GAZİANTEP EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVİK KUVVET AMİRLİĞİNDE GÖREVLİ POLİSLERİN BOŞ ZAMANLARINI DEĞERLENDİRME ALIŞKANLIKLARI

Bu çalışma Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Amirliğinde görevli polislerin boş zamanlarını değerlendirme alışkanlıklarını araştırılması amacı ile hazırlanmıştır. Bu çalışmaya Gaziantep ili çevik kuvvet amirliğinde görev yapan 7 kadın 152 erkek olmak üzere toplam 159 kişi katılmıştır. Çalışma için emniyet müdürlüğünden izin alınarak anketlerin tamamı araştırmacı tarafından yapılmıştır. Araştırma kapsamında birinci bölümde betimsel özelliklerine bakılmış olup, ikinci bölümde ise boş zamanlarda daha çok tercih edilen etkinlik çeşidine, boş zaman etkinliklerinin tercih edilme nedenlerine, boş zaman etkinliklerine yeterince katılamama nedenlerine boş zaman etkinliklerinin bıraktığı etkileri ölçmeye yönelik olarak sorulardan oluşan boş zamanlarını değerlendirme alışkanlıkları ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışma için Bekdemir tarafından geçerliliği ve güvenirliliği yapılmış boş zamanlar değerlendirme ölçeği kullanılmıştır (Bekdemir 2011) . Toplanan bilgi ve verilerin ise analizinde SPSS 15,0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Değerlendirmelerde tanımlayıcı istatistikler ve hipotez testleri sonuçlarından faydalanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda emniyet müdürlüğü çevik kuvvet amirliğinde çalışan polislerin çalışma ve çalışma dışı zamanlarını en verimli bir şekilde değerlendirmelerine katkı sağlayarak iş yaşamı ve iş dışı yaşamlarında başarılı olmalarına katkı sağlaması amaçlanmaktadır
Anahtar Kelimeler:

Rekreasyon, Boş Zaman, Spor, Emniyet

GAZİANTEP EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVİK KUVVET AMİRLİĞİNDE GÖREVLİ POLİSLERİN BOŞ ZAMANLARINI DEĞERLENDİRME ALIŞKANLIKLARI

Bu çalışma Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Amirliğinde görevli polislerin boş zamanlarını değerlendirme alışkanlıklarını araştırılması amacı ile hazırlanmıştır.Bu çalışmaya Gaziantep ili çevik kuvvet amirliğinde görev yapan 7 kadın 152 erkek olmak üzere toplam 159 kişi katılmıştır. Çalışma için emniyet müdürlüğünden izin alınarak anketlerin tamamı araştırmacı tarafından yapılmıştır.Araştırma kapsamında birinci bölümde betimsel özelliklerine bakılmış olup, ikinci bölümde ise boş zamanlarda daha çok tercih edilen etkinlik çeşidine, boş zaman etkinliklerinin tercih edilme nedenlerine, boş zaman etkinliklerine yeterince katılamama nedenlerine boş zaman etkinliklerinin bıraktığı etkileri ölçmeye yönelik olarak sorulardan oluşan boş zamanlarını değerlendirme alışkanlıkları ölçeği kullanılmıştır.Bu çalışma için Bekdemir tarafından geçerliliği ve güvenirliliği yapılmış boş zamanlar değerlendirme ölçeği kullanılmıştır (Bekdemir 2011) . Toplanan bilgi ve verilerin ise analizinde SPSS 15,0 istatistik paket programı kullanılmıştır.Değerlendirmelerde tanımlayıcı istatistikler ve hipotez testleri sonuçlarından faydalanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda emniyet müdürlüğü çevik kuvvet amirliğinde çalışan polislerin çalışma ve çalışma dışı zamanlarını en verimli bir şekilde değerlendirmelerine katkı sağlayarak iş yaşamı ve iş dışı yaşamlarında başarılı olmalarına katkı sağlaması amaçlanmaktadır
Keywords:

-,

___

  • Agahi N., Parker M P. (2008). “Leisureactivitiesandmortality: Doesgendermatter?”.Journal of Agingand Health.
  • Ayan N. (2009). Sakarya Emniyet Müdürlüğü İl Merkezinde Görevli Polis Memurlarının Serbest Zaman Değerlendirme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. Sakarya.
  • Bekdemir A. (2011). ” Kütahya Merkez Emniyet Teşkilatında Görevli Polislerin Boş Zamanlarını Değerlendirme Alışkanlıklarının Araştırılması” Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Kütahya.
  • Broadhurst R. (2001). “Managing Environments For Leisure and Recreation.” GBR. London: Routledge.
  • Erken K. (2008) Öğretmenlerin Serbest Zamanlarında Spor Faaliyetlerine Katılmalarının İncelenmesi.Yüksek Lisans Tezi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. İstanbul.
  • -
  • Godbey S., Stanley P. (1976). “Leisurestudiesandservices: An overview.” Pennsylvania: W.B. Saundersco.
  • Hacıoğlu N., Gökdeniz A., Dinç, Y. (2003). “Boş zaman ve rekreasyon yönetimi.” Detay Yayınları. Ankara.
  • Karaküçük S., Başaran Z. (2000). “Stresle Başa Çıkmada Rekreasyon Faktörü.” Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. Ankara.
  • Karaküçük S. (1995). Rekreasyon (Boş Zamanları Değerlendirme). Seren Matbaacılık. Ankara.
  • Öztürk H. (2014).“Sanayi Çalışanlarının Rekreaktif Aktivitelere Katılımlarının Örgütsel Bağlılık Ve Tükenmişlik Düzeylerine Etkisi” (Gaziantep Uygulaması).Gazi üniversitesi sağlık bilimleri Doktora Tezi.Ankara.
  • Ülkemen, S. (2006). Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye Cumhuriyeti Polis Teşkilatları Karşılaştırılması. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Bilimleri Bilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara.
  • Taşpınar S. (2013). İstanbul İl Emniyet Teşkilatındaki 4 Farklı Departmanda Görevli Polislerin Sportif Ve Rekreatif Aktivite Sıklıklarının Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi. Tezi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Kayseri.
  • Yılmaz Z. (2001).“Kütahya İli Orta Öğretim Kurumlarındaki Öğrencilerin Serbest Zaman Faaliyetlerinin Dağılımı ve Değerlendirilmesi.” Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.Kütahya.