XV. YÜZYILA AİT BİR MEKTUP ÖRNEĞİNİN DİPLOMATIK, DİL, USLÜP VE TARİHİ KAYNAK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz XIV-XV yüzyıl Türk tarihinin aydınlatılabilmesi için tarihi belgeler her zaman önemli olmuştur. Bu belgeler arasında mektuplar, fermanlar vakayinameler birinci elden ilk kaynaklar arasındadır. Söz konusu dönem tarihine, özellikle de Akkoyunlu- Karakoyunlu ve Osmanlı ilişkilerine ışık tutan bu belgelerden birisi Uzun Hasan’ın Sultan Mehmed’e yolladığı mektuptur. Söz konusu mektubun orijinal olan metni Feridun Bey’in Mecmûa-i Münşeât-ı Selâtîn adlı eserinde yer almaktadır. Makalede Abdulhüseyin Nevaî’nin “Esnâd ve Mukâtebât-ı Tarihî-yi İran ez Timur ta Şâh İsmail” adlı eserindeki nüshayı dikkate alacağız. Bu makalede mektubun diplomatik açıdan dil, üslup,diplomatik ve  tarihi içeriğinin değerlendirilmesi yapılacaktır.

___

Referans 1: BUDAK MUNŞİ-Yİ KAZVİNÎ,(2000),Cevahirü’l-Ahbar: Bahş-i Tarih-i İran az Karakoyunlu ta Sal-ı 984, Haz. Muhsin Behrâm Nejâd, Tahran: Merkez-i Neşr-i Miras-ı Mektub

Referans 2: DAŞ, A.,(2004), “Türkiye Selçukluları ve Osmanlı Tarihi Kaynak Olarak Münşeât Mecmualarının Değerlendirilmesi”,AÜİFD 2004, S.11, 205-218.

Refesans 3: EBÛ BEKR-İ TİHRANÎ,(2001), Kitab-ı Diyarbekriyye, Çev.Mürsel Öztürk, Ankara: Kültür Bakanlığı