Sağlık Eğitimi Alan Üniversite Öğrencilerinde Kariyer Stresinin Kariyer Geleceği Üzerindeki Etkisi

Amaç: Bu çalışma sağlık eğitimi alan üniversite öğrencilerinde kariyer stresinin kariyer geleceği üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metod: Çalışma, Mayıs 2023-Haziran 2023 tarihleri arasında Iğdır üniversitesi öğrencileri ile yürütülmüştür.Çalışma 823 öğrenci ile tamamlanmıştır. Çalışmanın anket formları online anket uygulaması ile düzenlenerek bireylere gönderilen bağlantı linki ile toplanmıştır. Veri toplamada “Kişisel Bilgi Formu”,“Kariyer Stresi Ölçeği (KSÖ)” ve “Kariyer Geleceği Ölçeği (KARGEL) kullanılmıştır. Verilerin yorumlanmasında sıklık ve yüzdelik hesaplama, bağımsız gruplarda t testi ve tek yönlü anova testi kullanılmıştır”. Bulgular: Öğrencilerin Analiz sonucunda “Kariyer Geleceği” ölçeğinin toplam puan ortalaması 3,57±,474 ve “Kariyer Stresi” ölçeğinin toplam puan ortalaması 51,11±18,795 olarak tespit edilmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerinden bölümünü isteyerek seçenlerin oranının %73,9 olduğu, gelecekte kariyer yapma hedefi olanların oranının %78,5 iken kariyer planlama ile ilgili eğitim almak isteyenlerin oranının %60,5 olduğu ve “Kariyer Geleceği” ölçeği ile “Kariyer Stresi” ölçeği arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç ve Öneriler: Araştırmaya katılan öğrencilerin kariyer stresinin orta düzeyde olduğu ve öğrencilerin kariyer geleceği algısının ortalama puanın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin gelir durumu, akademik başarı durumu, bölümü isteyerek seçme durumu, gelecekte kariyer yapma hedefi durumu, eğitim ihtiyacı olma durumu ve yaşanılan yer değişkenleriyle “Kariyer Geleceği” ve “Kariyer Stresi” arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.

The Effect of Career Stress on the Career Future of University Students Receiving Health Education

Purpose: This study was conducted to determine the effect of career stress on the career future of university students receiving health education. Materials and Methods: The study was carried out with the students of Iğdır University between May 2023 and June 2023. The study was completed with 823 students. The survey forms of the study were collected with the "Google Forms" and the link sent to the individuals. “Personal Information Form”, “Career Stress Scale (CSQ)” and “Career Future Scale (KARGEL) were used to collect data. Frequency and percentage calculation, independent groups t test and one-way anova test were used to interpret the data. Results: As a result of the analysis of the students, the total mean score of the "Career Future" scale was 3.57±,474, and the total mean score of the "Career Stress" scale was 51.11±18.795. Among the students participating in the study, the rate of those who willingly chose their department is 73.9%, the rate of those who aim to pursue a career in the future is 78.5%, while the rate of those who want to receive education on career planning is 60.5%, and there is a difference between the "Career Future" scale and the "Career Stress" scale. It was determined that there was a significant negative relationship. Conclusion and Recommendations: It has been determined that the career stress of the students participating in the research is at a moderate level and the perception of the career future of the students is above the average score. It has been determined that there is a significant relationship between the variables of students' income status, academic success, willingness to choose the department, their goal of making a career in the future, their need for education and their place of residence, and "Career Future" and "Career Stress".

___

  • Altıok, H. Ö. ve Üstün, B. (2013). Hemşirelik Öğrencilerinin Stres Kaynakları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 13(2),747-766.
  • Atay, S. ve Yılmaz, F. (2011). Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin İlk Klinik Stres Düzeyleri. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 14(4), 32-37.
  • Bayrakçeken, E., ve Buztepe, S. (2021). Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Kariyer Streslerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi, 10(3), 260.
  • Bozyiğit, E. ve Gökbaraz, N. (2020). Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinde Kariyer Stresinin Belirleyicileri. Journal of Computer and Education Research, 8(15), 181-200.
  • Dingeldey, I., Assmann, M. L., ve Steinberg, L. (2017). Strategies to improve labour market integration of young people: Comparing policy coordination in nine European countries (No. 8.2). NEGOTIATE working paper.
  • Doğan, H., ve Akçalı, G. (2021). Üniversite Öğrencilerinin Yaşadıkları Sosyo-Ekonomik Sorunlar Üzerine Bir İnceleme. Üniversite Araştırmaları Dergisi, 4(3), 309-316.
  • Emirel, M., ve Bozkurt, Ö. (2022). Kariyer Stresi ile Belirsizlikten Kaçınma Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Bölümü Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. Çalışma İlişkileri Dergisi, 13(1), 1-16.
  • Erdoğan, T., Ünsar, A. S., ve Necdet, S. Ü. T. (2009). Stresin Çalışanlar Üzerindeki Etkileri: Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(2), 447-461.
  • Esen, D. (2019). Kariyer Stresi ile Özyeterlilik İnancı İlişkisinin Demografik Değişkenlerin Farklılaştırıcı Rolü Bağlamında İncelenmesi: İzmir Meslek Yüksekokulu İktisadi ve İdari Programlar Örneği. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(2), 217-232.
  • Güler, Ö. ve Çınar, S. (2010). Hemşirelik Öğrencilerinin Algıladıkları Stresörler ve Kullandıkları Baş Etme Yöntemlerinin Belirlenmesi. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim ve Sanatı Dergisi, Sempozyum Özel Sayısı, 253-261.
  • Kalafat, T. (2012). Kariyer Geleceği Ölçeği (KARGEL): Türk örneklemi için psikometrik özelliklerinin incelenmesi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4 (38), 169-179.
  • MacDonald, W. (2003). The impact of job demands and workload on stress and fatigue. Australian psychologist, 38(2), 102-117.
  • Özden, K., ve Sertel-Berk, Ö. (2017). Kariyer Stresi Ölçeği’nin (KSÖ) Türkçe'ye Uyarlanması ve Psikometrik Özelliklerinin Sınanması. Psikoloji Çalışmaları, 37(1), 35-51
  • Rottinghaus, P. J., Jenkins, N. ve Jantzer, A. M. (2009). Relation of depression and affectivity to career decision status and self-efficacy in college students. Journal of Career Assessment, 17(3), 271-285.
  • Rottinghaus, P. J., Day, S. X., & Borgen, F. H. (2005).The Career Futures Inventory: A measure of career related adaptability and optimism. Journal of Career Assessment, 13(1), 3-24.
  • Taşdelen, S. ve Zaybak, A. (2013). Hemşirelik Öğrencilerinin İlk Klinik Deneyim Sırasındaki Stres Düzeylerinin İncelenmesi. Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi, 21(2), 101-106.
  • Turpçu, E. ve Akyurt, H. (2018). Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Kariyer Streslerinin Belirlenmesi: Giresun Üniversitesi Lisans Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. The Journal of Academic Social Science Studies,69, 365-380
  • Üstün, G., Dedekoç, Ş., Kavalalı, T., Öztürk, F., Sapçı, Y. ve Can S. (2014). Üniversite Son Sınıf Öğrencilerinin İş Bulmaya İlişkin Umutsuzluk Düzeylerinin İncelenmesi. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(2), 200-221.
  • Üzüm, B. ve Uçkun, S. (2015). Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Öğrencilerinin Demografik Özellikleri ile Kariyer Geleceği Beklentilerinin Ölçülmesi: Kocaeli MYO örneği. Elektronik Mesleki Gelişim ve Araştırmalar Dergisi, 3(1), 71-80.
  • Yılmaz, A. (2019). Öğretmen Adaylarının Kariyer Streslerinin Karma Araştırma Yaklaşımı İle İncelenmesi. Türk Spor Bilimleri Dergisi, 2(1), 93-105.