Özel Eğitim Öncesinde ve Sürecinde İşitme Cihazı veya Koklear İmplant Uygulanan Çocukların Deneyimleri

Amaç: Bu çalışmada özel eğitim öncesinde ve sürecinde dil gelişimi, psikososyal, duygusal ve davranışsal problemlerin erken fark edilerek önlenmesi için yöntem geliştirmek amaçlanmıştır.

Experiences of Children with Hearing Aids or Cochlear Implants Before and During Special Education

Aim: In this study, it is aimed to develop a method for the prevention of language development, and psychosocial, emotional and behavioral problems before and during special education.

___

  • Sunal S, Çam O. Okul öncesi dönemi işitme engelli çocukların ruhsal uyum düzeylerinin incelenmesi. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi. 2005;12(1):11-18.
  • Turan Z, Koca A, Uzuner Y. İşitme kayıplı çocuğu olan bir annenin aile eğitimi sürecinin incelenmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi. 2019;20(1),93-117. doi:10.21565/ozelegitimdergisi.417177.
  • Belgin E, Yücel E. İşitme engelli çocuklar ve eğitimleri. Özel Gereksinimli Çocuklar ve Özel Eğitim. 2011;191-213.
  • Mukuria GM, Eleweke CJ. Educating Children with Deafness and Hearing Impairments International Encyclopedia of Education (3. bs.). 2010;628-633
  • Küçük Y, Arıkan D. İşitme engelli çocukların topluma uyum sorunlarının incelenmesi. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi. 2006;9(4):22-30.
  • Sarıkaya B, Börekçi M. İşitme engelli öğrencilerin eğitiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri: Erzurum ili örneği. Ev Akademisi Dergisi. 2016;20(66):177-192.
  • Atay M. İşitme Engelli Çocukların Eğitiminde Temel İlkeler. İstanbul: Özgür Yayınları; 1999.
  • Şipal RF. 7-11 yaş arası işitme engelli ve normal işiten çocukların sosyal uyum düzeylerinin incelenmesi [yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü;2002.
  • Most, T. The effects of degree and type of hearing loss on children's performance in class. Deafness & Education International. 2004;6(3):154-166.
  • Tüy SP. 3-6 yaş arasındaki işitme engelli ve işiten çocukların sosyal beceri ve problem davranışları yönünden karşılaştırılmaları [yayınlanmamış yüksek lisans tezi]. Ankara: Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü; 1999.
  • Genç A. Okul öncesi ve ilkokul döneminde olan işitme kayıplı çocukların davranış problemlerinin incelenmesi [yüksek lisans tezi]. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü; 2018.
  • Houston DM, Miyamoto RT. Effects of early auditory experience on word earning and speech perception in deaf children with cochlear implants: Implications for sensitive periods of language development. OtolNeurotol. 2010;31(8):1248-1253.
  • Theunissen SC, Rieffe C, Kouwenberg M, De Raeve LJ, Soede W, Briaire JJ, et al. Behavioral problems in school-aged hearing-impaired children: The influence of sociodemographic, linguistic, and medical factors. European Child & Adolescent Psychiatry. 2014;23(4):187-196.
  • Yavuz H, Baran G, Bıçakçı MY. İşitme engelli ve işitme engeli olmayan 9-17 yaş grubundaki çocukların sosyal uyumlarının karşılaştırılması. Toplum ve Sosyal Hizmet Dergisi. 2010;21(1):7-23.
  • Quittner AL, Leibach P, Marciel K. The impact of cochlearimplants on young deaf children: New methods to assess cognitive and behavioral development. Archives of Otolaryngology–Head&NeckSurgery. 2004;130(5):547-554.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2536-4499
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hemşirelik Öğrencilerinin COVID-19 Sırasında Uygulamaları, Bilgi İhtiyaçları, Öz Yeterlikleri: Tanımlayıcı Bir Çalışma

Rukiye BURUCU, Melike DURMAZ

Üniversite Öğrencilerinde Vücut Kompozisyonu ve Antropometrik Ölçümlerin Uyku Süresi ve Uyku Kalitesiyle İlişkisi

Uğur GÜNŞEN, Hüseyin ESECELİ, Kevser TARI SELÇUK, Ramazan Mert ATAN

Pandemik Yas Ölçeği (PGS) Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Mehmet Emin KURT, İsmail BİÇER, Cuma ÇAKMAK

Diyabetli Hastalarda Bitkisel Ürün Kullanımının BKİ ve HbA1c Üzerine Etkisi

Gülay YILDIRIM, Mahruk RASHİDİ

Sağlık Kurumlarında Personel Seçme Yöntemlerinin Önemi

Turgay KARALİNÇ

Normal Gelişim Gösteren Çocuklar ve Otizmli Çocuklarda Plusoptix A09 ile Ölçülen Pupil Çapı, Korneal Refleks ve İnterpupiller Mesafenin Karşılaştırılması

İbrahim ŞAHBAZ, Emre TAŞDÖNDÜREN, Öznur Özge ÖZCAN, Turker ERGUZEL, Mesut KARAHAN, Muhsin KONUK, Nevzat TARHAN

Çocukluk Dönemi Travmalarının Yetişkinlik Dönemi Tutum ve Davranışlarını Belirlemeye İlişkin Ölçek Geliştirme Çalışması: Çok Boyutlu Travma Ölçeği

Kahraman GÜLER, Murat Nuri AĞIRMAN

Türk İlaç Politikalarına Yönelik Bir Değerlendirme

Aslı KÖSE

Kan Plazmasında Satellit-2 Tekrar Elementi DNA Dizilerinin Karakterizasyonu

Emre ÖZGÜR, Anıl YILDIZ, Süleyman BADEMLER, Uğur GEZER

Düşük veya Yüksek Karbonhidratlı Diyetlerin Beyin, Beyin-Bağırsak Aksı ve Bilişsel İşlevler Üzerine Etkisi

Ezgi ERTAL, Volkan ÖZKAYA