ANONİM ORTAKLIK GENEL KURUL KARARLARI ALEYHİNE TOPLANTIDA HAZIR BULUNAN PAY SAHİBİNİN İPTAL DAVASI AÇMASININ ŞARTLARI VE ÖZELLİKLE MUHALEFET ŞERHİ

Anonim ortaklık pay sahiplerine tanınan çeşitli haklar bulunmaktadır. Bu haklardan bir tanesi de genel kurul kararları aleyhine iptal davası açmaktır. Pay sahibinin genel kurul kararları aleyhine iptal davası açma hakkı Türk Ticaret Kanunu’nun 446. maddesinde düzenlenmiştir. Dava açmak için tek bir paya sahip olmak yeterlidir. Dava açmak isteyen pay sahibinin kural olarak toplantıda hazır bulunması gerekir. Toplantıda hazır bulunan pay sahibinin hangi koşullar altında iptal davası açabileceği bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmada özellikle iptal davası açılması için hangi durumlarda muhalefet şerhinin aranacağı ve muhalefet şerhinin özellikleri üzerinde durulacaktır. Çalışma sadece teorik bir alanla sınırlı değildir. Çalışmaya yön veren ve tartışma konusu yapılmış olan birçok Yargıtay kararı da incelenmiştir.  

REQUIREMENTS TO FILE A CHALLENGING ACTION AGAINST GENERAL MEETING RESOLUTION OF AN INCORPORATED COMPANY FOR SHAREHOLDER, WHO PARTICIPATES THE MEETING AND ESPECIALLY THE DISSENTING OPINION

 rights is the ability to file a challenging action against the general meeting resolutions. The shareholder’s right to file a challenging action against the general meeting resolutions is regulated in Article 446 of Turkish Code of Commerce. In order to file an action, it is enough to have a single share. Principally, the shareholder aiming to file an action must have participated in the m. Under which circumstances a shareholder, who participated in the meeting, can file an action challenging a resolution is the topic of this study. In this study, it is especially be discussed under which conditions the dissenting opinion is required, in order to file an action challenging a resolution, as well as the characteristics of dissenting opinion. This paper is not limited only to the theoretical domain. Many Supreme Court decisions that have been subjected to discussions and directed the study were also examined. 

___

  • Akbay, Direnç: Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’na Göre Limited Ortaklık Genel Kurulunun Toplanma ve Karar Alma Esasları, İstanbul 2010.
  • Ansay, Tuğrul: Anonim Şirketler Hukuku, 6. Bası, Ankara 1982.
  • Arslanlı, Halil: Anonim Şirketler- Anonim Şirketin Organizasyonu ve Tahviller, İstanbul 1960.
  • Bahtiyar, Mehmet: Ortaklıklar Hukuku, 10. Bası, İstanbul 2015.