Gazetecilerin sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve sosyal medyada etik gözetimi: Antalya ili örneği

Yeni iletişim teknolojilerinin hızlı gelişimi, hemen her alanda olduğu gibi gazetecilikte de “dönüşüm” olarak adlandırılabilecek yeni bir sürecin başlamasını sağlamıştır. İletişimde sınırların ortadan kalktığı internet döneminde gazeteciliğin tanımı değişirken, etik ilkeler her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. İnterneti hem haber kaynağı, hem de yeni bir haber mecrası olarak gören gazeteciler bu dönüşüme çok hızlı bir biçimde adapte olmuşlardır. Bu süreçte ortaya çıkan sosyal ağlar; yurttaşların “habercilik” yapmasına olanak tanıdığı gibi, gazetecilerin de kendi haber, fotoğraf ve görüşlerini çalıştıkları kurum dışında kişisel hesaplarından yayınlayabilmelerine ortam yaratmıştır. Bu bağlamda sosyal ağlar; hem gazetecilerin profesyonel haber üretimi için, hem de kişisel paylaşımları için sıklıkla kullandıkları mecralar haline gelmiştir. Bunun sonucunda bazı medya kuruluşları, kendi bünyelerinde çalışan gazetecilerin sosyal medya kullanımıyla ilgili bazı ilke ve kuralları uygulamaya koymuştur. Bu gelişmeler sosyal medyanın geleneksel medyadan daha hızlı ve dinamik bir haber ortamı haline geldiğini göstermekte ancak bu dinamizm içinde etik ilkelerin sorgulanması gereğini de zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada gazetecilerin, sosyal medyayı nasıl haber kaynağı olarak gördükleri ve onların sosyal medyadaki haberlere etik yaklaşımları ele alınmıştır. Alan araştırması yöntemi kullanılarak, verilerinin anket tekniğiyle çözümlendiği bu çalışmada; gazetecilerin sosyal medyayı kullanma alışkanlıkları incelenmiş ve gazetecilerin internet-sosyal medya-haber ve etik konularına yaklaşımları analiz edilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Sosyal medya, etik, haber

Social media usage habits of journalists and ethical oversight in social media: Antalya province example

Rapid development of new communication technologies has initiated a new process which can be called as “metamorphosis” in journalism as well as in almost all areas. As the definition of journalism changes in the age of internet where borders of communication disappear, journalists who see internet as an emergent news medium as well as a news source has adopted to this transformation. On the one hand, social Networks enable citizens to “make news”, on the other hand, these networks also enable journalists to publish their own news, photos and views through their own accounts on the outside of organizations they work. In this context, social networks have grew into platforms which journalists often use for both professional news production and personal sharings. As a result, several media organizations introduced some rules and principles regarding their own employees’ use of social media. As such, a versatile news media, where ethical principles have become more important than ever, have come into existence. These developments show that social media have become a news environment more swift and dynamic than the traditional media; however, they also entail the need for interrogation of ethical principles in this dynamism. In this study, we deal with how journalists regardsocial media as a news source and their approach to news on the social media. In this study which implements the method of survey, social media use habits of journalists in Antalya will be examined and approaches of journalists to subjects such as internet-social media, news and ethics will be analysed.

___

  • Akıncı Vural, Z. B. ve Mikail Bat (2010). Yeni Bir İletişim Ortamı Olarak Sosyal Medya: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne Yönelik Bir Araştırma, Journal of Yasar University 20 (5), İzmir, 3348-3382.
  • Altınbaşak, İ. (2009). “İnternet Reklamcılığı ve İnternet Reklamı Ölçümlenmesi Üzerine Bir Uygulama”, Ege Akademik Bakış, 9 (2), 463-487.
  • Akın, C. (1996). Her Yönüyle İnternet, İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım.
  • Aslan, P. (2010). Halkla İlişkilerde Yeni Eğilimler, Sosyal Medya, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi.
  • Aytekin, Ç. (2012)Yeni Medyada Sosyal Ağ uygulaması Olarak Twitter ve Fikir Madenciliği, (Ed.) Deniz Yengin, Yeni Medya ve…, İstanbul: Anahtar Kitaplar Yayınevi.
  • Bayraktutan, G. (2012). Yeni Medyanın Etik Sorunları Üzerine Bir Değerlendirme, (Ed.) Deniz Yengin, Yeni Medya ve…, İstanbul: Anahtar Kitaplar Yayınevi.
  • Binark, M. ve Günseli, Bayraktutan. (2013). Ayın Karanlık Yüzü: Yeni Medya ve Etik, İstanbul: Kalkedon Yayınları.
  • Deperlioğlu, Ömer ve Utku, Köse, (2010). “Web 2.0 Teknolojilerinin Eğitim Üzerindeki Etkileri ve Örnek Bir Öğrenme Yaşantısı”, Akademik Bilişim Konferansı, Muğla Üniversitesi, 337-342.
  • Kamiloğlu, F.ve Başak, Şişman. (2013). Role Of Social Media ToCreateAgender, Case Study: MannerAnd Style Of Appearance Of TwitterDiscourse Of ThePresident On TheNewspapers, İnternational Conference on comunucation Media, Tecnology&Design, 200-206.
  • Mavnacıoğlu K. (2009). “İnternette Kullanıcıların Oluşturduğu ve Dağıttığı İçeriklerin Etik Açıdan İncelenmesi: Sosyal Medya Örnekleri”, Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve Etik Sempozyumu, 63-72.
  • Mutlu E. (2005). Globalleşme, Popüler Kültür ve Medya, Ankara: Ütopya Yayınları.
  • Özmen F, Aküzüm C, Sümkür M. (2011). “Sosyal Ağ Sitelerinin Eğitsel Ortamlardaki İşlevselliği” 6th International Advanced Technologies Symposium, 42-47.
  • Pavlik, J. V. (2013). Yeni Medya ve Gazetecilik, (Çev.) Müge Demir ve Berrin Kalsın, Ankara: Phoenix Yayınları.
  • Sağıroğlu, Ş. (2001). Herkes İçin Etkili Bilişim, Kayseri: Ufuk Kitapevi.
  • Sarıhan, T. D. (1995). Herkes İçin İnternet, İstanbul: Sitem Yayıncılık.
  • Severin W. J. andTankard J. W. (1992). CommunacitionTheoriesOrigins, Methods, AndUses in TheMass Media, (ed) N.Y Longman, Newyork.
  • Tekinalp, Ş. ve Ruhdan Uzun. (2009). İletişim Araştırmaları ve Kuramları, İstanbul: Beta Yayınevi.
  • Yatkın A. (2008). “Etik Düşünce ve Davranışın Yerel Yönetimlerde Hizmet Verimliliğinin Artırılmasında Rolü ve Önemi: Elazığ Belediyesini Örnek Alan Araştırması”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 18, Sayı 1, Elazığ, 211-232.
  • Yaylagül, L. (2013). Kitle İletişim Kuramları, Ankara: Dipnot Yayınları.
  • Yıldırım, H. Volkan Kaplan, Tuncay Çakmak ve Cem C. Üstün, (2003). Her Şeyi E-leştirdik, Ankara: Macar Yayıncılık.