Ordu Üniversitesi Cumhuriyet Yerleşkesi Bitkisel Tasarımı ve Uygulaması

Hızlı kentleşme ve nüfus artışı nedeniyle dikey ve yatay yönde yapı yoğunluğu artan kentlerimizde açıkyeşil alan miktarı her geçen gün azalmaktadır. Bu bakımdan kentlerde gittikçe daralan yeşil alan miktarını artırmakkentliler için önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Kentsel mekanlarda meydanlar, yollar, kamu kurumbahçeleri ve üniversite kampüsleri yeşil alan oluşturmak için önemli potansiyel alanlardır. Bu çalışma kapsamındaOrdu Üniversitesi Cumhuriyet Yerleşkesinin yapı kullanımı dışında kalan yaklaşık 115,5 dönümlük açık alanınayönelik bitkisel tasarım projesi ve gerekli yerlere yapısal peyzaj tasarım projeleri yapılmıştır. 2014, 2015, 2016yıllarını kapsayan ve 3 etap halinde uygulaması gerçekleştirilen çalışmada, yerleşke alanına 58 farklı türde ağaç-ağaççık, 63 farklı tür ve varyetede çalı ve diğer otsu-odunsu bitki dikimi gerçekleştirilmiştir.Yapılan bu çalışmaile Ordu Üniversitesi Cumhuriyet Yerleşkesinin sahip olduğu açık yeşil alanları ile kent estetiğine ve kimliğinekatkı sağlayan, kullanıcılarına nitelikli, yaşanabilir ve cazip ortamlar sunan örnek bir yerleşke haline gelmesihedeflenmiştir

Vegetative Design and Implementation in Cumhuriyet Campus of Ordu University

In our country where building concentration increases horizontally and vertically due to rapidurbanization and population increase, concentration of open green areas decreases gradually. Therefore, to increasegradually decreasing green area amount arises as a signifcant need for those living in urban areas. Squares,roads, gardens of public organizations and university campuses are the signifcant potential areas to form greenareas. Vegetative design and landscape design projects were realized in an open area of nearly 115.500 m2 in theCumhuriyet Campus of Ordu University within the scope of this campaign. In the project covering the years of2014, 2015 and 2016 and implemented in 3 stages, 58 trees-shrubs of different kinds, 63 bushes of different kindsand other herbaceous-woody plants were planted. By this project, it was targeted to make open green areas of theCumhuriyet Campus of Ordu University an example which contributes in urban aesthetics and identity and bringsquality, liveable and attracting environments to its users

___

  • Anonim 2011. Ordu Çevre Durum Raporu. T.C. Ordu Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Ordu.
  • Anonim 2016. Resmi İstatistikler (İllerimize Ait İstatistik Veriler). T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Resmi web sayfası. http://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=ORDU (Erişim tarihi: 04.08.2016)
  • Doygun H, Ok T, 2006. Kahramanmaraş Kenti Açık-Yeşil Alanlarında Ağaçlandırma Çalışmalarının Değerlendirilmesi ve Öneriler, KSÜ. Fen ve Mühendislik Dergisi, 9, 2, 2006.
  • Ertekin M, Çorbacı ÖL, 2010. Kastamonu Üniversitesi, Orman Fakültesi Dergisi, 10, 1: 55-67, 2010.
  • Tanrıverdi F, 1975. Peyzaj Mimarisi / Bahçe Sanatının Temel Prensipleri ve Uygulama Metodları earsiv.atauni.edu.tr (Erişim tarihi: 29.12.2015)
  • Tanrıverdi F, 1987. Peyzaj Mimarlığı, Bahçe Sanatının Temel İlkeleri ve Uygulama Metotları, Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 291–49, 367 sf.
  • Turgut H, 2011. Erzurum Büyükşehir Belediye Binası Ön Bahçe Peyzaj Tasarım Çalışmasının Tasarım İlkeleri Bağlamında Değerlendirilmesi, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 2011, 12, 2:185-198.
  • Robinson N, 1992. The Planting Design Handbook. Gower Publishing Company Limited Gower House Craft Road Aldershot Hampshire Gu11 3HR, 271p. England.
  • Scarfone SC, 2007. Professional Planting Design An Architectural and Horticultural Approach for Creating Mixed Bed Plantings, John Wiley&Sons. Inc., Hoboken: 272p. New Jersey.
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-0574
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: -