Elektrik Tesisinde Harmonik İncelemesi ve Harmonik Filtreli Kompanzasyon

Elektrik güç sistemlerinde üretilen enerjinin,  dağıtımı ve iletiminde, gerilim ve akımın, sinüs eğrisi şeklinde ve 50 Hz frekansında olması gerekmektedir. Bu durum, elektrik enerjisinin kalitesini oluşturan faktörlerin başında gelir. Fakat, yarı iletken malzeme içeren doğrusal olmayan yüklerin ürettiği harmonikler sebebi ile gerilim ve akımın sinüs eğrisi şeklinden uzaklaştığı görülür. Böylece tesisin arzu etmediği önemli sorunlar ortaya çıkar. Harmonikler enerji sisteminde teknik ve ekonomik olarak problemler meydana getirir. Teknik problemler, sistemin çalışmasını olumsuz yönde etkileyen ve tüketiciye kaliteli enerji sunulmasını engelleyen problemlerdir. Ekonomik problemler ise, harmoniklerin sistemde meydana getirdiği ek kayıpların oluşturduğu problemlerdir. Bu çalışmada, bir tesiste kompanzasyon devrede iken ve kompanzasyon devre dışı iken güç analizörü ile sisteme ait akım, gerilim ve güç gibi parametreler kaydedilmiştir. Elde edilen veriler bilgisayara aktarılarak güç analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizlerde, akım ve gerilim harmonikleri incelenmiş ve tesis için harmonik filtreli kompanzasyon hesapları yapılarak tavsiyelerde bulunulmuştur.

___

  • Dugan, R.C., Mcgranaghan, M.F., BEATY H.W., Santoso S., Electrical Power Systems Quality 2nd Edition. McGraw-Hill, 521s, NewYork, 2004.
  • Güntürkün, R., İleri Beslemeli ve Elman Geri Beslemeli Yapay Sinir Ağlarını Kullanarak Harmoniklerin Kompanzasyonu, Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Sakarya, 156s, 2003.
  • Adak, S., Enerji Sistemlerinde Harmonik Distorsiyonunun Azaltılması, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, İstanbul, 130s, 2003.
  • Kakilli, A., Tunçalp, K., ve Sucu, M., Harmoniklerin Reaktif Güç Kompanzasyon Sistemine Etkilerinin İncelenmesi, Fırat Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 20,1: 109-115, 2008.
  • Küçük, D., Salor, Ö., Güder, M., Demirci, T., Akkaya, Y., Çadırcı, I., Ermiş, M., Türkiye Elektrik İletim Sisteminde Harmonik Bozulma ve Kırpışma Parametrelerinin Oluşturulan Güç Kalitesi Veritabanı Yapısıyla Değerlendirilmesi, III. Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempozyumu, Kocaeli, 6s, 2009.
  • Kurker, F. ve Tasaltin, R., Elektrik Tesislerinde Harmoniklerin Meydana Getirdiği Kayıpların Analizi, Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 5:21-38, 2016.
  • Kocatepe, C., Uzunoğlu, M., Yumurtacı, R., Karakaş, A., Arıkan, O., Elektrik Tesislerinde Harmonikler. Birsen Yayınevi, 330s, İstanbul, 2003.
  • ABB, Technical Application Papers No.8, 64s.https://library.e.abb.com/public/4704e67320c08992c1257870002e4700/1SDC007107G0202.pdf, Erişim Tarihi: 09.01.2018
  • Filiz, C., 2006. Güç Sistemlerine Harmonikler ve Filtrelerin İncelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale, 146s.
  • EPDK, Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği, 2017. http://www.epdk.org.tr/TR/DokumanDetay/Elektrik/Mevzuat/Yonetmelikler/ElektrikDagitimiPerakendeSatisinaHizmetKalitesi, Erişim Tarihi: 10 Ocak 2017.
  • Kurker, F., Enerji Sistemlerinde Harmonik Analizi ve Harmonik Azaltma Teknikleri, Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Şanlıurfa, 293s, 2017.
  • Sucu, M., Elektrik Enerji Sistemlerinde Oluşan Harmoniklerin Filtrelenmesinin Bilgisayar Destekli Modellenmesi ve Simülasyonu. Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 156s, 2003.
Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Harran Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Osmaniye Kent Merkezinden Geçen D-400 Karayolu Üzerindeki Trafik Yoğunluğunu Arttıran Faktörlerin CBS Tabanlı Analizi

Nuri ERDEM

Kazı Aşamaları Dikkate Alınarak Derin Kazı Sistemlerinin Üç Boyutlu Sonlu Elemanlar Analizi

Halil Murat ALĞIN, Arda Burak EKMEN, Egemen KAYA

Cr2O3 Katkılı Çeliklerin Toz Metalurjisi Yöntemiyle Üretilmesi ve Karakterizasyonu

Abuzer AÇIKGÖZ, Bülent AKTAŞ, Faik ELEK, Hasan KARAYTU, Emin KAYA, Ahmet KARAKAŞ

0-1 Tamsayılı Programlama İle Ders Programı Çizelgeleme Probleminin Çözümü: Bir Yükseköğretim Kurumunda Uygulama

Tamer EREN, Cemre TAŞ, Neşet BEDİR

Sabit GNSS İstasyonları Koordinat Zaman Serilerinde Deneysel Mod Ayrıştırma

Seldanur ÇELİK, Emine TANIR KAYIKÇI

Taban Suyu Derinlikleri İçin Grid Tabanlı Yeni Bir Optimizasyon Modeli Geliştirilmesi:Aşağı Seyhan Havzası Örneği

Ali Demir KESKİNER, Mahmut ÇETİN, Mehmet ŞİMŞEK, Takanori NAGANO, Sabri AKIN

Mühendislik Eğitiminde Uzamsal Görselleştirme Becerisinin Akademik Başarıya Etkisinin Araştırılması

Vehbi BALAK, Murat KISA

GAP Bölgesinde Karbon-Nötr Ekonomiye Geçişte Yeşil Enerji Teknolojilerine Yönelik Değer Zincirinin Kurulması

Yılmaz DAĞTEKİN, Muhyettin SİRER, Nusret MUTLU, Melih PINARCIOĞLU, Bülent YEŞİLATA

Termal Uydu Görüntülerinin Jeotermal Kaynak Araştırmasında Kullanılabilirliğinin Araştırılması: Afyonkarahisar Örneği

Nizar POLAT, Mehmet Ali DERELİ, Mehmet Ali UĞUR, Mustafa YALÇIN

Alkali Aktivatör Parametrelerinin ve Test Koşullarının Geopolimer Betonların Büzülme ve Sünme Davranışı Üzerine Etkisi

Kasım MERMERDAŞ, Şevin EKMEN