VERGİ CEZA HUKUKUNDA SAHTE BELGE DÜZENLEME VE SAHTE BELGE KULLANMA SUÇLARINA İLİŞKİN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Vergi kaçakçılığı suçlarından; sahte belge düzenleme ve sahte belge kullanma suçları, suç konusu eylemlerin teknik ve kendine özgü niteliği nedeniyle ceza hukukunda tartışmalı bir alandır. Bu nedenle, her iki suç da genel ceza hukuk ilkeleri ve vergi ceza hukukuna özgü kavramlar ve özellikler çerçevesinde değerlendirilmelidir. Makale; uygulama birliği sağlamak ve süregelen tartışmalara katkıda bulunmak üzere içtihat hukukundaki gelişme ve değişiklikler uyarınca konunun kapsamlı analizi ile ilgili düzenlemelere açıklık kazandırma amacını taşımaktadır. Bu bağlamda, makale konusuyla ilgili olarak vergi ceza hukukuna ilişkin genel kavramsal açıklamalar yapılmakta, sahte belge düzenleme ve sahte belge kullanma suçlarının unsurları ve özellikleri irdelenmekte, bu suçlardan dolayı ceza sorumluluğunun belirlenmesi için yapılması gereken araştırma ve incelemeler tartışılmaktadır. Ayrıca, bu suçlara özgü muhakeme koşulu ve suçun özel görünüş şekilleri incelenmekte, tartışmalı alanlarda çözüm önerileri sunulmaktadır.

___

  • AĞAR, Serkan, “Sahte veya Muhteviyatı İtibarıyla Yanıltıcı Belge Düzenleme Veya Kullanma Suçları”, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, Yıl: 2005, Sayı:58, (s.273-301).
  • ARSLAN, Çetin, “ Vergi Kaçakçılığı Suçlarında Zincirleme Suç” , 5. Türk- Kore Ceza Hukuku Günleri Karşılaştırmalı Hukukta Ekonomik Suçlar Sempozyumu Tebliğler-C:I-II, (ed. ÖZGENÇ, İzzet / ŞAHİN, Cumhur / TURHAN, Faruk), Yıl: 2019, Cilt: 2, Seçkin Yayınları, Ankara, s.1079-1091.
  • ARSLAN, Çetin, “ Vergi Kaçakçılığı Suçlarında İçtima Sorunu (Vergi Takvim Yılına Yüklenen İşlev Bağlamında Bir Değerlendirme)” , Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adli Bilişim Araştırma ve Uygulama Merkezi Ekonomik Suçlar ve Yargıtay Kararları Sempozyumu-I Vergi Kaçakçılığı Suçları (Sempozyum Kitabı), Yıl:2017, Yetkin Yayınları, Ankara, s.75-79.
  • ARSLAN, Çetin , “Vergi Mahremiyetini İhlal Suçu (VUK md. 362)”, Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi, Yıl: 2013, Cilt: 3, Sayı: 2, (s.15-30).
  • ARTUK, Mehmet Emin / GÖKÇEN, Ahmet / ALŞAHİN, Mehmet Emin / ÇAKIR, Kerim, Ceza Hukuku Genel Hükümler, 13. Baskı, 2019, Adalet Yayınevi, Ankara.
  • BAŞTÜRK, İhsan, “ ‘Vergi Ziyaı Vergi Kaçakçılığı Suçunun Unsuru Mudur, Değil Midir’ Bağlamında Öneriler” , Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adli Bilişim Araştırma ve Uygulama Merkezi Ekonomik Suçlar ve Yargıtay Kararları Sempozyumu-I Vergi Kaçakçılığı Suçları (Sempozyum Kitabı), 2017, Yetkin Yayınları, Ankara, s, 63-74.
  • BAYRAKLI, Hasan Hüseyin, “Vergi Kaçakçılık Suçlarında Gönüllü Vazgeçme”, Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, Yıl:2016 (7), Sayı:27, s.1-15.
  • HEKİM, Cahit, Vergi Kaçakçılığı Suçları, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı, 2013, www.tez.yok.gov.tr, (erişim tarihi : 25. 12.2020).
  • HAKERİ, Hakan, Ceza Hukuku, Genel Hükümler, 10. Baskı, 2011, Adalet Yayınevi, Ankara.
  • HAKERİ, Hakan, Ceza Hukuku Genel Hükümler, 21. Baskı, 2017, Adalet Yayınevi, Ankara.
  • GERÇEKER, Hasan, Yorumlu & Uygulamalı Türk Ceza Kanunu, 2011, Cilt: 1, Cantekin Matbaacılık, Ankara.
  • KARAARSLAN, Mehmet, “Ceza Mevzuatında Yapılan Değişikliklerin Vergi Kaçakçılığı Suçuna Etkisi”, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, Yıl: 2006, Sayı: 64, (s.115-150).
  • UYANIK, Mustafa, Vergi Kaçakçılığı Suçlarından Defter, Kayıt ve Belgelerin Gizlenmesi Veya İbraz Edilmemesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kayseri, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı, 2014, www.tez.yok.gov.tr, (erişim tarihi : 30.11.2020).
  • UĞUR, Hüseyin / ELİBOL, Mert, Açıklamalı- İçtihatlı Vergi Suçları, 2. Baskı, 2016, Adalet Yayınevi, Ankara.
  • ÜMİT, Ceyda, “ Hekimlerin Mesleklerinin Uygulanmasından Doğan Ceza Sorumluluğu”, Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, Yıl: 2017 (8), Cilt: 35, Sayı: 32, (s.197-246).
  • ÜSTÜN, Süleyman, Ümit, “Cezai Yaptırım Gerektiren Vergi Suçları ve Yargılama Usulü”, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Yıl:2001, Cilt:9, Sayı: 3-4, (s. 293-323).