İNDİGO (Indigofera tinctoria L.) BITKISI VE SIVICAM (SiO2) KARIŞIMLARININ ANTİMİKROBİYEL AKTİVİTESİ VE AĞAÇ MALZEME YÜZEYLERİNDE ÇÜRÜKLÜK MANTARLARINA KARŞI KORUYUCULUĞUNUN BELİRLENMESİ

Bu çalışmada ağaç koruyucu malzeme olarak indigo bitkisinden elde edilen ekstraktların  mantara karşı etkisi ve antimikrobiyel özelliği araştırılmıştır. Ekstrakt indigo bitkisinden  (Indigofera tinctoria L..) elde edilmiş; sarıçam (Pinus sylvestris L.), maun (Swietenia sp.) ve kestane (Castanea sativa Mill.) deney örneklerine daldırma ve daldırma+ultrasonik yöntemleri ile işlemi uygulanmıştır.  Mordan olarak demir sülfat (Fe2(SO4)3.7H2O), alüminyum sülfat (KAl2(SO4)318H2O), ve sirke kullanılmış, sonuçlar sentetik boya ile karşılaştırılmıştır. Uygulama yapılan örnekler Postia placenta ve Trametes versicolor mantarlarının bulunduğu ortama TS 5563-EN 113, 1996 standardına göre 16 hafta süre ile bırakılmıştır. Bakteriler için disk yayılma metodu kullanılarak antimikrobiyel özelliği belirlenmiştir. Sonuçlara göre indigo bitkisinin demir sülfat (Fe2(SO4)3.7H2O) ve alüminyum sülfat (KAl2(SO4)318H2O) ile yapılan mordanlama sonuçları, bütün mikroorganizmalara karşı en iyi antimikrobiyel özelliği göstermiştir.  Sonuç olarak indigo ekstraktı ve karışımları ağaç koruyucu olarak kullanılabileceği görülmüştür.

___

  • [1]. Salthammer T., Bednarek M., Fuhrmann F., Funaki R., Tanabe S.I., (2002), Formation Of Organic Indoor Air Pollutants By UV-Curing Chemistry, Journal of Photochemistry and Photobiology A: Chemistry. 152: 1-9. [2]. Luciana G.A., Lusia P, Paola B, Alessandra B., (1997), Rubia Tinctorium A Source Of Natural Dyes: Agronomic Evaluation, Quantitative Analysis Of Alizarin And Industrial Assays, Industrial Crops and Products 6, 303-311. [3]. Kamel M.M., (2007), El-Shishtawy Reda M., Youssef B.M., Mashaly H., Ultrasonic Assisted Dyeing. IV. Dyeing Of Cationised Cotton With Lac Natural Dye, Dyes and Pigments, 73: 279-284. [4]. Bauer, A.W., et al. (1966) Antibiotic susceptibility testing by a standardized single disk method. American Journal of Clinical Pathology, 45, 493-496.
  • [5] Ozen, E, Yeniocak, M., Çolak, M., Göktaş, O., Koca, İ., Colorability of Wood Material With Punica granatum and Morus nigra Extracts, Bioresources 9(2), 2797-2807, 2014.
  • [6] Ozen, E., Yeniocak, M., Göktaş, O., Alma, M.H., Yılmaz, F., Antimicrobial and Antifungal Properties of Madder Root (Rubia tinctorum) Colorant Used as an Environmentally – Friendly Wood Preservative., Bioresources 9(2), 1998-2009, 2014.
İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-3455
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Düzce Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

AHŞAP BİSKÜVİLER İLE POLİVİNİLASETAT (PVAC-D4) VE EPOKSİ TUTKALLAR KULLANILARAK HAZIRLANAN T-TİPİ MOBİLYA BİRLEŞTİRMELERİNDE ÇEKME VE BASMA KUVVETİNİN BELİRLENMESİ

Abdurrahman KARAMAN, Mehmet Nuri YILDIRIM, Şahser GÜVEN, Hüseyin YEŞİL

AHŞAP KORUYUCULARLA MUAMELE EDİLMİŞ BAZI AĞAÇ MALZEMELERİN YANMASIYLA ORTAYA ÇIKAN GAZ EMİSYON MİKTARLARI

Ş.şadiye YAŞAR, Musa ATAR

BÜRO ORTAMINDA ÇALIŞMA ODASI MOBİLYALARININ İNCELENMESİ: ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİ

Mehmet ALTINÖZ, Nihan ÖZDEMİR, İlker USTA

DOĞU KAYINI ODUNU BASMA DAVRANIŞININ ÜÇ BOYUTLU SONLU ELEMANLAR ANALIZI

Tuğba YILMAZ AYDIN, Murat AYDIN

YAPISAL AHŞAP ÜRÜNLERİNİN ISI YALITIM ÖZELLİKLERİ

Hasan ÖZTÜRK, Abdullah Uğur BİRİNCİ, Cenk DEMİRKIR

AHŞAP ÜZERİNE BETİMLEMELER: KÜLTÜRLERARASI ETKİLEŞİM ARACI OLAN AHŞABIN “DEĞERLİ BİR NESNE” OLARAK KABUL EDİLİP ÖZÜMSENMESİ (AHŞAP HEMEN HER ŞEY İÇİN TERCİH EDİLEN BİR MALZEMEDİR)

İlker USTA

CAD/CAM DESTEKLİ MATRİX TABLALI CNC MAKİNESİNDE MUTFAK MOBİLYASI İMALATI

Göksel ULAY, Nevzat ÇAKICIER, K.Hüseyin KOÇ

SARIÇAM AĞAÇ ODUNLARININ ÇİVİ VE VİDA TUTMA DİRENÇLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İzzet ÇELİK, Hakan YILMAZ, Alper BİDECİ

DOĞAL VE KİMYASAL EMPRENYE MADDELERİ İLE EMPRENYE EDİLEN SEDİR (Cedrus libani A.Rich.) ODUNUNUN DİRENÇ ÖZELLİKLERİNİN TESPİTİ

Mehmet YAŞAR, Ş.şadiye YAŞAR, M.said FİDAN, Murat ERTAŞ, Mustafa ALTINOK

PAVLONYA, KAVAK VE ÖKALİPTUS AHŞABININ ÖZELLİKLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN ԐKAPROLAKTON İLE KİMYASAL MODİFİKASYONU

Mahmut Ali ERMEYDAN, Oktay GÖNÜLTAŞ, Zeki CANDAN