İş Tatmini İle Yaşam Tatmini Arasındaki İlişki: Bayburt Üniversitesinde Bir Uygulama

Çalışmada iş tatmini ve yaşam tatmini arasındaki ilişkiyi ölçen bir yapısal eşitlik modeli önerilmektedir. Araştırmanın evreni Bayburt Üniversitesi’nde çalışan akademisyenler kabul edilmiştir. Örnekleme yöntemi olarak seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi seçilmiştir. Bu yöntemin seçilmesindeki amaç, doğru ve nitelikli bilgiye daha kısa zamanda ulaşmaktır. Çalışılan örneklem Bayburt Üniversitesi’nin akademik çalışanlarından oluşturulmuştur. Araştırma modelinde yer alan “iş tatmini” ve “yaşam tatmini” değişkenlerine ilişkin uluslararası çalışmalarla geçerliliği ve güvenilirliği onaylanmış ölçekler kullanılmıştır. Yüz yüze anket uygulamasıyla örnekten elde edilen verilerin SPSS ve AMOS programları vasıtasıyla analiz edilerek, kurulan araştırma hipotezleri sınanmıştır. Araştırma sonucunda; iş tatmini ile yaşam tatmini arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ancak iş tatmininin “İlerleme ve Terfi”, “Muhtelif Ödüller”, “İşletme Prosedürleri” ve “İletişim” alt boyutları ile yaşam tatmini arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.

Relationship between Job Satisfaction and Life Satisfaction: An Application for Bayburt University

In this study, the structural equation model which measures the relationship between job satisfaction and life satisfaction is recommended. The universe of the research has been accepted academicians working at Bayburt University. Appropriate sampling method, which is a non-selective sampling method, was used in this study. The purpose of selecting this method is to achieve accurate and qualified data in shorter time. The sample was formed by 109 academic staff of Bayburt University. For the variables of "job satisfaction" and "life satisfaction" in the research model; internationally validated and reliability approved scales were used. Face to face survey data and research hypotheses are tested by using SPSS and AMOS program. As a result of the research, there was no significant relationship between job satisfaction and life satisfaction. However, there were significant relationships between life satisfaction and "progress and promotion", "various awards", "working methods" and "communication" dimensions of job satisfaction.

___

  • Aşan, Ö. ve Erenler, E. (2008). İş tatmini ve yaşam tatmini ilişkisi. Sü- leyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13 (2): 203-216.
  • Aydın, M. (2000). Eğitim yönetimi. Ankara: Hatiboğlu Yayınevi.
  • Barnett, J.H., ve Karson, M.J. (1989). Managers, values, and executive decisions: An exploration of the role of gender, career stage, or- ganizational level, function, and the importance of ethics, rela- tionships and results in managerial decision-making. Journal of Business Ethics, 8 (10): 747-771.
  • Başaran, İ.E. (2000). Örgütsel davranış: İnsanın üretim gücü. Ankara: Bilim Kitap Kırtasiye.
  • Berber, S. (2011). Tükenmişlik ve iş tatmini arasındaki ilişki: kule per- soneli üzerinde bir araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Bozkurt, Ö. ve Bozkurt, İ. (2008). İş tatminini etkileyen işletme içi fak- törlerin eğitim sektörü açısından değerlendirilmesine yönelik bir alan araştırması. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 9 (1): 1-18.
  • Budak, A. (2006). Kamu sektöründe çalışanların iş tatmin düzeyi: Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve Nato Pol Tesisleri'nde bir uygulama, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Anadolu Üniversite- si, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Çınar, Ö. (2013). Yapısal eşitlik modellemesi ile iş tatmini, örgütsel bağlılık, örgütsel destek ve örgütsel adaletin örgütsel çıktılar üze- rindeki etkisinde örgütsel vatandaşlık davranışının aracılık rolü: Kahramanmaraş bankacılık sektöründe bir alan araştırması. Ya- yınlanmamış Doktora Tezi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversi- tesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • Diener, E., Emmons, R.A., Larsen, R.J. ve Griffin, S. (1985). The satisfac- tion with life scale. Journal of Personality Assessment, 49 (1): 71-75.
  • Eren, E. (1993). Yönetim psikolojisi. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Günbayı, İ. (2000). Örgütlerde iş doyumu ve güdüleme. Ankara: Özen Yayımcılık.
  • Judge, T.A. ve Watanabe, S. (1993). Another look at the job satisfaction- life satisfaction relationship. Journal of applied psychology, 78 (6): 939-948.
  • Karadal, H. (1999). Yönetici yaşam biçimleri ile yöneticinin etkinliği ve iş tatmini arasındaki ilişki: bazı sektörlerde bir araştırma, Yayın- lanmamış Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Kurtuluş, K. (1998). Pazarlama araştırmaları. Genişletilmiş 6. Baskı, İs- tanbul: İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayınları.
  • Lawler, E.E., Koplin, C.A., Young, T.F., ve Fadem, J.A. (1968). Inequity reduction over time in an induced overpayment situa- tion. Organizational Behaviour and Human Performance, 3 (3): 253- 268.
  • Locke, A.E. (1983). Nature and cause of job satisfaction. Handbook of Industrial and Organizational Psychology. U.S.A.
  • Özdevecioğlu, M. (2003). İş tatmini ve yaşam tatmini arasındaki ilişki- nin belirlenmesine yönelik bir araştırma. Ulusal Yönetim ve Orga- nizasyon Kongresi, 1, 90-97.
  • Özer, M. ve Karabulut, Ö.Ö. (2003). Yaşlılarda yaşam doyumu. Geriatri, 6 (2): 72-74.
  • Özkalp, E. ve Kırel, Ç. (2001). Örgütsel davranış. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Reitz, H.J. (1987). Behaviour in organizations. Third Edition. U.S.A: Ric- hard D. Irwin Inc.
  • Samad, S. (2006). The contribution of demographic variables: job char- acteristics and job satisfaction on turnover intentions. Journal of In- ternational Management Studies, 1 (1): 12-20.
  • Schermelleh-Engel, K., Moosbrugger, H., ve Müller, H. (2003). Evaluat- ing the fit of structural equation models: Tests of significance and descriptive goodness-of-fit measures. Methods of Psychological Re- search Online, 8 (2): 23-74.
  • Spector, P.E. (1997). Job satisfaction: Application, assessment, causes, and consequences (Vol. 3). California: Sage Publications.
  • Şahin, N. (2007). Personel güçlendirmenin iş tatmini ve örgütsel bağlı- lık üzerine etkisi: Dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde bir uygu- lama. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sos- yal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Tait, M., Padgett, M.Y. ve Baldwin, T. T. (1989). Job and life satisfac- tion: A reevaluation of the strength of the relationship and gender effects as a function of the date of the study. Journal of Applied Psy- chology, (74) 3: 502-507.
  • Yetim, Ü. (2001). Toplumdan bireye mutluluk resimleri. İstanbul: Bağlam Yayınları.