TURKEY

The new situation caused by Covid-19, one of the most important epidemics that humanity has encountered so far and that can't be explained in all its parts, and its social effects has become one of the important topics of social studies. The concepts such as "stay home", "isolation" and "distance" have been shaping our daily life for months and it is not certain how long it is going to last. Different countries take precautions according to their own situations and look for ways to survive this period with minimum damage. This very special situation of existence created by the fear atmosphere has started an inquiry of social, political and corporate areas again. At this article, certain social facts and tendencies, that are brought out by this epidemic period, are taken up in detail in the light of the observations and interviews we did on the field. Precautions taken in France and the emergent perspectives are evaluated in comparison with Turkey.

___

  • Brown W., (2007), Les habits neufs de la politique mondiale. Néolibéralisme et néoconservatisme, Les prairies ordinaires, Paris, 2007, ss. 45-68.
  • Castel R., (1986), Les métamorphoses de la auestion social, Fayard, ss. 385-460.
  • Castel R., (2009), La montée des incertitudes, Seuil, s.11-66.
  • Durkheim E., (2007), De la division du travail social, Paris, PUF.
  • Foucault M., (1963), Naissance de la clinique. Une archéologie du regard médical, Presses universitaires de France (PUF), ss. 11-45.
  • Le monde, 15 Mayıs 2020.
  • Le monde, 15 Mayıs 2020.
  • Lussault M., (2020). “Le monde du virus-retour sur l’épreuve du confinement”, AOC Analyse Opinion Critique.
  • Monod J. C., (2020), Le monde, 15 Mayıs.
  • Morin E., (2020), Le Monde Gazetesi, 20 Nisan.
  • Rosanvallon P., (2003). La crise de l’Etat providence, Edition du Seuil, ss. 59. TUIK (2020) https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/issizlik-rakamlariaciklandi/1772668.
  • Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu’nun (TESK) https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/esnaf-ve-sanatkar-sayisi-artti/1693651
  • Yunus M., (2020). https://lexpansion.lexpress.fr/actualite-economique/nicolasbouzou-cette-affaire-sanofi-est-le-symptome-de-notre-declassement_2126055.html