Fütürizm’de Toplumsal Yapı ve Umberto Boccioni

20. yy’da büyük dünya savaşları, teknolojik gelişmeler, buhranlar ve milliyetçilik düşünceleri temelinde farklı akımlar olarak varlığını devam ettirmiştir. Bu akımlar içerisinde ses getiren akımlardan birisi olan 1909 senesinde esasen şair olan Filippo Tommaso Marinetti tarafından ilan edilen fütürizm, yeni dünya düzenini destekleyerek geçmişten bugüne süregelen tüm sanat anlayışlarını reddetmiştir. Çalışma, bir fütürist sanatçı olan Umberto Boccioni’yi, fütürizme damga vuran, eserlerinde yakaladığı dinamizmi, hızı ve devinimi anlatma biçimini gösteren eserlerini ve dönemin İtalya’sının toplumsal olarak ne durumda olduğunu incelemektedir. Boccioni’ye göre esas olan hızdır. Aynı zamanda heykel çalışmaları da yapmış ve yine hızın betimlemesi konusunu kendine has üslubuyla heykel eserlerine de yansıtmıştır. Divizyonizm adına da çalışmaları bulunan sanatçı, yazdığı makaleler ile de fütürizm konusunda adından söz ettirmiştir.

Social Structure in Futurism and Umberto Boccioni

In the 20th century, it continued to exist as different art movements based on big world wars, technological developments, crises and nationalism. Futurism, declared by the poet Filippo Tommaso Marinetti in 1909, one of these movements, has rejected all the conception of art from the past to the present by supporting the new world order. The study examines Umberto Boccioni a futurist artist, who makes a mark to futurism who shows the dynamism, speed and motion he captured in his works, and what is the social situations of İtaly of the period. According to Boccioni, speed is essential. At the same time, he made sculpture works and he also gave the subject of a depiction of speed to sculpture works with his own style. The artist, who also works on behalf of divisionism which has made one’s mark in futurism with his articles.

___

  • Coen, Ester (1988). Umberto Boccioni. (Dijital Versiyon). New York: The Metropolitan Museum of Art.
  • Erden, E. Osman (2015). Modern Sanatın Kısa Tarihi. İstanbul: Hayalpe- rest Yayınevi.
  • Farthing, Stephen (2014). Sanatın Tüm Öyküsü. (Çev. Firdevs C. Çulcu). İstanbul: Hayalperest Yayınevi, 2014.
  • Karabaş, Pelin A. (2019). Umberto Boccioni’nin Eserlerinde Hareket ve Hız Kavramları. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 66.
  • Öndin, Nilüfer (2019). Modern Sanat. İstanbul: Hayalperest Yayınevi.
  • Turani, Adnan (2012). Dünya Sanatı Tarihi. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Yılmaz, Mehmet (2006). Modernizmden Postmodernizme Sanat. Ankara: Ütopya Yayınevi.
  • Şekil 1. http://artsviewer.com/boccioni-10.html. Erişim Tarihi: 02.01.2020.
  • Şekil 2.https://www.tarihnotlari.com/umberto-boccioni/the morning-1909-by-umberto-boccioni. Erişim Tarihi: 03.01.2020.
  • Şekil 3. https://tr.pinterest.com/pin/3923761%2086254999642. Erişim Tarihi: 03.01.2020.
  • Şekil 4. https://www.tarihlisanat.com/umberto-boccioni-futurizm. Erişim Tarihi: 04.01.2020.
  • Şekil 5.https://www.istanbulsanatevi.com/sanatcilar/soyadi b/boccioni-umberto/umberto-boccioni-bilinc-devleti-i-ugurlama. Erişim Tarihi: 04.01.2020.