MOBİLYA ENDÜSTRİSİ ÜRETİM SÜREÇLERİNDE TEKNOLOJİ SEÇİMİ: Panel Ebatlama Makinesi Seçimi Örneklemesi

Tüketicilerin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan değişip gelişmesiyle tüketim alışkanlıkları da değişmiş, hedef pazar yaklaşımındaki grubun ortak tercihlerini yansıtan ürün özellikleri ile tatmin olmak yerine kendi bireysel beklentilerine uyumlandırılmış ürün özelliklerinden tatmin olmaya başlamıştır. Bu durumda üretim sistemleri de değişerek hücresel, esnek veya yalın üretim sisteminden kişiselleştirilmiş ürünlerin üretimini esas alan “kişiye özel kütlesel üretim/ kütlesel uyarlama” üretim yöntemine dayalı “Çevik Üretim”  sistemine doğru geçiş yaşanmaktadır. Tüketicilerin bireysel beklentilerine uyumlandırılmış çok farklı ürünlerin üretime alınması, farklı üretim rotalarının ortaya çıkmasına, makineler arasındaki ara stokların artmasına, bazı makinelerin dar boğaz oluşturup bazılarının boş kalmasına, küçük parti büyüklüğü nedeniyle sık aralıklarla ayar yapma zorunluluğunun ortaya çıkmasına, üretim süreçlerinin ve dolayısı ile teslim zamanlarının uzamasına ve kalitesizlik maliyetlerinin artışına neden olmaktadır. Bu durumda, tüketici memnuniyeti açısından çok çeşitli ürünlerin nispeten küçük partiler halinde daha hızlı ve daha düşük maliyetle üretimini sağlayacak makine/teknoloji seçimi sorunu ortaya çıkmaktadır. Makinelerin seçiminde işlevsel özellikler, işlevsel yeterliliğine bağlı işlem kalitesi, kapasitesi, işletim maliyeti, denge, servis olanakları, ekonomik kullanım ömrü gibi birbiriyle çatışan çok sayıda parametre olması nedeniyle makine seçim problemi oldukça karmaşık stratejik karar verme problemidir. Bu çalışmada panel ebatlama makinesi seçiminde etkili olan faktörler ve bu faktörlerin önem dereceleri uzman görüşlerine dayalı olarak tayin edilmiş ve çok ölçütlü karar destek modeli ile bilgisayar ortamında AHP (Analitik Hiyerarşi Prosesi) modeli kullanılarak sonuca ulaşılmıştır.

___

  • [1]. Kurtoğlu, Ahmet, Koç, K. Hüseyin ve Aksu , Baki., (2000). Türkiye Ağaç Malzeme İşleme Makineleri Sanayiinin Yapısal Görünümü, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, A-50 (2), İstanbul. [2]. Koç, Küçük Hüseyin., (2005). Bilgisayar Destekli üretim ve Türkiye Mobilya Endüstrisinin Geleceği, Mobilya Dekorasyon Dergisi, 67, s. 22-38. [3]. Türkmen, S.Y. ve Çağıl, G., (2012). İMKB’ye Kote Bilişim Sektörü Şirketlerinin Finansal Performanslarının TOPSIS Yöntemi İle Değerlendirilmesi, Maliye Finans Yazıları, 26 (95), s. 59-78. [4]. Saaty, Thomas L., (1977). A Scaling Method for Priorities in Hierarchical Structures, Journal of Mathematical Psychology, ISSN: 0022-2496; DOI: 10.1016/0022-2496(77)90033-5. [5]. A., Tüzemen A. ve Özdağoğlu., (2007). Doktora Öğrencilerinin Eş Seçiminde Önem Verdikleri Kriterlerin Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi İle Belirlenmesi, Atatürk Üniversitesi İİBF Dergisi, 21 (1), s. 215-232. [6]. Dağdeviren M., Akay D. ve Kurt M., (2004). İş Değerlendirme Sürecinde Analitik Hiyerarşi Süreci ve Uygulaması, Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, 19 (2), s. 131-138. [7]. T.L., Wind Y. ve Saaty., (1980). Marketing Applications of The Analytic Hierarchy Process, Management Science, Cilt 36 (7), s. 641-658. [8]. Y.-Y., Chou Y. ve Hsu., (2008). Human Resources For Science And Technology: Analyzing Competitiveness Using The Analytic Hierarchy Process, Technology in Society, 30 (2), s. 141-153. [9]. Wang Y., Liu J. ve Elhag T., (2008). An Integrated AHP-DEA Methodology For Bridge Risk Assessment, Computers & Industrial Engineering, 54 (3), s. 513-525. [10]. T.L., Saaty., (1990). An Exposition of The AHP in Reply To The Paper “Remarks On The Analytic Hierarchy Process, Management Science, 36 (3), s. 259-268. [11]. Burdurlu, Erol ve Baykan, İbrahim., (1998). Ağaçişlerinde Kesme Teorisi ve Endüstriyel Mobilya Üretimi Makinaları, Bizim Büro Basımevi, s. 689, Ankara. [12]. Tunçel, Sabit., (2000). Bilgisayar Teknolojilerinin Mobilya İşletmelerinin Yönetim Organizasyonuna Etkileri Üzerine Araştırmalar, Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara. [13]. Acıpayamoğlu, M. Mustafa., (2013). CNC Ağaç İşleme Makinelerinde Çok Ölçütlü Seçim, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstisüsü, İstanbul. [14]. Saaty, Thomas L., (2008). Decision making with the Analytic Hierarchy Process, International Journal of Services Sciences, 1.
İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-3455
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Düzce Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ISIL İŞLEMİN KAYIN ODUNUN MEKANİK ÖZELLİKLERİ VE BOYUTSAL KARARLILIĞI ÜZERİNE ETKİSİ

Hamiyet ŞAHİN KOL, Sema AYSAL KESKİN, Kübra GÜNDÜZ VAYDOĞAN

HIZLI YAŞLANDIRILMIŞ ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ ODUNUN BAZI YÜZEY KARAKTERİSTİKLERİ

Hamiyet ŞAHİN KOL, Sema AYSAL KESKİN, Kübra GÜNDÜZ VAYDOĞAN

ISIL PRESLENMİŞ KAVAK ODUNUNDA BAZI YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN DEĞİŞİMİ

Tutku ÜÇÜNÇÜ, Ekrem DURMAZ, Alperen KAYMAKCI

AB UYUM SÜRECİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANI ÇERÇEVESİNDE KOBİ’LERİN TERMAL KONFOR ŞARTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: ORDU İLİ MOBİLYA SEKTÖRÜ ÖRNEĞİ

Devrim KARADEMİR

ÜRETİM FAKTÖRLERİNİN YÖNLENDİRİLMİŞ YONGALEVHALARIN ISI İLETKENLİK KATSAYISI DEĞERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Mustafa KORKMAZ, Fatih YAPICI, İzham KILINÇ, Nezire Zeynep TAŞDEMİR

-KAPROLAKTON İLE KİMYASAL MODİFİYE EDİLEN AHŞAP MALZEMELERİN TERMAL KARAKTERİZASYONU

Zekİ CANDAN, Mahmut Ali ERMEYDAN, Oktay GÖNÜLTAŞ

TÜRKİYE MOBİLYA ENDÜSTRİSİNDE ÇEVRESEL SERTİFİKASYON ALGISI

Osman KOMUT, Atakan ÖZTÜRK

MOBİLYA VE DOĞRAMA ÜRETİMİNDE AHŞAP KAPLAMALI LEVHA YÜZEYLERİNDEKİ ÇATLAMA KUSURLARI VE ÖNLEMLERİ

Abdulkadir MALKOÇOĞLU, Ali ÇAKMAK

KOHEZİF KUVVETLERDEKİ AZALMANIN KAYIN AHŞABININ BAZI MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Hüseyin AKKILIÇ, Akın ŞENDAĞ, Nusret AS

TÜRKİYE ORMAN ENDÜSTRİSİNDE FAALİYET GÖSTEREN FİRMALARIN İNTERNETTEKİ GÖRÜNÜMLERİ

K.hüseyin KOÇ, Mehmet CEYHAN