Tekstil Terbiye İşletmelerinde Pamuklu Kumaş Üretim Kalitesinin Artırılması

Bu çalışmada, bir tekstil terbiye işletmesinde üretilen pamuklu kumaşların kalite oranı iyileştirilmeye çalışılmıştır. Kaliteyi düşüren hatalar sıralanmış ve en fazla kayba sebep olan kırık (kırışık izi) hatası detaylı olarak incelenmiştir. Kırık hatasının detayları araştırılırken beyin fırtınası tekniğiyle potansiyel hata nedenleri belirlenmiştir. Daha sonra önem düzeyi en yüksek olan potansiyel nedenlerle ilgili hata türü ve etkileri analizi yöntemi uygulanmış ve destekleyici ek araştırmalar yapılmıştır. Son olarak en riskli olarak belirlenen nedenlerle ilgili önlemler planlanmış ve hayata geçirilmiştir. Önlemler devreye alındıktan sonra tutulan kalite kayıtları izlenmiştir. Çalışmadan sonra ilk üç ayın sonunda kırık hata oranı % 38 azalmış ve pamuklu kumaşların kalite düzeyi % 5 oranında artmıştır.

Increasing the Quality of Cotton Fabric Production in Textile Finishing Plants

In this study, the quality ratio of cotton fabrics produced in a textile finishing plant is studied. The defects that reduce the quality are listed in detail and the most common cause of the crease mark defect is investigated. While investigating the details of the crease mark defect, potential causes are determined by brainstorming technique. Then, the failure mode and effect analysis are applied for potential causes with the highest level of importance and additional supportive researches are conducted. Finally, measures for the most risky causes are planned and implemented. The quality records maintained after measures are monitored. At the end of the first three months after the study, the crease mark defect rate decreased by 38% and the quality of cotton fabrics increased by 5%.

___

  • [1] http://iplikonline.com.tr/v1/kultur/dokuma_kumas_hatalari.php (Erişim: 24.09.2018)
  • [2] McDermott, R.E., Mikulak R.J. ve Beauregard, M.R., "The Basics of FMEA", pp. 3, ISBN 0-527-76320-9, 2008.
  • [3] Karaçizmeli, İ.H., "Bir terbiye işletmesinde dikiş izi hatasına yönelik HTEA uygulaması", Ulusal Çukurova Tekstil Kongresi (UÇTEK 2017), pp.248-252, 2017.
  • [4] Sabır, E.C. ve Bebekli, M., "Hata türleri ve etkileri analizinin, HTEA, tekstil boya-terbiye işletmelerinde kullanımı", Ç.Ü.Müh.Mim.Fak.Dergisi, 27(2): 157-162, 2015.
  • [5] Yücel, Ö., "Konfeksiyon üretiminde hata türü ve etkileri analizi", Tekstil ve Konfeksiyon, 17(2): 126-131, 2007.
  • [6] Özyazgan, V. and Engin, F.Z., "FMEA analysis and applications in knitting industry", Tekstil ve Konfeksiyon, 23(3): 228-232, 2013.
  • [7] Özyazgan, V., "FMEA analysis and implementation in a textile factory producing woven fabric", Tekstil ve Konfeksiyon, 24(3): 303-308, 2014.
  • [8] Kaewsom, P. and Rojanarowan, N., "The application of FMEA to reduce defective rate from broken filament defects in the direct spin drawing process", IOSR Journal of Engineering (IOSRJEN), 4(5): 55-58, 2014.
  • [9] Küçük, M., İşler, M. ve Güner M., "An application of the FMEA method to the cutting department of a clothing company", Tekstil ve Konfeksiyon, 26(2): 205-212, 2016.
  • [10] Dharun Lingam, K., Sakthi Ganesh, K. ve Ganesh Kumar, N., "Cycle time reduction for T-shirt manufacturing in a textile industry using lean tools", International Conference on Innovations in Information, Embedded and Communication Systems (ICIIECS 2015), pp.1-6, 2015.
  • [11] Beyene, T.D., GeremewGebeyehu, S. ve Mengistu, A.T., "Application of failure mode effect analysis (FMEA) to reduce downtime in a textile share company", Journal of Engineering, Project & Production Management, 8(1): 40-46, 2018.
Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Harran Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Adıyaman İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde Arıtma Çamurundan Biyogaz Üretimi

Harun TÜRKMENLER, Mehmet Fatih DİLEKOĞLU, Mustafa ASLAN, Zeynep Ruşen CAN

Erzurum Cumhuriyet Caddesi Trafik Tıkanıklığı Problemi İçin Kordon Bazlı Tıkanıklık Fiyatlandırılmasının Uygulanabilirliğinin Araştırılması

Muhammed Yasin ÇODUR, Harun COŞKUN

Boron Modifiye Aktif Belit Çimentolu Betonların Farklı Kür Rejimleri Altında Mekanik ve Geçirimlilik Özellikleri

Ali Şeref CENGİZ

Osmaniye Kent Merkezinden Geçen D-400 Karayolu Üzerindeki Trafik Yoğunluğunu Arttıran Faktörlerin CBS Tabanlı Analizi

Nuri ERDEM

AMELİYATHANELERİN PERFORMANSLARINA ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN BULANIK AHP İLE DEĞERLENDİRMESİ

Tamer EREN, Şeyda GÜR

Çok Amaçlı Esnek Atölye Tipi Çizelgeleme Problemlerinin Çözümünde Meta Sezgisel Yöntemlerin Kullanımı

Serkan KAYA, Nilgün FIĞLALI

Diyarbakır Yöresinde Bitümlü Sıcak Karışımlarda Kullanılan Bazalt, Kalker, Dere Malzemelerinin Karakteristik Özelliklerinin Karşılaştırılması

Dilan ASLAN, Ali SARIIŞIK

GAP Bölgesi’nde Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Çevresel Etkileri

Güzel YILMAZ, Bülent Sefer ÖZTÜRKMEN

Düzlemsel Tip Güneş Kollektörlerde Verim Artırıcı Uygulamalar

Cenap GÜVEN, Ersan KIRAR, Yusuf IŞIKER, M. Azmi AKTACİR

Grade 2 ve Grade 5 Titanyum Tozlarının Sıkıştırılabilme Karakteristikleri Üzerinde Yağlayıcı Etkisinin Araştırılması

Mustafa Üstündağ, Remzi Varol