Kızılcahamam-Çamlıdere Bölgesi’nde (Ankara) Jeolojik Mirasın Korunması

Doğal mirasların korunması, insanların evrimi ve doğa tarihini keşfetme sürecinde önemini yavaş yavaş fark ettiği bir olgudur. Jeolojik miras değerleri yerkabuğunun geçmişine ait çok sayıda belge bulundururlar. Jeolojik mirasın korunması, nitelikli bütün jeolojik değerleri gelecek nesillere aktarmak üzere koruma ve yok olmalarını önlemek için önlemler alma çabalarının tümüdür. Kızılcahamam-Çamlıdere Bölgesi jeolojik, tarih ve kültür yapısıyla etkileyici bir alandır. Çalışmada bölgenin sahip olduğu jeolojik miras değerleri tanıtılacak ve bu değerlerin jeopark ve jeoturizm yaklaşımı ile korunması için önerilerde bulunulacaktır

Geological Heritage Protection in Kızılcahamam-Camlıdere Region (Ankara)

Protection of natural heritage is facts that difference gradually the people in the process of discoveringthe importance of evolution and natural history. The geological heritage values many documents contain history ofEarth’s crust. Geological heritage conservation, protection and qualified transfer to future generations do not haveall the geological values to be efforts take measures to prevent the place is full. Kızılcahamam-Camlıdere Region isan impressive area of the geological, historical and cultural structure. In the study, area and its geological heritagevalues introduced and these values will be to offer recommendations for the protection of geoparks and geotourismapproach.

___

  • Binal, A., Ercanoğlu, M., 2010. Assessment of rockfall potential in the Kula (Manisa, Turkey) Geopark Region. Environ Earth Sci, 61, 1361–1373.
  • Gray, M., 2008. Geodiversity: developing the paradigm Procee- dings of the Geologists’ Association. Geologists’ Association, 119, 287-298.
  • Huang, S., Geogr, J., 2010. The geological heritages in Xinjiang. China: Its features and protection, Sci, 20 (3): 357-374.
  • İnan, N., 2008. Jeolojik miras ve Doğa Tarihi Müzeleri, Bilim ve Teknik Dergisi, Sayı: 80, Sayfa: 80-83.
  • Kazancı, N., 2007. Milli Parklarda Jeolojik Miras 1, Soğuksu Milli Parkı (Kızılcahamam-Ankara), Çevre, Atmosfer, Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Grubu, 61 sayfa, Ankara.
  • Kazancı, N., 2010a. Dünyada ve Türkiye’de Jeosit-Jeopark- Jeomiras Olgusuna Yaklaşımlar, Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark ve Jeoturizm Projesi, Proje Raporu.
  • Kazancı, N., 2010b. Jeolojik Koruma (Kavram ve Terimler), Jemir- ko ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yayınları, 60 say- fa, Ankara.
  • Anonim, 2010. Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark Projesi. Erişim: 19.10.2010. http://www.kizilcahamam.bel.tr/
  • MTA,2008. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanlığı, Doğal Miras. http://www.mta.gov. tr/mta/jeoloji/faaliyet_alanlari/dogal_miras
  • Yılmaz, A., 2002. Jeoparklar. Bilim ve Teknik Dergisi, Sayı: 417, sayfa:64-68.